12 okt 2016 11:20

12 okt 2016 11:20

Många aktiviteter för hemvändare

FREDSBERG

Med anledning av Fredsbergs hembygdsförenings 90-årsjubileum invigdes i söndags ett Erik Rud-rum i prästgårdsflygeln. Föreningen vill hedra fotografens minne för allt vad han har betytt för bygden genom sin dokumentation.

Hemvändardagen i Fredsberg började med skördegudstjänst i kyrkan, som var dekorerad med skördealster. Lars Gustaf Remmerfelt predikade och Fredsbergskören sjöng under ledning av Maria Johnson. Kören avslutade med Gånglåt från Äppelbo och församlingen tågade vidare.

Det fanns möjlighet att bese sin gamla skola, numera Fredsbergs friskola, där Maria Lahrin visade runt. Därefter serverades sopplunch till de 75 deltagarna. En skolklass från Riksbergs skola årskurs 1–2 1950, vars skolkort varit infört i Fredsbergskalendern, var särskilt inbjuden till denna dag.

Efter lunch berättade Lennart Ruud från Sigtuna om sin far – bygdefotograf Erik Rud som föddes i Ryttarängen i Äspäng 1882 och sedan levde sitt liv på Bjuråsen några hundra meter bort tills han gick ur tiden 1972. Erik Rud läste allt han kom över om tekniska landvinningar och byggde tidigt en radiomottagare. Hans första kamera byggdes av en cigarrlåda runt sekelskiftet. Han reste runt på cykel eller sin år 1913 inköpta motorcykel och fotograferade arbetsliv men även på uppdrag av till exempel jubilarer.

Lennart Ruud klippte invigningsbandet och alla fick cirkulera runt och se utställningen. Dagen avslutades med kaffe och äpplekaka varvid besökarna kunde titta i de 15 pärmarna med fotografier av Erik Rud.

Hemvändardagen i Fredsberg började med skördegudstjänst i kyrkan, som var dekorerad med skördealster. Lars Gustaf Remmerfelt predikade och Fredsbergskören sjöng under ledning av Maria Johnson. Kören avslutade med Gånglåt från Äppelbo och församlingen tågade vidare.

Det fanns möjlighet att bese sin gamla skola, numera Fredsbergs friskola, där Maria Lahrin visade runt. Därefter serverades sopplunch till de 75 deltagarna. En skolklass från Riksbergs skola årskurs 1–2 1950, vars skolkort varit infört i Fredsbergskalendern, var särskilt inbjuden till denna dag.

Efter lunch berättade Lennart Ruud från Sigtuna om sin far – bygdefotograf Erik Rud som föddes i Ryttarängen i Äspäng 1882 och sedan levde sitt liv på Bjuråsen några hundra meter bort tills han gick ur tiden 1972. Erik Rud läste allt han kom över om tekniska landvinningar och byggde tidigt en radiomottagare. Hans första kamera byggdes av en cigarrlåda runt sekelskiftet. Han reste runt på cykel eller sin år 1913 inköpta motorcykel och fotograferade arbetsliv men även på uppdrag av till exempel jubilarer.

Lennart Ruud klippte invigningsbandet och alla fick cirkulera runt och se utställningen. Dagen avslutades med kaffe och äpplekaka varvid besökarna kunde titta i de 15 pärmarna med fotografier av Erik Rud.