21 aug 2016 18:00

21 aug 2016 18:00

Tam mås övar på frihet

TÖREBODA: Törebodas kända fågel vallas vid vatten

Efter flera veckor med lyxliv i lägenhet har Törebodas mest kända fiskmås fått testa sina vingar.

Badbaljan på Lilja Johanssons balkong har bytts mot större vatten, som Vänern och Korssjön. MT var med då fiskmåsen badade i Göta kanal på torsdagen, tillsammans med änderna där. Den tama fågeln väckte uppmärksamhet; kanalbanken är ett populärt promenadstråk. Men varken tvåbenta eller fyrbenta motionärer störde badgästen som även gjorde ett besök på äventyrsgolfbanan intill.

Trots att friheten kittlar lockar det trygga livet hos Lilja. Fågeln tycker om att leka med sitt mjukisdjur och sin pipleksak och är fortfarande bunden vid matte.

– Jag har ringt till Fågelcentralen och de sa att jag måste tvinga bort fågeln så fort det är möjligt så att den kan ansluta sig till andra måsar som snart ska förflytta sig inför vintern.

– Det känns tufft och jobbigt. Man vill ju vara säker på att den klarar sig själv. Och det blir tomt hemma med. När jag kommer hem med fågeln efter våra utflykter så står katten vid dörren och kollar i lådan om fågeln är med, berättar Lilja och tillägger att hon ska göra allt hon kan för att fågeln ska få ett gott liv.

När denna artikel skrivs, på fredagen, är måsen ännu inkvarterad i hennes bostad.

Badbaljan på Lilja Johanssons balkong har bytts mot större vatten, som Vänern och Korssjön. MT var med då fiskmåsen badade i Göta kanal på torsdagen, tillsammans med änderna där. Den tama fågeln väckte uppmärksamhet; kanalbanken är ett populärt promenadstråk. Men varken tvåbenta eller fyrbenta motionärer störde badgästen som även gjorde ett besök på äventyrsgolfbanan intill.

Trots att friheten kittlar lockar det trygga livet hos Lilja. Fågeln tycker om att leka med sitt mjukisdjur och sin pipleksak och är fortfarande bunden vid matte.

– Jag har ringt till Fågelcentralen och de sa att jag måste tvinga bort fågeln så fort det är möjligt så att den kan ansluta sig till andra måsar som snart ska förflytta sig inför vintern.

– Det känns tufft och jobbigt. Man vill ju vara säker på att den klarar sig själv. Och det blir tomt hemma med. När jag kommer hem med fågeln efter våra utflykter så står katten vid dörren och kollar i lådan om fågeln är med, berättar Lilja och tillägger att hon ska göra allt hon kan för att fågeln ska få ett gott liv.

När denna artikel skrivs, på fredagen, är måsen ännu inkvarterad i hennes bostad.

  • Jenny Allvin