Cirkusartister på besök

TÖREBODA: Bakom kulisserna på Maximum

Många av stjärnorna i Cirkus Maximums show har cirkusen i blodet. Ebba Frank är sjätte generationen artist och Oscar Espinola har följt i farfars fotspår.
– Det är en familjetradition, säger Oscar som kör motorcykel.

På onsdagen förvandlades en del av Töreshov till cirkusplats. Hela förmiddagen var arbetet med att iordningställa inför kvällens show igång.

Oscar Espinola och hans brasilianska motorcykelteam putsade på globen som de under kvällen ska fara runt i på sina hojar. ”Dödsryttarna” kallas de av Cirkus Maximum.

– Vi ändrar vårt nummer inför varje år. Det är fjärde året nu som vi uppträder i Sverige, sa Oscar som har kört mc sedan han var tolv.

– Mina föräldrar ville inte att jag skulle bli cirkusartist. Men det blev så ändå. Om jag är rädd? Nej, aldrig. Jag känner bara glädje och lite nervositet förstås.

Ebba Frank är delvis uppvuxen med pappa på cirkus. Hon fick sitt första cirkusjobb som 17-åring men har nu en lugn säsong, då hon främst sköter markservicen. Pojkvännen Ramon Maatz tränar bland annat hundarna. Ebbas far, Frank, är en välkänd cirkusartist som framträder med hästar, åsnor och kameler.

– Min uppgift är att stå i buren där motorcyklisterna åker. Det är inte många som vågar det, men jag tycker att det är väldigt häftigt. Det är förstås läskigt också, sa Ebba medan hon visade runt bland cirkusdjuren.

De 17 hundarna, som åker lyxigt i egen vagn, lekte nu i sin rastgård. Sex små prickiga ponnyer fångade intresset hos Kornknarrens förskolebarn som var på utflykt med personalen:

– Se så många Pippi-hästar!

Nästa dag är tältet rest på en ny plats. Kristinehamn står på tur att få besök.

  • Jenny Allvin

06 sep 2017 13:33

06 sep 2017 13:33