05 maj 2016 18:28

05 maj 2016 18:30

Snabbare tider i traditionellt lopp

TÖREBODA: Men några tog Viken runt med ro

Motionsloppet Viken runt lockar allt fler elitmotionärer. Men det finns fortfarande cyklister som tar det lugnt. Ozzi Mecklin och Billy Andersson stannade för att handla och sedan grillade de.

Totalt fick OK Skogsstjärnan in 1 155 anmälningar till Viken runt och Kortviken. Av dem kom 1 063 cyklister i mål. 784 fullföljde den långa rundan, 72 kilometer runt sjön Viken, medan 279 trampade 22 kilometer.

Det nya systemet med chip i nummerlapparna fungerade enligt tävlingsledare Kent Andersson perfekt. Det har inneburit en extra kostnad för föreningen men underlättar samtidigt.

– Det här är framtiden, sa Tord Gustavsson som startade cyklisterna för tionde året.

Vädret var enligt honom bästa tänkbara.

– Jag kan inte minnas bättre väder.

För många Törebodabor, och andra med för den delen, är cykelloppet en tradition.

– Det är 41:a året, nu cyklar jag Kortviken med barnbarnen, sa Jarl Ernstsson, 73 som bar hjälm för första gången.

Jan Karlsson, som har cyklat alla 49 lopp, vurpade i fjol och tackade hjälmen för att han klarade sig. Han passade på att flagga för hjälmtvång även vid motionslopp.

Också OK Skogsstjärnan gick ut och uppmanade deltagarna att skydda huvudet.

– Trenden blir allt fler elitmotionärer. De tar Viken runt som träningslopp för Vätternrundan. Och det går snabbt på vägarna. Det ser vi på snittiderna, sa Kent Andersson som berättade att en olycka inträffade mellan Vassbacken och Källebacken där en Skövdecyklist fick föras med ambulans till sjukhus.

– Enligt de uppgifter vi har ska tre cyklister ha varit inblandade.

Som vanligt fanns publik utmed vägarna. I Halna satsade bygdegårdsföreningen på loppis med fika. OK Skogsstjärnan hade laddat upp med 1 800 Viken runt-bullar samt ett okänt antal liter saft och kaffe. Men när deltagare jagar minuter ratas vätskekontrollerna.

Utsikten också

Rekordtiden 1,38 var det ingen som slog, den tangerades dock av ett flertal. Fast för familjen Olovsson från Töreboda var tiden inte viktigast. Pernilla, Mattias och dottern Linnea cyklade Kortviken med Simon Hallåsen.

– Vi cyklar för Missionskyrkan. Det är elfte året, Linnea var fyra år när hon cyklade själv första gången men satt med på cykeln från två års ålder, berättade Pernilla och tillade att det var premiär för Simon.

Bland de första att starta fanns Billy Andersson och Ozzi Mecklin med sitt hemmabygge till hoj. Stereoanläggning, doftgran och tuta var något av allt de utrustat cykeln med. Och den höll! Fast grabbarna var nästan sist i mål.

– Vi blev hungriga, köpte en grill i Undenäs och lite korv. Sedan hade vi fyra liter dricka och tre termosar kaffe med oss och allt gick åt, sa Ozzi och framhöll att de tagit sig tid att njuta av de fina omgivningarna, inte minst av utsikten över sjön Viken.

Vandringspriserna denna folkfest togs hem av Daloc Motion och Fritid (företag) och Skövde CK (förening).

Totalt fick OK Skogsstjärnan in 1 155 anmälningar till Viken runt och Kortviken. Av dem kom 1 063 cyklister i mål. 784 fullföljde den långa rundan, 72 kilometer runt sjön Viken, medan 279 trampade 22 kilometer.

Det nya systemet med chip i nummerlapparna fungerade enligt tävlingsledare Kent Andersson perfekt. Det har inneburit en extra kostnad för föreningen men underlättar samtidigt.

– Det här är framtiden, sa Tord Gustavsson som startade cyklisterna för tionde året.

Vädret var enligt honom bästa tänkbara.

– Jag kan inte minnas bättre väder.

För många Törebodabor, och andra med för den delen, är cykelloppet en tradition.

– Det är 41:a året, nu cyklar jag Kortviken med barnbarnen, sa Jarl Ernstsson, 73 som bar hjälm för första gången.

Jan Karlsson, som har cyklat alla 49 lopp, vurpade i fjol och tackade hjälmen för att han klarade sig. Han passade på att flagga för hjälmtvång även vid motionslopp.

Också OK Skogsstjärnan gick ut och uppmanade deltagarna att skydda huvudet.

– Trenden blir allt fler elitmotionärer. De tar Viken runt som träningslopp för Vätternrundan. Och det går snabbt på vägarna. Det ser vi på snittiderna, sa Kent Andersson som berättade att en olycka inträffade mellan Vassbacken och Källebacken där en Skövdecyklist fick föras med ambulans till sjukhus.

– Enligt de uppgifter vi har ska tre cyklister ha varit inblandade.

Som vanligt fanns publik utmed vägarna. I Halna satsade bygdegårdsföreningen på loppis med fika. OK Skogsstjärnan hade laddat upp med 1 800 Viken runt-bullar samt ett okänt antal liter saft och kaffe. Men när deltagare jagar minuter ratas vätskekontrollerna.

Utsikten också

Rekordtiden 1,38 var det ingen som slog, den tangerades dock av ett flertal. Fast för familjen Olovsson från Töreboda var tiden inte viktigast. Pernilla, Mattias och dottern Linnea cyklade Kortviken med Simon Hallåsen.

– Vi cyklar för Missionskyrkan. Det är elfte året, Linnea var fyra år när hon cyklade själv första gången men satt med på cykeln från två års ålder, berättade Pernilla och tillade att det var premiär för Simon.

Bland de första att starta fanns Billy Andersson och Ozzi Mecklin med sitt hemmabygge till hoj. Stereoanläggning, doftgran och tuta var något av allt de utrustat cykeln med. Och den höll! Fast grabbarna var nästan sist i mål.

– Vi blev hungriga, köpte en grill i Undenäs och lite korv. Sedan hade vi fyra liter dricka och tre termosar kaffe med oss och allt gick åt, sa Ozzi och framhöll att de tagit sig tid att njuta av de fina omgivningarna, inte minst av utsikten över sjön Viken.

Vandringspriserna denna folkfest togs hem av Daloc Motion och Fritid (företag) och Skövde CK (förening).

  • Jenny Allvin