12 sep 2018 06:00

12 sep 2018 06:00

Nytt fult sätt att lura äldre

BEDRÄGERI: Länsar konton med brandvarnarmetoden

En ung man lurar äldre genom att säga att han ska byta batterier i deras brandvarnare. I stället länsar han deras konton.

Från april fram till att mannen greps och sattes i fängsligt förvar i juli besökte han ett tiotal hushåll runt om i Sverige. Genom vad man skulle kunna kalla för Brandvarnarmetoden lyckades han komma över upp till 6000 kronor per bedrägeritillfälle. Det här skriver Norrköping News.

Anmälningarna om bedrägeri kommer från flera orter i Östergötland, men även från Askersund och ifrån Töreboda.

– Mannen brukar höra av sig via telefon och prata med någon i hushållet och berätta att man kommer för att byta batteri i brandvarnaren. Några batterier blir dock aldrig bytta utan istället får hushållen sina konton länsade genom att mannen ber om deras kort och kod i samband med att betalning ska göras, berättar Björn Goding vid Linköpingspolisen för Norrköping News.

Mannen är född 1998 och har riktat in sig mot bedrägerier mot äldre. Han har suttit häktad i Stockholm för stöldförsök men släpptes under förra veckan.

Från april fram till att mannen greps och sattes i fängsligt förvar i juli besökte han ett tiotal hushåll runt om i Sverige. Genom vad man skulle kunna kalla för Brandvarnarmetoden lyckades han komma över upp till 6000 kronor per bedrägeritillfälle. Det här skriver Norrköping News.

Anmälningarna om bedrägeri kommer från flera orter i Östergötland, men även från Askersund och ifrån Töreboda.

– Mannen brukar höra av sig via telefon och prata med någon i hushållet och berätta att man kommer för att byta batteri i brandvarnaren. Några batterier blir dock aldrig bytta utan istället får hushållen sina konton länsade genom att mannen ber om deras kort och kod i samband med att betalning ska göras, berättar Björn Goding vid Linköpingspolisen för Norrköping News.

Mannen är född 1998 och har riktat in sig mot bedrägerier mot äldre. Han har suttit häktad i Stockholm för stöldförsök men släpptes under förra veckan.