21 sep 2016 14:40

21 sep 2016 14:40

Djurhem bjuder in till öppet hus

TÖREBODA: "Vad händer när vi inte kan hjälpa?"

Det blir kommunstyrelsen som avgör om Djurskyddet Skaraborg ska få något bidrag från Töreboda kommun.
– Andra kommuner har sagt nej. Ändå hjälper vi katter från hela Skaraborg, säger föreståndaren Lisbeth Johansson.

På lördag har djurhemmet i Töreboda öppet hus. Då kan besökarna titta på katterna, gå tipspromenad, fika och delta i lotteri. Dessutom ordnas en liten loppis med vinylskivor, prydnadssaker med mera. Öppet hus är en viktig inkomstkälla för föreningen som har svårt att få ekonomin att gå runt. I fjol redovisades underskott.

Besviken

Lisbeth Johansson har läst protokollet från utvecklingsutskottet i Töreboda kommun, där politikerna röstade om bidragsfrågan. Djurskyddet ansökte om 50 000 i kommunalt stöd. Majoriteten av politikerna sa nej. Övriga röstade för S-förslaget om 25 000 kronor i bidrag.

– Jag trodde att frågan var avgjord, säger Lisbeth Johansson, när MT berättar att kommunstyrelsen tar slutgiltigt beslut, troligtvis den 5 oktober.

– Vi hjälper även människor i och med att vi har anställda. Och den dag vi inte längre kan hjälpa djuren – vad händer då? Jag känner mig besviken och ledsen. Andra kommuner har sagt nej eller inte svarat.

Jämför med räddningssällskap

Ärendet har väckt diskussion i sociala medier och M-politiker Mikael Faleke är en av dem som har deltagit i debatten. Då hade han ännu inte tagit ställning. Men nu vet han hur han ska rösta i kommunstyrelsen:

– Det finns så många angelägna saker att lägga pengar på. Som politiker måste vi prioritera – och våga fatta obekväma beslut. Därför kommer jag att rösta nej. Katter är inte en kommunal angelägenhet.

Han tar Sjöräddningssällskapet som exempel på ”en annan väldigt viktig verksamhet”.

– De lever helt på frivilliga bidrag utan statligt stöd.

På lördag har djurhemmet i Töreboda öppet hus. Då kan besökarna titta på katterna, gå tipspromenad, fika och delta i lotteri. Dessutom ordnas en liten loppis med vinylskivor, prydnadssaker med mera. Öppet hus är en viktig inkomstkälla för föreningen som har svårt att få ekonomin att gå runt. I fjol redovisades underskott.

Besviken

Lisbeth Johansson har läst protokollet från utvecklingsutskottet i Töreboda kommun, där politikerna röstade om bidragsfrågan. Djurskyddet ansökte om 50 000 i kommunalt stöd. Majoriteten av politikerna sa nej. Övriga röstade för S-förslaget om 25 000 kronor i bidrag.

– Jag trodde att frågan var avgjord, säger Lisbeth Johansson, när MT berättar att kommunstyrelsen tar slutgiltigt beslut, troligtvis den 5 oktober.

– Vi hjälper även människor i och med att vi har anställda. Och den dag vi inte längre kan hjälpa djuren – vad händer då? Jag känner mig besviken och ledsen. Andra kommuner har sagt nej eller inte svarat.

Jämför med räddningssällskap

Ärendet har väckt diskussion i sociala medier och M-politiker Mikael Faleke är en av dem som har deltagit i debatten. Då hade han ännu inte tagit ställning. Men nu vet han hur han ska rösta i kommunstyrelsen:

– Det finns så många angelägna saker att lägga pengar på. Som politiker måste vi prioritera – och våga fatta obekväma beslut. Därför kommer jag att rösta nej. Katter är inte en kommunal angelägenhet.

Han tar Sjöräddningssällskapet som exempel på ”en annan väldigt viktig verksamhet”.

– De lever helt på frivilliga bidrag utan statligt stöd.

  • Jenny Allvin