22 jun 2016 09:51

22 jun 2016 09:51

Utreder arbetsmiljöbrott

TÖREBODA: Efter dödsolyckan: Brister har uppdagats

Polisens miljöenhet i Göteborg har hand om utredningen kring dödsolyckan på återvinningscentralen.
– Vi utreder om det finns anledning att kritisera arbetsgivaren, säger Anders Rudolf vid enheten.

Den 31 maj omkom en anställd vid återvinningscentralen i Töreboda. Mannen föll nedför en ramp när han skulle gå ur en lastbil. Arbetsmiljöverket har inspekterat anläggningen och pekar på brister. Det saknades skyddsräcke vid rampen som används när lastbilar lossar material i containrar. Dessutom var avkörningsskyddet vid rampen inte varningsmarkerat.

Återvinningen drivs av Suez recycling. Polisen inledde i samband med dödsolyckan en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka. Miljöenheten i Göteborg har ansvar för ärendet.

– Det görs alltid en utredning om vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott i sådana här fall. Vid oaktsamhet och slarv blir det företaget, inte personer, som ställs till svars. Det kan bli företagsbot och de varierar från 5 000 kronor upp till 10 miljoner, berättar utredaren Anders Rudolf som kommer att besöka återvinningscentralen i sommar.

Mannen som avled i arbetsplatsolyckan hade varit fast anställd hos företaget i sju år. Han arbetade som chaufför och hämtade avfall hos kunder.

– Händelsen är fruktansvärd och det absolut värsta som kan hända. Polisen gör en utredning, samtidigt som vi själva försöker få reda på vad som hänt. Vi är väldigt noga med säkerheten och rutinerna kring arbetsplatsen, sa företagets informationsansvariga Ann Wulf till MT efter olyckan.

Den 31 maj omkom en anställd vid återvinningscentralen i Töreboda. Mannen föll nedför en ramp när han skulle gå ur en lastbil. Arbetsmiljöverket har inspekterat anläggningen och pekar på brister. Det saknades skyddsräcke vid rampen som används när lastbilar lossar material i containrar. Dessutom var avkörningsskyddet vid rampen inte varningsmarkerat.

Återvinningen drivs av Suez recycling. Polisen inledde i samband med dödsolyckan en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka. Miljöenheten i Göteborg har ansvar för ärendet.

– Det görs alltid en utredning om vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott i sådana här fall. Vid oaktsamhet och slarv blir det företaget, inte personer, som ställs till svars. Det kan bli företagsbot och de varierar från 5 000 kronor upp till 10 miljoner, berättar utredaren Anders Rudolf som kommer att besöka återvinningscentralen i sommar.

Mannen som avled i arbetsplatsolyckan hade varit fast anställd hos företaget i sju år. Han arbetade som chaufför och hämtade avfall hos kunder.

– Händelsen är fruktansvärd och det absolut värsta som kan hända. Polisen gör en utredning, samtidigt som vi själva försöker få reda på vad som hänt. Vi är väldigt noga med säkerheten och rutinerna kring arbetsplatsen, sa företagets informationsansvariga Ann Wulf till MT efter olyckan.

  • Jenny Allvin