19 aug 2016 06:00

19 aug 2016 06:00

Älgaråsföretag går mot strömmen

ÄLGARÅS: Här är nischen metallhantverk

Trycksvarven är hjärtat i produktionen på familjeföretaget Älgarås Metallhantverk. I dag sker stor del av tillverkningen till fotobranschen och produkterna säljs sedan vidare över hela världen.

Kaffe och hembakt dukas fram i det trevliga köket vägg i vägg med produktionslokalerna. Här bodde Tulle Hermansson med familj i många år. Det var praktiskt, framförallt när barnen var små, att ha arbetsplats och bostad under samma tak.

Tulle, 72, är fortfarande involverad både som delägare i företaget och i tillverkningen. Den här dagen är en annan pensionär inkallad – Per Markusson. Han ska sköta pressen, en av de senare investeringarna som gjordes för att rädda ett tillverkningsled kvar på orten.

Handtrycksvarvning är ett yrke på utdöende. Men Älgarås Metallhantverk går mot strömmen. Här gör man numera allt; från ritning till färdig produkt.

– Förr trycksvarvade vi bara, berättar Tulle som har uppfunnit flera av maskinerna själv.

Sin första svarv köpte han i delar och byggde ihop. Året var 1968 och platsen Nolåsen.

Det kom att bli långt mer än en hobbyverksamhet. 1971 flyttade han verksamheten – Tulles Metallindustri – till Älgarås. Han höll då till i en annan byggnad på gården eftersom det var möbelaffär i nuvarande lokaler.

Men så gick flyttlasset till Östergötland, firman såldes till brodern, Folke, som var med och grundade Hermanders i Töreboda. Själv var Tulle yrkeslärare innan han kom tillbaka till Älgarås och drog igång nuvarande företag 1973.

Goda kontakter

Då var han ensam i produktionen och handtryckte främst lampskärmar på Hermanders beställning. Sonen Tommy blev tidigt delaktig i tillverkningen, medan hans yngre bror Mikael först kom att jobba inom träindustrin.

Tulle Hermansson betonar vikten av att bygga affärsrelationer som håller. I många år har Profoto varit Älgaråsfabrikens största kund. Dit tillverkar man allt från reflektorer till fotoskärmar, produkterna säljs senare över hela världen. Ett annat exempel på goda affärsförbindelser är Biredskapsfabriken i Töreboda som har hängt med sedan starten. Till dem tillverkas olika detaljer till bikupor.

Hermanders förlorade nyligen sin sista handtrycksvarvare som gick i pension. Ett samarbete mellan Älgaråsföretaget och den större fabriken i Töreboda har diskuterats.

– Två är starkare än en, resonerar Tulle och fastslår att det för honom alltid har varit viktigt att inte ”sno jobb” från konkurrenter.

Sydde också

Genom åren har stort och smått formats med hjälp av svarvarna och de många verktygen. Det minsta man gjort är detaljer till en ljusstake i silver. Hemligast kanske reflektorerna till de tidiga fartkamerorna var. Bland de mer udda produkterna kan gravvasen nämnas, den hade tidigare tillverkats i Kina.

I dag görs det mesta av aluminium. Produkterna lackeras hos Törebodaföretag. Till och med kartongerna som sakerna packas i köps in lokalt. Linjen är närproducerat i så stor utsträckning som möjligt.

Men symaskinerna i en del av produktionslokalerna används inte längre. Här syddes kabelband med kardborreknäppning för kablar till fotoutrustning. Beställaren valde att lägga ut det jobbet till Kina.

– När de frågade oss var det självklart att lösa det. Så vi hade en sömmerska här under en period, berättar Tulle.

Du måste känna dig stolt över vad du har byggt upp och att ni kan stå starka än i dag?

– Högfärdig vill jag inte vara. Jag är bara glad att man kan leva på det, säger Tulle.

Men vad är styrkan?

