12 jan 2017 06:00

12 jan 2017 06:00

Bygger stort och smått i olika branscher

TÖREBODA: Kungen var med på Novabs taklagsfest

De utför entreprenader i hela Syd- och Mellansverige och har för närvarande runt 85 anställda. Byggföretaget Novab, med bas i Töreboda, fyller 25 år denna månad.
– Vi har kompetenta och trogna medarbetare; det genererar nya jobb, säger vd Peter Larm.

För 25 år sedan startade Peter Larm och Conny Green Norra Vadsbo Bygg AB, i dag kort och gott Novab.

Under det första året fanns ett tiotal snickare verksamma. Redan då var den geografiska spridningen på jobben stor.

– Då som nu var lantbruksbyggnation vår nisch. Men vi bygger annat också, som idrottshallar och skolor, berättar vd Peter Larm som i dag äger företaget tillsammans med örebroaren Stefan Olofsson.

– Vi har vuxit stadigt, men under kontrollerade former. Vi vill hålla det på en lagom nivå.

Trähus i Skövde

Ett av de största uppdragen var totalentreprenaden i Uppsala för stallarna till en av världens modernaste anläggningar för veterinärmedicinsk utbildning och forskning. Det och byggnationerna åt Sveriges lantbruksuniversitet på Lövsta gård i Uppsala var jobb för cirka 100 miljoner kronor vardera.

Spännvidden är stor även om företaget inte snickrar åt privatpersoner. Det händer att Novab fakturerar för några hundralappar också, då handlar det om service till lokala företag.

– Ett av de mer speciella uppdragen var bron åt Nordens Ark över de sibiriska tigrarna. Sedan har vi ju gjort en del jobb åt kungen också. Kungen har också varit ute och hälsat på våra anställda på en av byggarbetsplatserna och vi hade en väldigt trevlig taklagsfest där kungaparet var med, berättar Peter Larm som hade drottning Silvia till bordet.

För närvarande pågår en del arbeten på hemmaplan. Företaget har nämligen totalentreprenaden för Centralskolans renovering och ombyggnad i Töreboda.

Dessutom uppförs två sjuvåningshus i trä i Skövde.

– Vi bygger flervåningshus i trä och samarbetar med limträfabriken Moelven och Götenehus.

Trotjänare

Huvudkontoret ligger ett stenkast från Göta kanal. I lokalerna huserade Hermanders förr. När byggföretaget flyttade in där var det efter ombyggnad. I dag är de åtta personer som har sin ordinarie arbetsplats på kontoret. På filialen i Örebro jobbar fyra personer.

På lördag firas 25-årsjubileet på Jubileumsteatern i Mariestad. Det blir mat och underhållning och ”25-åringarna” uppmärksammas. Följande personer får sin 25-årsgåva från företaget: Nicklas Nilsson, Dan Johansson, Mats Wallskog, Annika Nilsson, Tony Johansson, Jan Lindström, Anders Larm, Leif Karlsson och Patrik Axelsson.

– Vår ambition och bästa reklam är nöjda kunder. Och vi har kompetenta och trogna medarbetare; tack vare dem behöver vi inte lägga så mycket energi på marknadsföring, säger Peter Larm och tillägger att man har en platt organisation och lägger mycket omsorg på att personalen ska trivas.

– Det ger resultat.

För 25 år sedan startade Peter Larm och Conny Green Norra Vadsbo Bygg AB, i dag kort och gott Novab.

Under det första året fanns ett tiotal snickare verksamma. Redan då var den geografiska spridningen på jobben stor.

– Då som nu var lantbruksbyggnation vår nisch. Men vi bygger annat också, som idrottshallar och skolor, berättar vd Peter Larm som i dag äger företaget tillsammans med örebroaren Stefan Olofsson.

– Vi har vuxit stadigt, men under kontrollerade former. Vi vill hålla det på en lagom nivå.

Trähus i Skövde

Ett av de största uppdragen var totalentreprenaden i Uppsala för stallarna till en av världens modernaste anläggningar för veterinärmedicinsk utbildning och forskning. Det och byggnationerna åt Sveriges lantbruksuniversitet på Lövsta gård i Uppsala var jobb för cirka 100 miljoner kronor vardera.

Spännvidden är stor även om företaget inte snickrar åt privatpersoner. Det händer att Novab fakturerar för några hundralappar också, då handlar det om service till lokala företag.

– Ett av de mer speciella uppdragen var bron åt Nordens Ark över de sibiriska tigrarna. Sedan har vi ju gjort en del jobb åt kungen också. Kungen har också varit ute och hälsat på våra anställda på en av byggarbetsplatserna och vi hade en väldigt trevlig taklagsfest där kungaparet var med, berättar Peter Larm som hade drottning Silvia till bordet.

För närvarande pågår en del arbeten på hemmaplan. Företaget har nämligen totalentreprenaden för Centralskolans renovering och ombyggnad i Töreboda.

Dessutom uppförs två sjuvåningshus i trä i Skövde.

– Vi bygger flervåningshus i trä och samarbetar med limträfabriken Moelven och Götenehus.

Trotjänare

Huvudkontoret ligger ett stenkast från Göta kanal. I lokalerna huserade Hermanders förr. När byggföretaget flyttade in där var det efter ombyggnad. I dag är de åtta personer som har sin ordinarie arbetsplats på kontoret. På filialen i Örebro jobbar fyra personer.

På lördag firas 25-årsjubileet på Jubileumsteatern i Mariestad. Det blir mat och underhållning och ”25-åringarna” uppmärksammas. Följande personer får sin 25-årsgåva från företaget: Nicklas Nilsson, Dan Johansson, Mats Wallskog, Annika Nilsson, Tony Johansson, Jan Lindström, Anders Larm, Leif Karlsson och Patrik Axelsson.

– Vår ambition och bästa reklam är nöjda kunder. Och vi har kompetenta och trogna medarbetare; tack vare dem behöver vi inte lägga så mycket energi på marknadsföring, säger Peter Larm och tillägger att man har en platt organisation och lägger mycket omsorg på att personalen ska trivas.

– Det ger resultat.

  • Jenny Allvin