07 apr 2016 06:00

07 apr 2016 06:00

Han är stand in i Globen

TÖREBODA: Karl från Töreboda repar San Marinos bidrag

I maj står Stockholm värd för Eurovision Song Contest. Då riktas världens blickar mot Globen. 20-årige Karl Boëthius från Töreboda är en del av schlagercirkusen. Han ska ersätta San Marinos artist när ljud och ljus riggas.

Nästa vecka inleds en hektisk period i Törebodakillens liv. Då börjar Karl Boëthius att repa San Marinos bidrag till Eurovision Song Contest.

– Allt ljud, ljus, och kameravinklar ska sättas två veckor före deltävlingarna. Det innebär att jag uppträder och repeterar på scenen och sedan gör man ett genomdrag av programmet som spelas in.

Karl Boëthius studerar i Stockholm, på den konstnärliga skolan Kulturama. Han har tidigare gått musikgymnasium i Skövde, MT uppmärksammade hans slutarbete där – en konsert i Trästena kyrka.

Han berättar att SVT valde ut några skolor i Stockholm där eleverna kunde ansöka om att få vara med. Intresset var stort och redan före audition gallrades många bort.

– Vi var runt 150 sökanden från Kulturama och av dem togs 40 ut, varav tio är ledsångare som jag.

Mörk låt

Under repetitionerna finns koreografer från SVT med, liksom melodifestivalgeneralen Christer Björkman. Först övar Karl på skolan, sedan blir det inspelning i Globen.

– Jag måste kopiera artisten och lära mig alla kameravinklar. Hur det blir med scenkläder vet jag inte. Det har snackats om att vi även får ersätta artisterna i tävlingen vid akut sjukdom, men det är inget som SVT har bekräftat.

20-åringen är fast besluten att ägna sig åt musik i framtiden. Att få chansen att stå på Eurovisionscenen betyder mycket, säger han.

– Det är fantastiskt kul och det allra bästa är alla värdefulla kontakter med människor som är betydelsefulla i branschen. Att få göra det här är verkligen ett steg i rätt riktning. Min dröm är att kunna leva på min musik.

Låten beskriver han som mörk. Om han hade fått välja fritt hade han inte valt just den, men nu ser han det som en utmaning att ta sig an uppgiften, utan att lägga sin personliga prägel på framförandet.

– San Marinos artist sjunger på engelska vilket känns skönt. Om vi är lika? Han är väldigt basig och det är väl typ den enda likheten.

Vad har du själv för relation till Melodifestivalen och Eurovision?

– För fem år sen var jag melodifestivalnördig. Finalen var alltid helig. Men det har blivit mindre med åren. Jag har ändå inspirerats mycket av Mello. Nästa steg hade varit att få vara med i programmet på riktigt. Det känns jättehäftigt att få komma så nära.

Kommer du att bo i Stockholm efter studierna?

– Det är på något sätt här den branschen finns så om jag vill hålla på med musik måste jag nog bo i Stockholm. Sedan är jag väldigt glad över att vara uppvuxen i Töreboda och att ha fått fantastiska möjligheter genom festivalen och kulturskolan, säger Karl som har uppträtt på tre Törebodafestivaler.

Nästa vecka inleds en hektisk period i Törebodakillens liv. Då börjar Karl Boëthius att repa San Marinos bidrag till Eurovision Song Contest.

– Allt ljud, ljus, och kameravinklar ska sättas två veckor före deltävlingarna. Det innebär att jag uppträder och repeterar på scenen och sedan gör man ett genomdrag av programmet som spelas in.

Karl Boëthius studerar i Stockholm, på den konstnärliga skolan Kulturama. Han har tidigare gått musikgymnasium i Skövde, MT uppmärksammade hans slutarbete där – en konsert i Trästena kyrka.

Han berättar att SVT valde ut några skolor i Stockholm där eleverna kunde ansöka om att få vara med. Intresset var stort och redan före audition gallrades många bort.

– Vi var runt 150 sökanden från Kulturama och av dem togs 40 ut, varav tio är ledsångare som jag.

Mörk låt

Under repetitionerna finns koreografer från SVT med, liksom melodifestivalgeneralen Christer Björkman. Först övar Karl på skolan, sedan blir det inspelning i Globen.

– Jag måste kopiera artisten och lära mig alla kameravinklar. Hur det blir med scenkläder vet jag inte. Det har snackats om att vi även får ersätta artisterna i tävlingen vid akut sjukdom, men det är inget som SVT har bekräftat.

20-åringen är fast besluten att ägna sig åt musik i framtiden. Att få chansen att stå på Eurovisionscenen betyder mycket, säger han.

– Det är fantastiskt kul och det allra bästa är alla värdefulla kontakter med människor som är betydelsefulla i branschen. Att få göra det här är verkligen ett steg i rätt riktning. Min dröm är att kunna leva på min musik.

Låten beskriver han som mörk. Om han hade fått välja fritt hade han inte valt just den, men nu ser han det som en utmaning att ta sig an uppgiften, utan att lägga sin personliga prägel på framförandet.

– San Marinos artist sjunger på engelska vilket känns skönt. Om vi är lika? Han är väldigt basig och det är väl typ den enda likheten.

Vad har du själv för relation till Melodifestivalen och Eurovision?

– För fem år sen var jag melodifestivalnördig. Finalen var alltid helig. Men det har blivit mindre med åren. Jag har ändå inspirerats mycket av Mello. Nästa steg hade varit att få vara med i programmet på riktigt. Det känns jättehäftigt att få komma så nära.

Kommer du att bo i Stockholm efter studierna?

– Det är på något sätt här den branschen finns så om jag vill hålla på med musik måste jag nog bo i Stockholm. Sedan är jag väldigt glad över att vara uppvuxen i Töreboda och att ha fått fantastiska möjligheter genom festivalen och kulturskolan, säger Karl som har uppträtt på tre Törebodafestivaler.

  • Jenny Allvin

Eurovision

Stockholm är värd för den 61:a upplagan av musiktävlingen. Den 10 och 12 maj sänds semifinalerna. Den 14 maj är det final. 43 länder tävlar om vinsten i år, bara 2011 och 2008 har antalet varit lika högt. Fjolårets vinnare var svenska bidraget ”Heroes” som framfördes av Måns Zelmerlöw.