20 jul 2016 16:08

20 jul 2016 16:08

Vårdar bygdens historia i Älgarås

KULTURHISTORIA: Hembygdsdag i Lindåsen

Sista söndagen i juli hälsar Älgarås hembygdsförening allmänheten välkommen till hembygdsdag i Lindåsgården. – På programmet finns underhållare, hantverkare och historiskt dokumentation att ta del av, berättar ordförande Gunnar Svantesson.

Den faluröda Lindåsgården ligger några kilometer söder Älgarås samhälle. Husen är välvårdade och tomten omgärdas av en hedersvakt med Älgarås aspar. Trädet som fick sitt ursprung fastställt till orten i mitten av 1800-talet

– Hembygdsdagen är viktig för sammanhållningen för hemvändare, ortsbor och för traktens nyinflyttade människor, berättar vice ordförande Gullbritt Johansson.

Att engagemanget är stort i föreningen råder det ingen tvekan konstaterar Gunnar Svantesson.

– Det är medlemmarna som bakar, kokar saft och stöper ljus till försäljningen och allt annat som krävs för att dra runt tillställningen, berättar Gunnar Svantesson.

Underhållning

Föreningen bildades 1958. Hembygdsdagen genomförs traditionsenligt sista söndagen i juli. På scen uppträder Forsvikspojkarna med dragspel och Klara Hellenberg spelar och sjunger tillsammans med sin pappa Holger.

Historia

En dag med bra väder besöker ett hundratal människor Lindåsgården. Många kommer för att lära sig mer om sin släkts historia. I mangårdsbyggnaden finns album med konfirmations- och examenskort från traktens kyrkor och skolor. De äldsta korten är över hundra år gamla.

– Varje år kompletterar besökarna bilderna med namn på släktingar eller vänner som de känner igen, berättar kassör Bertil Gelemark.

I kaffeserveringen finns årgångar av tidskriften, ”Älgarås socken” och böcker med titlar från tiden när det begav sig för den som vill fördjupa sig ytterligare i ämnet.

Maskiner

I ladan visas snickarmästare K J Ringquist apparater som till huvuddel är tillverkade av trä. Och pustandet från Fagerlids råoljemotor från 1915 tillsammans med en remdriven spånhyvel finns att beskåda för den motorintresserade.

Hanverk

Bland de många utställningarna finns även namnkunniga textilkonstnärer såsom Karin Hallerud och Inger Bomans verka handla. Framåt eftermiddagen avgörs Älgarås mästerskapet i pilkastning. Vinnaren får sin inteckning graverad i vandringspriset.

Den faluröda Lindåsgården ligger några kilometer söder Älgarås samhälle. Husen är välvårdade och tomten omgärdas av en hedersvakt med Älgarås aspar. Trädet som fick sitt ursprung fastställt till orten i mitten av 1800-talet

– Hembygdsdagen är viktig för sammanhållningen för hemvändare, ortsbor och för traktens nyinflyttade människor, berättar vice ordförande Gullbritt Johansson.

Att engagemanget är stort i föreningen råder det ingen tvekan konstaterar Gunnar Svantesson.

– Det är medlemmarna som bakar, kokar saft och stöper ljus till försäljningen och allt annat som krävs för att dra runt tillställningen, berättar Gunnar Svantesson.

Underhållning

Föreningen bildades 1958. Hembygdsdagen genomförs traditionsenligt sista söndagen i juli. På scen uppträder Forsvikspojkarna med dragspel och Klara Hellenberg spelar och sjunger tillsammans med sin pappa Holger.

Historia

En dag med bra väder besöker ett hundratal människor Lindåsgården. Många kommer för att lära sig mer om sin släkts historia. I mangårdsbyggnaden finns album med konfirmations- och examenskort från traktens kyrkor och skolor. De äldsta korten är över hundra år gamla.

– Varje år kompletterar besökarna bilderna med namn på släktingar eller vänner som de känner igen, berättar kassör Bertil Gelemark.

I kaffeserveringen finns årgångar av tidskriften, ”Älgarås socken” och böcker med titlar från tiden när det begav sig för den som vill fördjupa sig ytterligare i ämnet.

Maskiner

I ladan visas snickarmästare K J Ringquist apparater som till huvuddel är tillverkade av trä. Och pustandet från Fagerlids råoljemotor från 1915 tillsammans med en remdriven spånhyvel finns att beskåda för den motorintresserade.

Hanverk

Bland de många utställningarna finns även namnkunniga textilkonstnärer såsom Karin Hallerud och Inger Bomans verka handla. Framåt eftermiddagen avgörs Älgarås mästerskapet i pilkastning. Vinnaren får sin inteckning graverad i vandringspriset.

  • Henrik Beck Friis