04 okt 2016 06:00

04 okt 2016 06:00

Hedrar känd bygdefotograf

FREDSBERG: Bjuder in till hemvändardag

På söndag är det hemvändar- och församlingsdag i Fredsberg. Då invigs också ett rum till fotografen Erik Ruds minne.

Fredsbergs hembygdsförening och Fredsberg-Bäcks församling arrangerar denna dag, som börjar med skördegudstjänst. Kyrkan är då dekorerad med skördealster, Fredsbergs kyrkokör medverkar och L G Remmerfelt predikar.

Efter gudstjänsten kan man på vägen ner till församlingshemmet passera Fredsbergs friskola för en visning. I församlingshemmet serveras sopplunch.

Teknikintresse

Efter lunch berättar Lennart Ruud om sin far – den i trakten välkände bygdefotografen Erik Rud. Med anledning av att Fredsbergs hembygdsförening i år firar 90-årsjubileum kommer ett Erik Rud-rum att invigas i prästgårdsflygeln.

– Vi vill uppmärksamma Erik Ruds minne och vad han har betytt för bygden genom sin dokumentation som fotograf, säger Ulla Henningsson i föreningen.

Erik Rud kom från mycket enkla förhållanden. Bland annat tack vare sin nyfikenhet kunde han förverkliga drömmen att ägna sig åt sitt stora intresse för teknik i allmänhet och fotografering i synnerhet. Han kom att åka runt med sin kamera på motorcykel eller moped när han inte skötte sitt lilla lantbruk.

– Detta är nog ett unikt tillfälle att få lyssna till sonen Lennart när han berättar om sin far, säger Henningsson.

Dagen avslutas med kaffe och äpplekaka.

Fredsbergs hembygdsförening och Fredsberg-Bäcks församling arrangerar denna dag, som börjar med skördegudstjänst. Kyrkan är då dekorerad med skördealster, Fredsbergs kyrkokör medverkar och L G Remmerfelt predikar.

Efter gudstjänsten kan man på vägen ner till församlingshemmet passera Fredsbergs friskola för en visning. I församlingshemmet serveras sopplunch.

Teknikintresse

Efter lunch berättar Lennart Ruud om sin far – den i trakten välkände bygdefotografen Erik Rud. Med anledning av att Fredsbergs hembygdsförening i år firar 90-årsjubileum kommer ett Erik Rud-rum att invigas i prästgårdsflygeln.

– Vi vill uppmärksamma Erik Ruds minne och vad han har betytt för bygden genom sin dokumentation som fotograf, säger Ulla Henningsson i föreningen.

Erik Rud kom från mycket enkla förhållanden. Bland annat tack vare sin nyfikenhet kunde han förverkliga drömmen att ägna sig åt sitt stora intresse för teknik i allmänhet och fotografering i synnerhet. Han kom att åka runt med sin kamera på motorcykel eller moped när han inte skötte sitt lilla lantbruk.

– Detta är nog ett unikt tillfälle att få lyssna till sonen Lennart när han berättar om sin far, säger Henningsson.

Dagen avslutas med kaffe och äpplekaka.

  • Jenny Allvin