20 sep 2016 13:24

20 sep 2016 13:28

Omtvistad grupp stängd

TÖREBODA: Stormigt kring forum för Törebodabor

Det har stormat kring Facebookgruppen ”Törebodasnack med mera”. Nu har gruppledaren Christer Johansson valt att stänga ner forumet.
– Det var en lättnad, säger han.

MT uppmärksammade Facebookgruppen för några veckor sedan i en artikel om publiceringsregler: Vad är okej att lägga ut på nätet? Frågan hade diskuterats flitigt i gruppen, sedan några medlemmar skrivit ut namn på en misstänkt brottsling. Artikeln stillade inte diskussionen, tvärtom blev det än mer turbulent.

Gruppen, som på måndagen hade drygt 1 300 medlemmar, var sluten och det fanns regler om att personer inte fick hängas ut och att rasistiska inlägg inte skulle tolereras. Ändå anser många att personpåhopp, kränkningar och främlingsfientliga inlägg förekom i stor utsträckning.

Christer Johansson upplevde i sin tur att medlemmar kom med ständiga påhopp på honom. Nya regler sattes upp kring forumet.

Gnäll på gruppen kunde straffas med avstängning och mot slutet tillkom en regel för att stoppa spridning av inlägg och hindra medias granskning. Den senare fick bland annat till följd att Törebodas kommunalråd Bengt Sjöberg avsade sig uppdraget som moderator. Han motiverade det med att den som tror att media kan styras får tänka om.

Och påpekade samtidigt att han fått uppdraget utan att ha blivit tillfrågad.

”Spårade ur”

Så här kommenterar Christer Johansson själv turbulensen och nedläggningen:

– Tanken var att det skulle bli en grupp som alla skulle trivas i, en grupp som skulle ta upp dagens Töreboda, där vi skulle hjälpas åt med att hålla koll på Töreboda. Få tillbaka stulna saker, rapportera skadegörelse med mera, en sorts digital grannsamverkan.

Han berättar vidare att han även tänkte sig publicering av nyheter från omvärlden samt att han hoppades att folk skulle lära känna varandra bättre.

– Tyvärr blev det aldrig så och gruppen spårade ur mer och mer. Till sist var det bara en lättnad att lägga ned den, tyvärr.

På nationaldagen i år tilldelades Christer Johansson Töreboda kommuns kulturstipendium för sitt arbete med en annan Facebookgrupp – ”Mitt Töreboda”. Den finns kvar med drygt 2 000 medlemmar.

MT uppmärksammade Facebookgruppen för några veckor sedan i en artikel om publiceringsregler: Vad är okej att lägga ut på nätet? Frågan hade diskuterats flitigt i gruppen, sedan några medlemmar skrivit ut namn på en misstänkt brottsling. Artikeln stillade inte diskussionen, tvärtom blev det än mer turbulent.

Gruppen, som på måndagen hade drygt 1 300 medlemmar, var sluten och det fanns regler om att personer inte fick hängas ut och att rasistiska inlägg inte skulle tolereras. Ändå anser många att personpåhopp, kränkningar och främlingsfientliga inlägg förekom i stor utsträckning.

Christer Johansson upplevde i sin tur att medlemmar kom med ständiga påhopp på honom. Nya regler sattes upp kring forumet.

Gnäll på gruppen kunde straffas med avstängning och mot slutet tillkom en regel för att stoppa spridning av inlägg och hindra medias granskning. Den senare fick bland annat till följd att Törebodas kommunalråd Bengt Sjöberg avsade sig uppdraget som moderator. Han motiverade det med att den som tror att media kan styras får tänka om.

Och påpekade samtidigt att han fått uppdraget utan att ha blivit tillfrågad.

”Spårade ur”

Så här kommenterar Christer Johansson själv turbulensen och nedläggningen:

– Tanken var att det skulle bli en grupp som alla skulle trivas i, en grupp som skulle ta upp dagens Töreboda, där vi skulle hjälpas åt med att hålla koll på Töreboda. Få tillbaka stulna saker, rapportera skadegörelse med mera, en sorts digital grannsamverkan.

Han berättar vidare att han även tänkte sig publicering av nyheter från omvärlden samt att han hoppades att folk skulle lära känna varandra bättre.

– Tyvärr blev det aldrig så och gruppen spårade ur mer och mer. Till sist var det bara en lättnad att lägga ned den, tyvärr.

På nationaldagen i år tilldelades Christer Johansson Töreboda kommuns kulturstipendium för sitt arbete med en annan Facebookgrupp – ”Mitt Töreboda”. Den finns kvar med drygt 2 000 medlemmar.

  • Jenny Allvin