10 jun 2016 06:00

10 jun 2016 06:00

Nu är de uskor

TÖREBODA: Tog chansen att läsa vidare

Töreboda kommun ville satsa på validering inom vård och omsorg. När intresset inventerades nappade tolv anställda, fler än vad arbetsgivaren väntat sig.

Bakgrunden är vård- och omsorgscollege, en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg. Efterfrågan på välutbildad personal ökar inom yrkesgruppen och vård- och omsorgscollege verkar för att få fler att utbilda sig.

– Det är en kompetenssatsning. Vi ville göra valideringar, förklarar socialchef Per-Ola Hedberg.

Statligt stöd

Vårdbiträden fick chansen att utbilda sig till undersköterskor.

– Vi fick över två miljoner kronor av staten som en belöning för att vi har så stor andel med rätt utbildning. Då skrev vi avtal med Komvux Skövde och en individuell plan utformades för de tolv som gick utbildningen. Alla har nu fått sina betyg och är undersköterskor.

– De har fått göra mycket på sin fritid men alla har också fått 165 timmar till studier på arbetstid. Dessutom har kommunen bekostat utbildningen som i huvudsak har genomförts i Töreboda, säger Per-Ola Hedberg och tillägger att de berörda från och med den 1 juli även får en löneökning.

”En trygghet”

– Jag har jobbat i 14 år inom vården. Det kändes som det var på tiden att läsa så jag tog chansen. Det kostade mig ju ingenting, säger Nina Svantesson, anställd på Ekebacken, Björkängen.

Hon ser också utbildningen som en möjlighet att söka andra jobb inom kommunen. Samma säger Åsa Olsson som har varit anställd inom LSS-enheten i 17 år.

– Jag tvekade inte. Det här har jag velat göra länge. Bra att kunna jobba samtidigt och utbildningen ger mig en extra trygghet.

Bakgrunden är vård- och omsorgscollege, en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg. Efterfrågan på välutbildad personal ökar inom yrkesgruppen och vård- och omsorgscollege verkar för att få fler att utbilda sig.

– Det är en kompetenssatsning. Vi ville göra valideringar, förklarar socialchef Per-Ola Hedberg.

Statligt stöd

Vårdbiträden fick chansen att utbilda sig till undersköterskor.

– Vi fick över två miljoner kronor av staten som en belöning för att vi har så stor andel med rätt utbildning. Då skrev vi avtal med Komvux Skövde och en individuell plan utformades för de tolv som gick utbildningen. Alla har nu fått sina betyg och är undersköterskor.

– De har fått göra mycket på sin fritid men alla har också fått 165 timmar till studier på arbetstid. Dessutom har kommunen bekostat utbildningen som i huvudsak har genomförts i Töreboda, säger Per-Ola Hedberg och tillägger att de berörda från och med den 1 juli även får en löneökning.

”En trygghet”

– Jag har jobbat i 14 år inom vården. Det kändes som det var på tiden att läsa så jag tog chansen. Det kostade mig ju ingenting, säger Nina Svantesson, anställd på Ekebacken, Björkängen.

Hon ser också utbildningen som en möjlighet att söka andra jobb inom kommunen. Samma säger Åsa Olsson som har varit anställd inom LSS-enheten i 17 år.

– Jag tvekade inte. Det här har jag velat göra länge. Bra att kunna jobba samtidigt och utbildningen ger mig en extra trygghet.

  • Jenny Allvin