25 sep 2016 10:00

25 sep 2016 10:00

"Alla" ville fira med bibblan

TÖREBODA: Många programpunkter på jubileet

Personalen på biblioteket hade fullt upp under lördagens kalas. 20-årsjubileet blev en succé.

Kanalskolans tårtbitar, särskilt designade för biblioteket, hade en strykande åtgång. Många hängde på låset vid öppningsdags, berättade barn- och ungdomsbibliotekarie Elin Johansson som bemannade receptionen.

Bokslukaren Maria Johansson fyllde en kasse med gallrade böcker. Det kostade bara en femma att bära med sig dem hem.

– Mest blev det barnböcker och isländska sagor, konstaterade hon.

På nedre plan fanns en utställning om posthuset förr och nu. I källaren huserade släktforskarföreningen och bildarkivet och på andra våningen kunde man bland annat beskåda konstnären Karin Larssons verk. Där bjöds också på olika programpunkter, barnen kunde exempelvis se på trolleri.

Författaren Gunilla Linn Persson lockade publik. Hon berättade med värme och humor om sin uppväxt och bakgrunden till att hon började skriva. Hon avslöjade varför hon utbildade sig till journalist:

– Det var av en enda anledning – jag ville träffa Keve Hjelm.

Känd fotograf

Det tog sin tid men hon lyckades och samtalet med skådespelaren och regissören blev givande för båda parter.

Gunilla Linn Persson, som sedan några år tillbaka bor på landet utanför Töreboda, visste tidigt att hon var en berättare. Men i hennes barndomsfamilj var det fult att vara konstnärlig. När det var opera på tv kunde fadern ropa ”vad är det för satans galande?”. Som ung vuxen fick Gunilla veta hemligheten bakom sin kreativa ådra. Hennes mamma var adopterad, dotter till den berömde holländske porträttfotografen Jan Cornelius de Meyere.

En som just nu är i färd med att finna sina rötter är Bosse Dahlqvist från Trollhättan. Han och kusinen Britt Granberg tog sig på lördagen till Töreboda bibliotek som en del i släktforskningen på mödrarnas sida.

– Vi har fått jättegod hjälp att ta fram de olika bostäderna som är aktuella för oss. Sedan ska vi åka dit och titta, sa de och avslöjade att allt dokumenteras i en bok som ska bli klar att delas ut inom släkten till våren.

Törebodas släktforskare gladdes åt besöket och bildarkivet utnyttjades flitigt denna dag.

Kanalskolans tårtbitar, särskilt designade för biblioteket, hade en strykande åtgång. Många hängde på låset vid öppningsdags, berättade barn- och ungdomsbibliotekarie Elin Johansson som bemannade receptionen.

Bokslukaren Maria Johansson fyllde en kasse med gallrade böcker. Det kostade bara en femma att bära med sig dem hem.

– Mest blev det barnböcker och isländska sagor, konstaterade hon.

På nedre plan fanns en utställning om posthuset förr och nu. I källaren huserade släktforskarföreningen och bildarkivet och på andra våningen kunde man bland annat beskåda konstnären Karin Larssons verk. Där bjöds också på olika programpunkter, barnen kunde exempelvis se på trolleri.

Författaren Gunilla Linn Persson lockade publik. Hon berättade med värme och humor om sin uppväxt och bakgrunden till att hon började skriva. Hon avslöjade varför hon utbildade sig till journalist:

– Det var av en enda anledning – jag ville träffa Keve Hjelm.

Känd fotograf

Det tog sin tid men hon lyckades och samtalet med skådespelaren och regissören blev givande för båda parter.

Gunilla Linn Persson, som sedan några år tillbaka bor på landet utanför Töreboda, visste tidigt att hon var en berättare. Men i hennes barndomsfamilj var det fult att vara konstnärlig. När det var opera på tv kunde fadern ropa ”vad är det för satans galande?”. Som ung vuxen fick Gunilla veta hemligheten bakom sin kreativa ådra. Hennes mamma var adopterad, dotter till den berömde holländske porträttfotografen Jan Cornelius de Meyere.

En som just nu är i färd med att finna sina rötter är Bosse Dahlqvist från Trollhättan. Han och kusinen Britt Granberg tog sig på lördagen till Töreboda bibliotek som en del i släktforskningen på mödrarnas sida.

– Vi har fått jättegod hjälp att ta fram de olika bostäderna som är aktuella för oss. Sedan ska vi åka dit och titta, sa de och avslöjade att allt dokumenteras i en bok som ska bli klar att delas ut inom släkten till våren.

Törebodas släktforskare gladdes åt besöket och bildarkivet utnyttjades flitigt denna dag.

  • Jenny Allvin