12 okt 2016 08:48

12 okt 2016 08:48

Chiliodlare i chutney-SM

TÖREBODA: Silver i mathantverk

”Fint utseende med kryddig doft”. Så motiverade juryn i SM i mathantverk silvermedaljen till Törebodaodlarnas rabarberchutney.
– För oss är det en sport att odla allt som går i vårt mathantverk, säger Karin Sevebro.

I helgen tävlade Karin Sevebro och Mats Gustafsson från Söråsen, Töreboda, i SM i mathantverk i Umeå. De ställde upp i klassen chutney. För Karin och Mats Sevebro var det lite som att återvända hem då de bodde i Umeå i 16 år innan flyttlasset gick till Skaraborg.

Deras verksamhet har chili och ekologiskt mathantverk som nisch. Paret vill ha ett brett sortiment och vara självförsörjande på ingredienser så långt det är möjligt. I bäddarna och växthusen på gården har man i år bland annat kunnat skörda vitlök, lök, gurka, rabarber, diverse kryddor och citrongräs. De odlar även för färskkonsumtion, såsom sallad, gurka och tomat främst till de sommaröppna kaféerna som vill ha lokalproducerat.

Egen honung

– Vi flyttade hit för snart åtta år sedan och har en helt annan bakgrund, vi är nämligen ingenjörer båda två. Jag pendlade till en början till Stockholm för konsultjobb. Men så har verksamheten på gården utvecklats successivt. Tidigare hade vi bara hobbyodlat, berättar Karin och tillägger att chili är något de har varit intresserade av länge.

Efter att båda satsat helhjärtat på Söråsens odlingar under ett par år har Mats nu återigen konsultuppdrag. Samtidigt växer företaget hemma. De har investerat i ett kök och så produceras egen honung.

Unga har koll

SM i mathantverk anordnas årligen av Eldrimner, ett nationellt resurscentrum.

– Syftet är att göra mathantverk känt och värna om begreppet, motivera mathantverkare och öka konsumenternas medvetenhet. Intresset ökar bland en relativt ung konsumentgrupp, även här Töreboda märker vi av det att när vi är på marknader. Det vanligare att folk i 30-årsåldern frågar om tillsatser än om pris, vilket känns väldigt kul och hoppfullt, säger Karin.

Hon tycker att Töreboda är en alldeles perfekt ort för verksamheten och framhåller att de drar nytta av Kanalskolans samarbete med Lokalproducerat i väst.

– Vi hoppas att det här med mathantverk ska bli ett signum för orten.

I helgen tävlade Karin Sevebro och Mats Gustafsson från Söråsen, Töreboda, i SM i mathantverk i Umeå. De ställde upp i klassen chutney. För Karin och Mats Sevebro var det lite som att återvända hem då de bodde i Umeå i 16 år innan flyttlasset gick till Skaraborg.

Deras verksamhet har chili och ekologiskt mathantverk som nisch. Paret vill ha ett brett sortiment och vara självförsörjande på ingredienser så långt det är möjligt. I bäddarna och växthusen på gården har man i år bland annat kunnat skörda vitlök, lök, gurka, rabarber, diverse kryddor och citrongräs. De odlar även för färskkonsumtion, såsom sallad, gurka och tomat främst till de sommaröppna kaféerna som vill ha lokalproducerat.

Egen honung

– Vi flyttade hit för snart åtta år sedan och har en helt annan bakgrund, vi är nämligen ingenjörer båda två. Jag pendlade till en början till Stockholm för konsultjobb. Men så har verksamheten på gården utvecklats successivt. Tidigare hade vi bara hobbyodlat, berättar Karin och tillägger att chili är något de har varit intresserade av länge.

Efter att båda satsat helhjärtat på Söråsens odlingar under ett par år har Mats nu återigen konsultuppdrag. Samtidigt växer företaget hemma. De har investerat i ett kök och så produceras egen honung.

Unga har koll

SM i mathantverk anordnas årligen av Eldrimner, ett nationellt resurscentrum.

– Syftet är att göra mathantverk känt och värna om begreppet, motivera mathantverkare och öka konsumenternas medvetenhet. Intresset ökar bland en relativt ung konsumentgrupp, även här Töreboda märker vi av det att när vi är på marknader. Det vanligare att folk i 30-årsåldern frågar om tillsatser än om pris, vilket känns väldigt kul och hoppfullt, säger Karin.

Hon tycker att Töreboda är en alldeles perfekt ort för verksamheten och framhåller att de drar nytta av Kanalskolans samarbete med Lokalproducerat i väst.

– Vi hoppas att det här med mathantverk ska bli ett signum för orten.

  • Jenny Allvin