27 jul 2016 10:28

27 jul 2016 10:28

Pokémonjakt dygnet runt

TÖREBODA: Fångar monster medan de fikar

Töreboda kryllar av färgglada små varelser, men alla kan inte se dem.
– Det är coolt att man kan gå runt och hitta Pokémons, säger Tilda Hovbjer som är en inbiten spelare.

Tilda är med sin familj på Café Visthuset, för att fika – men också för att spela Pokémon Go. I området syns många spelare. Både kaféet och klockstapeln ett stenkast därifrån är nämligen så kallade Pokestop.

– Vi märkte att det sprang jättemycket folk här med mobiltelefoner. Så upptäckte vi att Visthuset hade blivit ett Pokestop, säger kaféägaren Adrian Gustafson som själv har börjat spela.

– När jag kommer hem tar jag en extra cykeltur för att fånga Pokémons. Det känns som det finns många i Töreboda. Längs kanalbanken till exempel finns gott om vattenpokémons.

Kaffe och jakt

Spelet drar helt klart lokalturister till orten.

– Visst betyder det en del för besöksnäringen. Något börjar det väl klinga av, men det kommer fortfarande in en del ungdomar och barn som spelar och fikar. Man kan lägga ut ett lockbete och sedan sitta och fika och fånga Pokémons samtidigt, säger Adrian och visar den grafiska världen som har blivit en världssuccé.

Han berättar att deras Pokémonkaka blev en hit.

– Den tog snabbt slut, men sedan har vi inte hunnit göra den mer.

Mitt i natten

Spelarna känns igen på sitt annorlunda rörelsemönster. De cyklar långsamt med mobiltelefonen i handen eller går omkring med uppmärksamheten fäst på displayen. De senaste veckorna har spelet orsakat mängder med tidningsrubriker. Spelare har förlorat körkortet, skadat sig i jakten på varelserna eller snubblat över makabra fynd. Dessutom finns rapporter om Pokémonspelare som har varit polisen behjälplig med vittnesmål kring brott.

I Töreboda fick nattåkarna något att fundera över när de åkte sin runda i centrum för en och en halv vecka sedan.

– Det gick en massa ungdomar vid Kinarestaurangen, på torget och kring kommunhuset. Klockan var då två på natten. Vi tänkte: Vad är på gång? Det tog en stund innan jag kom på att det måste vara spelet, säger kommunalråd Bengt Sjöberg i nattpatrullen.

– Vi mötte även en bilist som betedde sig märkligt i industriområdet. Men det var uppenbarligen också en spelare

Tilda är med sin familj på Café Visthuset, för att fika – men också för att spela Pokémon Go. I området syns många spelare. Både kaféet och klockstapeln ett stenkast därifrån är nämligen så kallade Pokestop.

– Vi märkte att det sprang jättemycket folk här med mobiltelefoner. Så upptäckte vi att Visthuset hade blivit ett Pokestop, säger kaféägaren Adrian Gustafson som själv har börjat spela.

– När jag kommer hem tar jag en extra cykeltur för att fånga Pokémons. Det känns som det finns många i Töreboda. Längs kanalbanken till exempel finns gott om vattenpokémons.

Kaffe och jakt

Spelet drar helt klart lokalturister till orten.

– Visst betyder det en del för besöksnäringen. Något börjar det väl klinga av, men det kommer fortfarande in en del ungdomar och barn som spelar och fikar. Man kan lägga ut ett lockbete och sedan sitta och fika och fånga Pokémons samtidigt, säger Adrian och visar den grafiska världen som har blivit en världssuccé.

Han berättar att deras Pokémonkaka blev en hit.

– Den tog snabbt slut, men sedan har vi inte hunnit göra den mer.

Mitt i natten

Spelarna känns igen på sitt annorlunda rörelsemönster. De cyklar långsamt med mobiltelefonen i handen eller går omkring med uppmärksamheten fäst på displayen. De senaste veckorna har spelet orsakat mängder med tidningsrubriker. Spelare har förlorat körkortet, skadat sig i jakten på varelserna eller snubblat över makabra fynd. Dessutom finns rapporter om Pokémonspelare som har varit polisen behjälplig med vittnesmål kring brott.

I Töreboda fick nattåkarna något att fundera över när de åkte sin runda i centrum för en och en halv vecka sedan.

– Det gick en massa ungdomar vid Kinarestaurangen, på torget och kring kommunhuset. Klockan var då två på natten. Vi tänkte: Vad är på gång? Det tog en stund innan jag kom på att det måste vara spelet, säger kommunalråd Bengt Sjöberg i nattpatrullen.

– Vi mötte även en bilist som betedde sig märkligt i industriområdet. Men det var uppenbarligen också en spelare

  • Jenny Allvin

Pokémon Go

... är ett platsbaserat spel som laddas ner till en Apple- eller Androidtelefon och går ut på att fånga Pokémons och sedan träna dem. Varelserna lokaliseras sedan med telefonens gps och kamera. De dyker upp på mobilskärmen när du befinner dig på olika platser i den riktiga världen, som i mataffären. Det finns också gym där spelarna kan träna sina Pokémons. I Sverige släpptes spelet den 16 juli.