09 aug 2016 06:00

09 aug 2016 08:14

Inspirerad av Vietnam

TÖREBODA: Josefine arbetar tillsammans med lokalbefolkningen

Fabriker och massproduktion är ointressant för designern Josefine Olsson. Hon vill arbeta nära sin produktion som är förlagd i Vietnam.
– En riktig businessperson hade aldrig startat det här företaget, konstaterar hon.

Josefine Olsson, 32, är under sommaren hemma hos sin familj i Töreboda.

Annars bor hon sedan oktober 2012 i Vietnam. I staden Hoi An driver hon det egna företaget ”Form - a nomad design studio” där hon designar produkter inspirerade av den vietnamesiska kulturen. Produktionen är främst stationerad i det vietnamesiska höglandet hos minoritetsgruppen pako-vietnameser. Josefine fick kontakt med fyra pako-vietnameser genom den holländska organisationen MCNV.

Gruppen, som Josefine kallar pako-gruppen, tillverkar nu hennes produkter.

Kulturskillnader

Det krävs licenser för att få besöka byn där pako-vietnameserna lever. Josefine ser detta som ett förtryck eftersom det försvårar arbetet med minoritetsgruppen. Första gången hon besökte byn åkte hon hem med en känsla av hopplöshet.

– De bor så nära civilisationen men ändå så långt bort. Jag ifrågasatte om jag verkligen kunde göra någon skillnad.

Josefines berättelser visar att det ibland kan vara svårt att arbeta i en, för henne, relativt ny kultur. Vid ett tillfälle hade hon räknat ut att pako-gruppen skulle kunna producera 100 produkter på en viss tid, något som till en början mötte motstånd.

– Eftersom att flera av dem inte kan räkna så känns hundra oändligt många för dem.

Vietnamesisk design

I mammans kök i Töreboda hänger Josefines egendesignade lampor i taket, på golvet ligger en prototyp för ett bord av materialet rotting och runt designerns hals hänger ett halsband föreställande ett öga. På bordet ligger en ring från smyckeskollektionen ”Lady Buddha” som är inspirerad av de vietnamesiska kvinnorna.

– Utan kvinnorna skulle landet stå stilla. De är företagsamma och håller ordning på allt.

En cykelkorg gjord av bambu är inspirerad av en plastkorg som vietnameserna använder till marknaden och lampan ”Wish” har designats för att likna en typ av rökelse som används för att önskningar ska gå i uppfyllelse. Lampan och cykelkorgen är några av produkterna som tillverkas av den lokala gruppen hantverkare. Att produktionen sker just i den lilla vietnamesiska byn är ingen slump. Josefine har alltid velat att produktionen ska bidra till någonting mer än bara en produkt.

– Jag hade kunnat få en prototyp på två veckor av ett stort företag, nu tog det nio månader. Jag brukar säga att jag arbetar med slow design, säger hon och skrattar.

Svårt att försörja sig

Än så länge kan Josefine inte försörja sig på sitt företag. Hon ser sig själv som formgivare snarare än businesskvinna, men inser att hon behöver utöka produktionen om hon ska slippa ha ett arbete vid sidan av företaget.

– Det ska mycket till för att jag ska lägga ner, även om det inte går runt ekonomiskt. Pengarna är inte det viktigaste.

I slutet av augusti är Josefine en av utställarna på Formexmässan i Stockholm, något hon hoppas kan bidra till ökad försäljning.

Josefine Olsson, 32, är under sommaren hemma hos sin familj i Töreboda.

Annars bor hon sedan oktober 2012 i Vietnam. I staden Hoi An driver hon det egna företaget ”Form - a nomad design studio” där hon designar produkter inspirerade av den vietnamesiska kulturen. Produktionen är främst stationerad i det vietnamesiska höglandet hos minoritetsgruppen pako-vietnameser. Josefine fick kontakt med fyra pako-vietnameser genom den holländska organisationen MCNV.

Gruppen, som Josefine kallar pako-gruppen, tillverkar nu hennes produkter.

Kulturskillnader

Det krävs licenser för att få besöka byn där pako-vietnameserna lever. Josefine ser detta som ett förtryck eftersom det försvårar arbetet med minoritetsgruppen. Första gången hon besökte byn åkte hon hem med en känsla av hopplöshet.

– De bor så nära civilisationen men ändå så långt bort. Jag ifrågasatte om jag verkligen kunde göra någon skillnad.

Josefines berättelser visar att det ibland kan vara svårt att arbeta i en, för henne, relativt ny kultur. Vid ett tillfälle hade hon räknat ut att pako-gruppen skulle kunna producera 100 produkter på en viss tid, något som till en början mötte motstånd.

– Eftersom att flera av dem inte kan räkna så känns hundra oändligt många för dem.

Vietnamesisk design

I mammans kök i Töreboda hänger Josefines egendesignade lampor i taket, på golvet ligger en prototyp för ett bord av materialet rotting och runt designerns hals hänger ett halsband föreställande ett öga. På bordet ligger en ring från smyckeskollektionen ”Lady Buddha” som är inspirerad av de vietnamesiska kvinnorna.

– Utan kvinnorna skulle landet stå stilla. De är företagsamma och håller ordning på allt.

En cykelkorg gjord av bambu är inspirerad av en plastkorg som vietnameserna använder till marknaden och lampan ”Wish” har designats för att likna en typ av rökelse som används för att önskningar ska gå i uppfyllelse. Lampan och cykelkorgen är några av produkterna som tillverkas av den lokala gruppen hantverkare. Att produktionen sker just i den lilla vietnamesiska byn är ingen slump. Josefine har alltid velat att produktionen ska bidra till någonting mer än bara en produkt.

– Jag hade kunnat få en prototyp på två veckor av ett stort företag, nu tog det nio månader. Jag brukar säga att jag arbetar med slow design, säger hon och skrattar.

Svårt att försörja sig

Än så länge kan Josefine inte försörja sig på sitt företag. Hon ser sig själv som formgivare snarare än businesskvinna, men inser att hon behöver utöka produktionen om hon ska slippa ha ett arbete vid sidan av företaget.

– Det ska mycket till för att jag ska lägga ner, även om det inte går runt ekonomiskt. Pengarna är inte det viktigaste.

I slutet av augusti är Josefine en av utställarna på Formexmässan i Stockholm, något hon hoppas kan bidra till ökad försäljning.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist