30 aug 2016 06:00

07 sep 2016 14:20

Han debatterar med väljarna på nätet

TÖREBODA: Kommunpolitiker som sticker ut

Främlingsrädsla och rasism får inte stå oemotsagt. Det är kommunpolitikern Mikael Falekes främsta skäl till att delta i debatten i sociala medier.
– Generellt tror jag att vi är dåliga, alla politiker, på att möta väljarna, säger han.

Jakob Svensson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala Universitet, har studerat rikspolitiker, främst i valrörelsen och konstaterar att närvaron i sociala medier finns. Men syftet är då inte att kommunicera med väljarna.

– De sprider information om vad de själva gör och använder sociala medier som vilken tonårstjej eller -kille som helst. Och vilka interagerar politikerna med? Framförallt med partikamrater. Jag kallar det digitalt ryggdunkande, säger Jakob Svensson.

Facebook har fortfarande en dominerande ställning bland de olika sociala nätverken. Mikael Faleke (M) i Töreboda har valt att delta i debatten där. Han förklarar varför:

– Alla ställen där du möter väljarna är en arena. Lars-Åke Bergman (Törebodas oppositionsråd, MT:s anm) är till exempel ute på torget varje torsdag och pratar med folk. Vi måste bli bättre på detta, det är ett sätt att minska politikerföraktet.

När någon av Facebook-grupperna med förankring i kommunen diskuterar politiska beslut känner Mikael Faleke att det är viktigt att berätta hur han har resonerat när han som förtroendevald har lagt sin röst i frågan. Senast gällde det djurhemmet och ansökan om 50 000 kronor i kommunalt stöd.

– Jag gick in i frågan om katthemmet för att förklara varför jag inte tycker att det är självklart att kommunen ska bidra. I diskussionen kom katterna att ställas mot invandrare, berättar Mikael Faleke, som tror att många politiker väljer bort Facebook-trådarna för att det kan vara jobbigt att sticka ut hakan.

– När det gäller främlingsfientlighet och rasism kan jag inte låta det stå oemotsagt. Jag ser främlingsrädslan som ett större hot i det här samhället än invandringen. ”Släpper vi in dem kommer de att mörda och våldta”. Ungefär på den nivån är en del inlägg. Jag skrev i en tråd att jag är mer rädd för att möta en knarkpåverkad bilförare än för att gå genom Kårtorp en mörk kväll.

– Det är enkla lösningar att skylla på invandrare. Därför tar jag debatten. De jag debatterar mot kommer jag aldrig att omvända. Men 1 010 andra i gruppen kan kanske fundera lite.

Mikael Faleke ser sociala medier som en demokratisering av det fria ordet i dagstidningen: ”Var och en är sin egen publicist.”

– En del vet inte var gränserna går. Jag försöker så gott det går att argumentera sakligt. Men det har hänt att jag har bett om ursäkt. Det är lätt att det tolkas fel.

Får du ut något positivt av att diskutera med väljarna på nätet?

– Det positiva är att man ser stämningarna och vilka frågor som är intressanta.

Du är inte rädd att du får färre röster i nästa val?

– Min uppgift som politiker är inte att jobba för att bli omvald, säger Faleke.

Jakob Svensson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala Universitet, har studerat rikspolitiker, främst i valrörelsen och konstaterar att närvaron i sociala medier finns. Men syftet är då inte att kommunicera med väljarna.

– De sprider information om vad de själva gör och använder sociala medier som vilken tonårstjej eller -kille som helst. Och vilka interagerar politikerna med? Framförallt med partikamrater. Jag kallar det digitalt ryggdunkande, säger Jakob Svensson.

Facebook har fortfarande en dominerande ställning bland de olika sociala nätverken. Mikael Faleke (M) i Töreboda har valt att delta i debatten där. Han förklarar varför:

– Alla ställen där du möter väljarna är en arena. Lars-Åke Bergman (Törebodas oppositionsråd, MT:s anm) är till exempel ute på torget varje torsdag och pratar med folk. Vi måste bli bättre på detta, det är ett sätt att minska politikerföraktet.

När någon av Facebook-grupperna med förankring i kommunen diskuterar politiska beslut känner Mikael Faleke att det är viktigt att berätta hur han har resonerat när han som förtroendevald har lagt sin röst i frågan. Senast gällde det djurhemmet och ansökan om 50 000 kronor i kommunalt stöd.

– Jag gick in i frågan om katthemmet för att förklara varför jag inte tycker att det är självklart att kommunen ska bidra. I diskussionen kom katterna att ställas mot invandrare, berättar Mikael Faleke, som tror att många politiker väljer bort Facebook-trådarna för att det kan vara jobbigt att sticka ut hakan.

– När det gäller främlingsfientlighet och rasism kan jag inte låta det stå oemotsagt. Jag ser främlingsrädslan som ett större hot i det här samhället än invandringen. ”Släpper vi in dem kommer de att mörda och våldta”. Ungefär på den nivån är en del inlägg. Jag skrev i en tråd att jag är mer rädd för att möta en knarkpåverkad bilförare än för att gå genom Kårtorp en mörk kväll.

– Det är enkla lösningar att skylla på invandrare. Därför tar jag debatten. De jag debatterar mot kommer jag aldrig att omvända. Men 1 010 andra i gruppen kan kanske fundera lite.

Mikael Faleke ser sociala medier som en demokratisering av det fria ordet i dagstidningen: ”Var och en är sin egen publicist.”

– En del vet inte var gränserna går. Jag försöker så gott det går att argumentera sakligt. Men det har hänt att jag har bett om ursäkt. Det är lätt att det tolkas fel.

Får du ut något positivt av att diskutera med väljarna på nätet?

– Det positiva är att man ser stämningarna och vilka frågor som är intressanta.

Du är inte rädd att du får färre röster i nästa val?

– Min uppgift som politiker är inte att jobba för att bli omvald, säger Faleke.

  • Jenny Allvin