20 sep 2016 06:00

20 sep 2016 06:00

Bibblan laddar för fest

TÖREBODA: Ändamålsenliga lokaler på önskelistan

På lördag firar Töreboda bibliotek 20-årsjubileum i nuvarande byggnad. Bibliotekschefen skulle inte sätta sig emot en flytt till mer ändamålsenliga lokaler. På hennes önskelista står också en bokbuss för småorterna.

Bibliotekschef Catherine Landström med kolleger har hektiska dagar inför lördagens fest. Vid sidan av de bestyren ska verksamheten planeras mer långsiktigt. Landström skulle gärna fördubbla nuvarande snittsiffra: 150–200 besökare per dag.

– För att locka folk krävs aktiviteter och program såsom poesikvällar, musik och författarbesök. Vi vill fortsätta med trubaduraftnar, även ordna föreläsningar och ta hit författare. Sedan kanske vi måste tänka nytt också, säger hon.

Biblioteket firar alltså 20 år i nuvarande lokaler.

– Vi är trångbodda och egentligen är det inte optimalt med två plan. Det är svårt i dag att möblera mysigt och det behövs fler platser där folk kan sitta i lugn och ro. Vi skulle också behöva ett konferensrum, säger hon.

Karins konst

På lördag ska de i alla fall göra allt de kan för att skapa feststämning, med ballonger och serpentiner och tårta från Kanalskolan. Barnen underhålls av en trollkarl. Författaren och MT-krönikören Gunilla Linn Persson berättar om sin gärning och Andreas Wennberg i bibliotekspersonalen bjuder på sång.

Dessutom kommer släktforskarföreningen med Irene Fredriksson i spetsen och bildarkivet är öppet. Målningar av Karin Larsson, mor till biblioteksassistent Alice Wingquist, ställs ut. En fotoutställning berättar husets historia, Hilda Matilda visar alster i en monter och så blir det tipspromenad. Under jubileumsveckan är det dessutom bötesfritt på biblioteket.

En nyhet inom verksamheten framöver blir hopslagningen av bibliotekssystemen i nio kommuner. Den av politikerna aviserade flytten av biblioteksfilialerna i Moholm och Älgarås kommer också att uppta personalens tid.

Filial på hjul

Får Catherine Landström bestämma blir lösningen en bokbuss, som kan framföras med B-körkort.

– Med en buss kan vi besöka fler orter, som Beateberg, Fredsberg och Halna.

Filialerna har i dag cirka 10 000 titlar. Bussen rymmer ett litet utbud men skapar nya möjligheter, menar Catherine Landström, som har framfört sin åsikt skriftligen till beslutsfattarna.

– I Lidköping ser man en uppgång av utlåningen i och med bokbussen. Deras nya buss kostade 1,7 miljoner kronor.

Bibliotekschef Catherine Landström med kolleger har hektiska dagar inför lördagens fest. Vid sidan av de bestyren ska verksamheten planeras mer långsiktigt. Landström skulle gärna fördubbla nuvarande snittsiffra: 150–200 besökare per dag.

– För att locka folk krävs aktiviteter och program såsom poesikvällar, musik och författarbesök. Vi vill fortsätta med trubaduraftnar, även ordna föreläsningar och ta hit författare. Sedan kanske vi måste tänka nytt också, säger hon.

Biblioteket firar alltså 20 år i nuvarande lokaler.

– Vi är trångbodda och egentligen är det inte optimalt med två plan. Det är svårt i dag att möblera mysigt och det behövs fler platser där folk kan sitta i lugn och ro. Vi skulle också behöva ett konferensrum, säger hon.

Karins konst

På lördag ska de i alla fall göra allt de kan för att skapa feststämning, med ballonger och serpentiner och tårta från Kanalskolan. Barnen underhålls av en trollkarl. Författaren och MT-krönikören Gunilla Linn Persson berättar om sin gärning och Andreas Wennberg i bibliotekspersonalen bjuder på sång.

Dessutom kommer släktforskarföreningen med Irene Fredriksson i spetsen och bildarkivet är öppet. Målningar av Karin Larsson, mor till biblioteksassistent Alice Wingquist, ställs ut. En fotoutställning berättar husets historia, Hilda Matilda visar alster i en monter och så blir det tipspromenad. Under jubileumsveckan är det dessutom bötesfritt på biblioteket.

En nyhet inom verksamheten framöver blir hopslagningen av bibliotekssystemen i nio kommuner. Den av politikerna aviserade flytten av biblioteksfilialerna i Moholm och Älgarås kommer också att uppta personalens tid.

Filial på hjul

Får Catherine Landström bestämma blir lösningen en bokbuss, som kan framföras med B-körkort.

– Med en buss kan vi besöka fler orter, som Beateberg, Fredsberg och Halna.

Filialerna har i dag cirka 10 000 titlar. Bussen rymmer ett litet utbud men skapar nya möjligheter, menar Catherine Landström, som har framfört sin åsikt skriftligen till beslutsfattarna.

– I Lidköping ser man en uppgång av utlåningen i och med bokbussen. Deras nya buss kostade 1,7 miljoner kronor.

  • Jenny Allvin