25 apr 2016 06:00

25 apr 2016 10:41

Sonny var husmor i London

TÖREBODA: Valde Utlandskyrkan efter SAS

Från steward på SAS till husmor. Sonny Larsson berättade i lördags om jobbet inom Utlandskyrkan när Skut i Skara stift samlades för årsstämma i Töreboda.

Skut, Svenska kyrkan i utlandet, finns etablerat på 42 platser över hela världen. På ytterligare ett 80-tal platser samlas man regelbundet för gudstjänster. Och Svenska kyrkan finns med vid kriser och katastrofer, för stöd, praktisk hjälp och omsorg. Årligen gör kyrkans personal besök på mer än 3 000 sjukhus, båtar och i fängelser.

Hem till familjen

Traditionen att följa svenska resenärer utomlands är gammal. Rötterna till dagens verksamhet går tillbaka till 1600-talet.

I Skara stift finns cirka 150 ombud. 50 av dem närvarade vid årsstämman, ett heldagsarrangemang i Töreboda.

Sonny Larsson var föredragshållaren i församlingshemmet. Han är för några månader sedan hemflyttad till Sverige efter fem och ett halvt år i London som husmor i utlandsförsamlingen med Ulrika Eleonora kyrka som bas. Tidigare jobbade han för SAS. När han förlorade det jobbet upptäckte sambon platsannonsen och menade att husmor inom Utlandskyrkan var ett skräddarsytt uppdrag för Sonny.

– Men han följde inte med så familjen var en stor anledning till att jag valde att komma hem igen, sa Sonny som i dag är husmor i Nikolai församling i Örebro där han ansvarar för ett kafé, ett kök och ett bageri.

– Den stora skillnaden är att i en utlandskyrka jobbar man hela tiden. Jag bodde också i kyrkan i London.

Skut-bakgrund

Sonny Larsson valde att inte fokusera på sin medverkan i tv-programmet ”Landgång” vid föredraget hos Skut. Efter programmet har han fått stor uppmärksamhet i lokalmedia i Närke. Nu ville han hellre lyfta fram behovet av ideellt engagemang inom Utlandskyrkan. Han gav även en historisk tillbakablick.

Bland ombuden från Töreboda pastorat närvarade kyrkoherde Ingemar Ekström. Han berättade för MT att han är uppvuxen med Skut och har tjänstgjort på Mallorca.

Skut, Svenska kyrkan i utlandet, finns etablerat på 42 platser över hela världen. På ytterligare ett 80-tal platser samlas man regelbundet för gudstjänster. Och Svenska kyrkan finns med vid kriser och katastrofer, för stöd, praktisk hjälp och omsorg. Årligen gör kyrkans personal besök på mer än 3 000 sjukhus, båtar och i fängelser.

Hem till familjen

Traditionen att följa svenska resenärer utomlands är gammal. Rötterna till dagens verksamhet går tillbaka till 1600-talet.

I Skara stift finns cirka 150 ombud. 50 av dem närvarade vid årsstämman, ett heldagsarrangemang i Töreboda.

Sonny Larsson var föredragshållaren i församlingshemmet. Han är för några månader sedan hemflyttad till Sverige efter fem och ett halvt år i London som husmor i utlandsförsamlingen med Ulrika Eleonora kyrka som bas. Tidigare jobbade han för SAS. När han förlorade det jobbet upptäckte sambon platsannonsen och menade att husmor inom Utlandskyrkan var ett skräddarsytt uppdrag för Sonny.

– Men han följde inte med så familjen var en stor anledning till att jag valde att komma hem igen, sa Sonny som i dag är husmor i Nikolai församling i Örebro där han ansvarar för ett kafé, ett kök och ett bageri.

– Den stora skillnaden är att i en utlandskyrka jobbar man hela tiden. Jag bodde också i kyrkan i London.

Skut-bakgrund

Sonny Larsson valde att inte fokusera på sin medverkan i tv-programmet ”Landgång” vid föredraget hos Skut. Efter programmet har han fått stor uppmärksamhet i lokalmedia i Närke. Nu ville han hellre lyfta fram behovet av ideellt engagemang inom Utlandskyrkan. Han gav även en historisk tillbakablick.

Bland ombuden från Töreboda pastorat närvarade kyrkoherde Ingemar Ekström. Han berättade för MT att han är uppvuxen med Skut och har tjänstgjort på Mallorca.

  • Jenny Allvin