26 maj 2016 06:00

26 maj 2016 06:00

Elever som gör avtryck

TÖREBODA: Designar visningsträdgård

I höstas blev naturbruksskolan Sötåsen med en utbildning till. När Dingle förlorade sin gymnasieutbildning inom trädgård förlades den till Töreboda. Här har eleverna redan gjort tydliga avtryck.

De är bara tre elever på trädgårdsutbildningen inom Sötåsens naturbruksprogram. Men de har hunnit sätta Töreboda på kartan.

När nöjesparken Liseberg nyligen bjöd in till sin stora trädgårdsmässa fanns skolan med bland utställarna. Inslaget var något udda.

– Vi visade en skrotbil som hade stått 40 år i skogen när vi bärgade den, berättar Fredrik Wingquist, den tidigare floristläraren som numera är trädgårdslärare på heltid.

Halloweenbil

Runt bilen, troligtvis en Austin T3 från 1953, sattes egentillverkade engelska planteringslådor och så monterade man in en rökmaskin för trädgård. Det blomsterprydda bidraget till mässan väckte uppmärksamhet och det slutade med att Liseberg köpte bilen, nästa gång ska den halloweendekoreras.

På hemmaplan är det stora projektet för trädgårdseleverna visningsträdgården som anläggs på skolans område.

– Vi fick i uppdrag att skapa en trädgård som inte kräver så mycket skötsel. Eleverna har gjort en ritning och utifrån den gräver vi nu ur. Till hjälp har vi jordbrukselever, så det är ett samarbete, säger Fredrik Wingquist.

Det ska bli en sommarplantering med ettåriga växter i olika färgskalor, ett rossortiment och en avdelning med fleråriga perenner. Dessutom blir det en kryddlund och en salladsavdelning. Tanken är att såväl skolkök som floristutbildning ska dra nytta av trädgården. För att stoppa ogräset har man beställt en stålram från ett lokalt svetsföretag till alla rabatter.

– Det blir en oas för eleverna, tycker Fredrik Wingquist som berättar att allt ska ljussättas.

Två inriktningar

Drömmen är ett orangeri. Men en sak i taget; utbildningen är bara i sin linda. Till hösten finns fyra förstahandssökande. Sötåsen erbjuder två inriktningar: Trädgårdsdesign och mekaniserad frilandsodling.

Att bli gymnasieelev i norra Skaraborg var inte var vad Nathalie Jonsson Andersen, Göteborg, tänkt sig. Men nu trivs hon bra och hon lyfter fram skolans gemenskap. Töreboda har hon inte sett så mycket av – ”det finns inte så mycket att göra där” – den mesta fritiden tillbringas på internatet.

Kjell Bismark, Herrljunga, menar att det bara var att gilla läget. Han drömmer om att jobba med trädgård. För närvarande har han praktik på en kyrkogård.

De är bara tre elever på trädgårdsutbildningen inom Sötåsens naturbruksprogram. Men de har hunnit sätta Töreboda på kartan.

När nöjesparken Liseberg nyligen bjöd in till sin stora trädgårdsmässa fanns skolan med bland utställarna. Inslaget var något udda.

– Vi visade en skrotbil som hade stått 40 år i skogen när vi bärgade den, berättar Fredrik Wingquist, den tidigare floristläraren som numera är trädgårdslärare på heltid.

Halloweenbil

Runt bilen, troligtvis en Austin T3 från 1953, sattes egentillverkade engelska planteringslådor och så monterade man in en rökmaskin för trädgård. Det blomsterprydda bidraget till mässan väckte uppmärksamhet och det slutade med att Liseberg köpte bilen, nästa gång ska den halloweendekoreras.

På hemmaplan är det stora projektet för trädgårdseleverna visningsträdgården som anläggs på skolans område.

– Vi fick i uppdrag att skapa en trädgård som inte kräver så mycket skötsel. Eleverna har gjort en ritning och utifrån den gräver vi nu ur. Till hjälp har vi jordbrukselever, så det är ett samarbete, säger Fredrik Wingquist.

Det ska bli en sommarplantering med ettåriga växter i olika färgskalor, ett rossortiment och en avdelning med fleråriga perenner. Dessutom blir det en kryddlund och en salladsavdelning. Tanken är att såväl skolkök som floristutbildning ska dra nytta av trädgården. För att stoppa ogräset har man beställt en stålram från ett lokalt svetsföretag till alla rabatter.

– Det blir en oas för eleverna, tycker Fredrik Wingquist som berättar att allt ska ljussättas.

Två inriktningar

Drömmen är ett orangeri. Men en sak i taget; utbildningen är bara i sin linda. Till hösten finns fyra förstahandssökande. Sötåsen erbjuder två inriktningar: Trädgårdsdesign och mekaniserad frilandsodling.

Att bli gymnasieelev i norra Skaraborg var inte var vad Nathalie Jonsson Andersen, Göteborg, tänkt sig. Men nu trivs hon bra och hon lyfter fram skolans gemenskap. Töreboda har hon inte sett så mycket av – ”det finns inte så mycket att göra där” – den mesta fritiden tillbringas på internatet.

Kjell Bismark, Herrljunga, menar att det bara var att gilla läget. Han drömmer om att jobba med trädgård. För närvarande har han praktik på en kyrkogård.

  • Jenny Allvin