17 feb 2017 06:00

17 feb 2017 06:00

Ny klassiker på scenen

TÖREBODA: Teatersällskapet ger Trollkarlen från Oz

Efter ”Annie get your gun” är det dags för Töreboda teatersällskap att bjuda in till nya föreställningar. Lördagen den 11 mars är det premiär för ”Trollkarlen från Oz”.

Vartannat år bjuder Töreboda teatersällskap in till föreställning. Den här gången har de tagit sig an ”Trollkarlen från Oz”.

– Först väljer en arbetsgrupp ut tre olika föreställningar sedan har vi omröstning om vilken vi ska göra. Eftersom vi har klart fler kvinnliga aktörer än manliga så blir urvalet något begränsat, berättar Håkan Persson som gestaltar den hjärtlöse Plåtmannen.

Övat länge

Repetitioner har pågått sedan oktober i fjol. Men det är först i år som det har blivit med tätare intervall. I januari och februari övar de torsdagskvällar men också helger.

– Man blir som en stor familj när man umgås så intensivt under ett par månader, tycker Håkan Persson.

På scenen syns runt 15 aktörer, en del har många roller. Föreställningen engagerar dock fler än så bakom kulisserna. Det handlar om att fixa med allt från kläder och smink till affischer och program. Och så ska ensemblen servas med fika under övningarna.

Ljud och ljus anlitar man en lokal firma för. Musiker är Ingmar Gustafsson, piano och Rolf Johansson, gitarr. Regissör är Anne Nilsson, Skara, för femte gången.

– Det är lika roligt fortfarande, säger hon.

”Finns mening”

Trollkarlen från Oz, av Barbro Lindgren efter L Frank Baum med musik av Janne Schaffer, visas i totalt sju föreställningar på Töreboda teater i mars. Publiken får följa med Dorothy när hon, tillsammans med hunden Toto, försöker hitta hem efter att ha hamnat mitt i en storm. De måste ha trollkarlens hjälp och på väg dit får de sällskap av Fågelskrämman som vill ha en hjärna, Plåtmannen som vill ha ett hjärta och det fega Lejonet som vill ha lite mod.

– Det finns en mening i pjäsen. Kanske är det sådana vi är, som de här karaktärerna, säger Göran Johansson, som bland annat syns som trollkarl.

Han berättar att det inte är första gången som teatersällskapet går in i sagans värld. De har även gjort ”Hur ska det gå för Annorlunda”. Teatersällskapet bildades efter den första uppsättningen av Göta kanalspelet 1979.

Vartannat år bjuder Töreboda teatersällskap in till föreställning. Den här gången har de tagit sig an ”Trollkarlen från Oz”.

– Först väljer en arbetsgrupp ut tre olika föreställningar sedan har vi omröstning om vilken vi ska göra. Eftersom vi har klart fler kvinnliga aktörer än manliga så blir urvalet något begränsat, berättar Håkan Persson som gestaltar den hjärtlöse Plåtmannen.

Övat länge

Repetitioner har pågått sedan oktober i fjol. Men det är först i år som det har blivit med tätare intervall. I januari och februari övar de torsdagskvällar men också helger.

– Man blir som en stor familj när man umgås så intensivt under ett par månader, tycker Håkan Persson.

På scenen syns runt 15 aktörer, en del har många roller. Föreställningen engagerar dock fler än så bakom kulisserna. Det handlar om att fixa med allt från kläder och smink till affischer och program. Och så ska ensemblen servas med fika under övningarna.

Ljud och ljus anlitar man en lokal firma för. Musiker är Ingmar Gustafsson, piano och Rolf Johansson, gitarr. Regissör är Anne Nilsson, Skara, för femte gången.

– Det är lika roligt fortfarande, säger hon.

”Finns mening”

Trollkarlen från Oz, av Barbro Lindgren efter L Frank Baum med musik av Janne Schaffer, visas i totalt sju föreställningar på Töreboda teater i mars. Publiken får följa med Dorothy när hon, tillsammans med hunden Toto, försöker hitta hem efter att ha hamnat mitt i en storm. De måste ha trollkarlens hjälp och på väg dit får de sällskap av Fågelskrämman som vill ha en hjärna, Plåtmannen som vill ha ett hjärta och det fega Lejonet som vill ha lite mod.

– Det finns en mening i pjäsen. Kanske är det sådana vi är, som de här karaktärerna, säger Göran Johansson, som bland annat syns som trollkarl.

Han berättar att det inte är första gången som teatersällskapet går in i sagans värld. De har även gjort ”Hur ska det gå för Annorlunda”. Teatersällskapet bildades efter den första uppsättningen av Göta kanalspelet 1979.

  • Jenny Allvin