– Kvaliteten på produkterna och flexibiliteten. Vi kan köra mindre serier. Sedan värnar vi om kompetensen. Vi skickar inte hem folk när det är lite att göra. Då hittar vi på jobb, vi gör sådant som vi annars skulle ha lejt bort. Bygger om eller renoverar, säger Mikael.

Kaffe och hembakt dukas fram i det trevliga köket vägg i vägg med produktionslokalerna. Här bodde Tulle Hermansson med familj i många år. Det var praktiskt, framförallt när barnen var små, att ha arbetsplats och bostad under samma tak.

Tulle, 72, är fortfarande involverad både som delägare i företaget och i tillverkningen. Den här dagen är en annan pensionär inkallad – Per Markusson. Han ska sköta pressen, en av de senare investeringarna som gjordes för att rädda ett tillverkningsled kvar på orten.

Handtrycksvarvning är ett yrke på utdöende. Men Älgarås Metallhantverk går mot strömmen. Här gör man numera allt; från ritning till färdig produkt.

– Förr trycksvarvade vi bara, berättar Tulle som har uppfunnit flera av maskinerna själv.

Sin första svarv köpte han i delar och byggde ihop. Året var 1968 och platsen Nolåsen.

Det kom att bli långt mer än en hobbyverksamhet. 1971 flyttade han verksamheten – Tulles Metallindustri – till Älgarås. Han höll då till i en annan byggnad på gården eftersom det var möbelaffär i nuvarande lokaler.

Men så gick flyttlasset till Östergötland, firman såldes till brodern, Folke, som var med och grundade Hermanders i Töreboda. Själv var Tulle yrkeslärare innan han kom tillbaka till Älgarås och drog igång nuvarande företag 1973.

Goda kontakter

Då var han ensam i produktionen och handtryckte främst lampskärmar på Hermanders beställning. Sonen Tommy blev tidigt delaktig i tillverkningen, medan hans yngre bror Mikael först kom att jobba inom träindustrin.

Tulle Hermansson betonar vikten av att bygga affärsrelationer som håller. I många år har Profoto varit Älgaråsfabrikens största kund. Dit tillverkar man allt från reflektorer till fotoskärmar, produkterna säljs senare över hela världen. Ett annat exempel på goda affärsförbindelser är Biredskapsfabriken i Töreboda som har hängt med sedan starten. Till dem tillverkas olika detaljer till bikupor.

Hermanders förlorade nyligen sin sista handtrycksvarvare som gick i pension. Ett samarbete mellan Älgaråsföretaget och den större fabriken i Töreboda har diskuterats.

– Två är starkare än en, resonerar Tulle och fastslår att det för honom alltid har varit viktigt att inte ”sno jobb” från konkurrenter.

Sydde också

Genom åren har stort och smått formats med hjälp av svarvarna och de många verktygen. Det minsta man gjort är detaljer till en ljusstake i silver. Hemligast kanske reflektorerna till de tidiga fartkamerorna var. Bland de mer udda produkterna kan gravvasen nämnas, den hade tidigare tillverkats i Kina.

I dag görs det mesta av aluminium. Produkterna lackeras hos Törebodaföretag. Till och med kartongerna som sakerna packas i köps in lokalt. Linjen är närproducerat i så stor utsträckning som möjligt.

Men symaskinerna i en del av produktionslokalerna används inte längre. Här syddes kabelband med kardborreknäppning för kablar till fotoutrustning. Beställaren valde att lägga ut det jobbet till Kina.

– När de frågade oss var det självklart att lösa det. Så vi hade en sömmerska här under en period, berättar Tulle.

Du måste känna dig stolt över vad du har byggt upp och att ni kan stå starka än i dag?

– Högfärdig vill jag inte vara. Jag är bara glad att man kan leva på det, säger Tulle.

Men vad är styrkan?

– Kvaliteten på produkterna och flexibiliteten. Vi kan köra mindre serier. Sedan värnar vi om kompetensen. Vi skickar inte hem folk när det är lite att göra. Då hittar vi på jobb, vi gör sådant som vi annars skulle ha lejt bort. Bygger om eller renoverar, säger Mikael.

  • Jenny Allvin