11 maj 2016 15:19

11 maj 2016 15:22

Storstöld mot företag

TÖREBODA: Mattias var med när två av tjuvarna greps

– Vi har varit drabbade förr men det här är den värsta stölden vi har varit med om. De har tagit alla verktyg och all utrustning av värde.
Mattias Karlström på WLM Gräv var med när polisen grep två av de misstänkta tjuvarna.

Två män från Värmland greps på måndagsförmiddagen norr om Undenäs, misstänkta för stöld av två mindre lastbilar vid WLM Gräv i Töreboda. Insatsen kunde ske tack vare att en av entreprenadfirmans anställda mötte det stulna fordonet och slog larm.

Företaget, som främst utför grävjobb för fiberutbyggnad, har sitt säte vid Sötåsenvägen. Natten mot måndagen, vid fyratiden, upptäcktes att tjuvar varit på området. Två lastbilar var borta och gods för mer än en halv miljon kronor saknades.

– Jag trodde att de hade tagit båda bilarna då men fick senare höra att en av bilarna setts vid Rotkilen natten till söndagen. Troligtvis har de varit här i två vändor, berättar Mattias Karlström, som lade ut en efterlysning på Facebook och fick in flera tips.

Skyltar borttagna

I Undenäs var det alltså en anställd som mötte det ena stulna fordonet tidigt på måndagsförmiddagen. Han hade en tekniker från en annan firma med sig och bestämde sig för att följa efter medan Mattias Karlström ringde 112 och kastade sig i bilen för att ansluta.

De misstänkta tjuvarna körde mot Tived men fick bränslestopp.

– Min kollega spärrade vägen för dem. Men tjuvarna hade två egna bilar och tre av dem stack i en svart fullastad Chrysler. Övriga två kunde gripas en stund senare för polisen kom fram ungefär samtidigt som jag.

– Senare på kvällen åkte vi och letade utifrån de tips vi fått in och vid halvniotiden hittades den andra lastbilen tömd och med borttagna registreringsskyltar i Slätte, säger Mattias Karlström.

Han konstaterar att utrustningen som företaget blivit av med är svår att få tag i. Det är specialgrejer och han misstänker att det inte är alltför lätt för gärningsmännen att sälja dem.

– Kanske ligger mycket slängt i skogen. Vi vet genom vittnen att den bilen som två av männen greps i även har stått på en skogsväg i Lagerfors. Vi kommer att leta själva men är tacksamma för tips. Vi är jättetacksamma för alla som har hjälpt oss hittills.

– Man känner sig ganska uppgiven. Dieselstölder har vi någon gång i månaden och vi har haft inbrott tidigare. Men det här är den värsta stölden vi har varit med om.

Ryckt upp portar

Mattias Karlström visar runt i verkstaden som har tömts på allt av värde. Stålportarna tror han att tjuvarna har ryckt upp med ett fordon.

– Det är mycket jobb att reda ut allting, hyra maskiner och kontakta försäkringsbolag. Eftersom kommunen är på gång att köpa tomten har vi inte satt upp staket men det kommer vi att behöva göra när vi flyttar.

Polisen anhöll de båda gripna, 26 och 29 år, från Vålberg och Kil. Större delen av godset var då borta.

Två män från Värmland greps på måndagsförmiddagen norr om Undenäs, misstänkta för stöld av två mindre lastbilar vid WLM Gräv i Töreboda. Insatsen kunde ske tack vare att en av entreprenadfirmans anställda mötte det stulna fordonet och slog larm.

Företaget, som främst utför grävjobb för fiberutbyggnad, har sitt säte vid Sötåsenvägen. Natten mot måndagen, vid fyratiden, upptäcktes att tjuvar varit på området. Två lastbilar var borta och gods för mer än en halv miljon kronor saknades.

– Jag trodde att de hade tagit båda bilarna då men fick senare höra att en av bilarna setts vid Rotkilen natten till söndagen. Troligtvis har de varit här i två vändor, berättar Mattias Karlström, som lade ut en efterlysning på Facebook och fick in flera tips.

Skyltar borttagna

I Undenäs var det alltså en anställd som mötte det ena stulna fordonet tidigt på måndagsförmiddagen. Han hade en tekniker från en annan firma med sig och bestämde sig för att följa efter medan Mattias Karlström ringde 112 och kastade sig i bilen för att ansluta.

De misstänkta tjuvarna körde mot Tived men fick bränslestopp.

– Min kollega spärrade vägen för dem. Men tjuvarna hade två egna bilar och tre av dem stack i en svart fullastad Chrysler. Övriga två kunde gripas en stund senare för polisen kom fram ungefär samtidigt som jag.

– Senare på kvällen åkte vi och letade utifrån de tips vi fått in och vid halvniotiden hittades den andra lastbilen tömd och med borttagna registreringsskyltar i Slätte, säger Mattias Karlström.

Han konstaterar att utrustningen som företaget blivit av med är svår att få tag i. Det är specialgrejer och han misstänker att det inte är alltför lätt för gärningsmännen att sälja dem.

– Kanske ligger mycket slängt i skogen. Vi vet genom vittnen att den bilen som två av männen greps i även har stått på en skogsväg i Lagerfors. Vi kommer att leta själva men är tacksamma för tips. Vi är jättetacksamma för alla som har hjälpt oss hittills.

– Man känner sig ganska uppgiven. Dieselstölder har vi någon gång i månaden och vi har haft inbrott tidigare. Men det här är den värsta stölden vi har varit med om.

Ryckt upp portar

Mattias Karlström visar runt i verkstaden som har tömts på allt av värde. Stålportarna tror han att tjuvarna har ryckt upp med ett fordon.

– Det är mycket jobb att reda ut allting, hyra maskiner och kontakta försäkringsbolag. Eftersom kommunen är på gång att köpa tomten har vi inte satt upp staket men det kommer vi att behöva göra när vi flyttar.

Polisen anhöll de båda gripna, 26 och 29 år, från Vålberg och Kil. Större delen av godset var då borta.

  • Jenny Allvin