26 jun 2016 12:13

26 jun 2016 12:14

Migrationsverket stänger asylboenden

HALNA: Avvecklar tillfälliga platser

Migrationsverket har nu påbörjat avvecklingen av flera tillfälliga asylboenden. Ett av dem berörs finns i Töreboda kommun.

När Migrationsverket upphandlar tillfälliga asylboenden sätts alltid ett slutdatum för hur länge avtalet får gälla. Efter det får Migrationsverket inte förlänga avtalet utan måste börja avveckla anläggningarna ”under ordnade former” och erbjuda människorna någon annanstans att bo.

Myndigheten har redan inlett omflyttningen från 15 boenden som ingår i den aktuella upphandlingen. Ett av dem finns i Halna.

– Vi förstår att människor tycker att det är tråkigt att vi stänger ett boende där de har skapat sig en trygg tillvaro. Samtidigt måste vi utnyttja de lediga boendeplatser vi har just nu och planera för att människor ska slippa flytta på samma sätt i framtiden, säger Jan-Olov Wallin biträdande operativ chef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

– I höst vill vi genom de nya ramavtalen erbjuda de sökande ett mer långsiktigt boende.

Nyöppning?

I Halna har bygdegårdsföreningen engagerat sig för att berika fritiden för de asylsökande. Paul Chami som driver boendet säger också att de har en hög personaltäthet och har som ambition att erbjuda de boende en bra vistelse.

– Vi vill ta samhällsansvar. Det är viktigt på lång sikt.

Han har fått information om Migrationsverkets avvecklingsplan, men poängterar att boendet samtidigt har fått ett tilldelningsbeslut i den nya ramavtalsupphandlingen.

– Vårt mål är att öppna igen i höst. Det är lite dumt att de som har bott in sig måste flytta innan dess men jag tror att Migrationsverket har en bra anledning till att de gör så här, säger Chami.

När Migrationsverket upphandlar tillfälliga asylboenden sätts alltid ett slutdatum för hur länge avtalet får gälla. Efter det får Migrationsverket inte förlänga avtalet utan måste börja avveckla anläggningarna ”under ordnade former” och erbjuda människorna någon annanstans att bo.

Myndigheten har redan inlett omflyttningen från 15 boenden som ingår i den aktuella upphandlingen. Ett av dem finns i Halna.

– Vi förstår att människor tycker att det är tråkigt att vi stänger ett boende där de har skapat sig en trygg tillvaro. Samtidigt måste vi utnyttja de lediga boendeplatser vi har just nu och planera för att människor ska slippa flytta på samma sätt i framtiden, säger Jan-Olov Wallin biträdande operativ chef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

– I höst vill vi genom de nya ramavtalen erbjuda de sökande ett mer långsiktigt boende.

Nyöppning?

I Halna har bygdegårdsföreningen engagerat sig för att berika fritiden för de asylsökande. Paul Chami som driver boendet säger också att de har en hög personaltäthet och har som ambition att erbjuda de boende en bra vistelse.

– Vi vill ta samhällsansvar. Det är viktigt på lång sikt.

Han har fått information om Migrationsverkets avvecklingsplan, men poängterar att boendet samtidigt har fått ett tilldelningsbeslut i den nya ramavtalsupphandlingen.

– Vårt mål är att öppna igen i höst. Det är lite dumt att de som har bott in sig måste flytta innan dess men jag tror att Migrationsverket har en bra anledning till att de gör så här, säger Chami.

  • Jenny Allvin