Hon har hundträning som affärsidé

TÖREBODA: Julias agilityföretag

Grundpelarna i Julia Leijons träningsfilosofi är samspel mellan hund och förare och att ha kul tillsammans. I sitt företag håller hon både kurser för olika hundgrupper och är privat tränare.

27-åriga Julia Leijon i Töreboda driver JL Agility och har under hela vintern haft agilitykurser i inomhusarenan för hundar i Skultorp.

– I mars börjar jag med kurser i Moholm. Det blir då såväl agility som trickkurser med mera. Vi kommer att hålla till i en före detta hästpaddock i närheten av herrgården, berättar hon.

Julia är uppvuxen med hundar omkring sig. Hennes mamma är uppfödare.

– Det första jag såg när jag kom från BB var en massa hundar.

Som barn hjälpte hon till med träningen och genom åren har hon även provat på att träna andra djur.

– Geten vi hade fick följa med till brukshundklubben. Jag har också tävlat med häst i hoppning. Men nu är det bara hundar som gäller.

Julia tycker att det är viktigt att anpassa övningarna med hunden efter sinnesstämningen. Känner man sig låg är det inte så bra att satsa på att försöka öva in nya saker.

– Jag tränar inte om jag är på dåligt humör.

Hon anser också att man ska ha en plan i sin träning. I företaget hjälper hon både enskilda hundägare och grupper. Och på fritiden går mycket tid åt till bordercollien Egon.

– Tyvärr fick han en sträckning i höstas så nu är det rehabilitering. Vi hoppas komma igång till våren med tävling igen.

Teamet har nått klass tre i agilityn, högsta klassen, och tanken var att sikta på SM-kval och landslagsuttagning i år men nu blir det uppskjutet till 2018.

Tills dess kan de glädjas åt att Egon utnämndes till Årets agilityhund vid årsmötet med Mariestads brukshundklubb nyligen. Julia fick också Årets agilitypris vilket motiveras med idel lovord från medlemmar.

  • Jenny Allvin

Agility

I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom är några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Källa: Svenska Kennelklubben

24 feb 2017 06:00

24 feb 2017 06:00