19 apr 2017 13:43

19 apr 2017 13:43

Stark berättelse av överlevare

TÖREBODA

När Max Safir befriades ur det nazistkontrollerade lägret vägde han 24 kilo. Överlevarens starka berättelse går att höra i Töreboda denna vecka.

Max var en ung pojke när han hämtades av tyska SS-män i sitt hem i Kielce, Polen. Tillsammans med sin bror och många andra judiska pojkar fördes han till arbetsläger i Cieszanów.

Senare hamnade han i tvångsarbetsläger i Starachowice och i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. I krigets slutskede tvingades han att gå en dödsmarsch till det ökända koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. Mer än sex och ett halvt år efter krigets utbrott befriades Max slutligen av amerikanska soldater i underlägret Ebensee. Han vägde då endast 24 kilo.

Hur klarade han sig?

Max resa är en stark berättelse och skildras i boken ”Bäste Herrn, låt mig få leva”. På torsdagskvällen framträder den nu 91-årige överlevaren av Förintelsen med en föreläsning för allmänheten i sessionssalen, kommunhuset. På fredag besöker han dessutom Centralskolan för tredje gången.

Fredrik Lindström på Töreboda kommun håller i arrangemangen:

– Bitar i boken är väldigt tunga, det är saker man inte vill höra om. Men det är väldigt viktigt att berätta om dem, rasistiska och nazistiska idéer finns hela tiden under ytan och kan poppa upp. Sedan är det skillnad på att läsa om det och att möta människan.

Vad fick Max Safir att överleva? Den frågan besvaras i föreläsningen.

Fredrik Lindström berättar att lärarna i historia har fått i uppgift att läsa valda delar av boken med eleverna inför fredagen.

Max var en ung pojke när han hämtades av tyska SS-män i sitt hem i Kielce, Polen. Tillsammans med sin bror och många andra judiska pojkar fördes han till arbetsläger i Cieszanów.

Senare hamnade han i tvångsarbetsläger i Starachowice och i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. I krigets slutskede tvingades han att gå en dödsmarsch till det ökända koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. Mer än sex och ett halvt år efter krigets utbrott befriades Max slutligen av amerikanska soldater i underlägret Ebensee. Han vägde då endast 24 kilo.

Hur klarade han sig?

Max resa är en stark berättelse och skildras i boken ”Bäste Herrn, låt mig få leva”. På torsdagskvällen framträder den nu 91-årige överlevaren av Förintelsen med en föreläsning för allmänheten i sessionssalen, kommunhuset. På fredag besöker han dessutom Centralskolan för tredje gången.

Fredrik Lindström på Töreboda kommun håller i arrangemangen:

– Bitar i boken är väldigt tunga, det är saker man inte vill höra om. Men det är väldigt viktigt att berätta om dem, rasistiska och nazistiska idéer finns hela tiden under ytan och kan poppa upp. Sedan är det skillnad på att läsa om det och att möta människan.

Vad fick Max Safir att överleva? Den frågan besvaras i föreläsningen.

Fredrik Lindström berättar att lärarna i historia har fått i uppgift att läsa valda delar av boken med eleverna inför fredagen.

  • Jenny Allvin