27 apr 2016 08:24

27 apr 2016 08:24

Önskar en parkour-park

MOHOLM: Förslag från unga invånare

Ett medborgarförslag väckte huvudbry hos fullmäktiges ordförande i måndags kväll.
– Inte för att jag vet vad parkour är, sa Göran Johansson (C) när förslaget togs emot.

”Hejsan. Vi är två unga killar som heter David och Karl. Vi bor i Moholm och undrar om Töreboda kommun kan bygga en parkour-/freerunningpark.”

Krångligare än så behöver inte ett medborgarförslag vara formulerat. Fullmäktige tog emot det i måndags och överlämnade det för beredning.

Men vad är då parkour (termen freerunning används också)? Namnet härstammar från ’’parcours du combattant’’, eller på svenska hinderbana, som fransmannen George Hérbert introducerade inom militären i syfte att träna soldater, skriver uppslagsverket Wikipedia: ”Det är en träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen med enbart kroppen som hjälpmedel.”

”Hejsan. Vi är två unga killar som heter David och Karl. Vi bor i Moholm och undrar om Töreboda kommun kan bygga en parkour-/freerunningpark.”

Krångligare än så behöver inte ett medborgarförslag vara formulerat. Fullmäktige tog emot det i måndags och överlämnade det för beredning.

Men vad är då parkour (termen freerunning används också)? Namnet härstammar från ’’parcours du combattant’’, eller på svenska hinderbana, som fransmannen George Hérbert introducerade inom militären i syfte att träna soldater, skriver uppslagsverket Wikipedia: ”Det är en träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen med enbart kroppen som hjälpmedel.”

  • Jenny Allvin