15 mar 2016 18:00

15 mar 2016 18:00

"Allt" under samma tak

TÖREBODA: Samarbetshus invigdes högtidligt

Det är inte varje dag arbetsmarknads- och utbildningscenter behöver parkeringsvakter. Men på tisdagen var Westerstrandshuset en riktig besöksmagnet. Då invigdes Törebodas samarbetshus, för att använda kommunalrådets ord.

– Skönt att ha allting samlat. Vi är jättenöjda, sa produktionsledare Charlie Steijer på AMU när MT fångade honom mitt i ruschen med invigningsförberedelserna.

Strax därefter tittade Sara Holjevac in på sin gamla arbetsplats. Den tidigare AMU-deltagaren har nu gått vidare till studier, hon saknar gemenskapen i Westerstrandshuset och visade detta med en varm kram till handledaren Lena Nordberg.

– Ombyggnaden har ju blivit jättebra. Jag har varit här i flera omgångar sedan jag fyllde 18. Jag har bara goda minnen, det är en sådan positiv inställning, sa Sara.

Guidades

Mirnes Voloder, integrationschef på mottagningsenheten, tycker att flytten till huset har blivit ett lyft.

– Vinsten är att vi jobbar så nära varandra, det blir korta beslutsvägar och det underlättar även praktiskt. Individen får därmed rätt stöd inom rätt tid. Och vi sparar resurser, sa han.

– Jag ser fram emot att hitta nya vägar till samarbete. Bara kreativiteten kan sätta stopp.

Kommunalråd Bengt Sjöberg (M) invigningstalade ute på gården. Han konstaterade att ledordet för verksamheterna i huset är samverkan och kallade det för ett samarbetshus.

Efter bandklippning, som AMU-chef Erland Gustafsson skötte, och fanfar av Joel Fleur på trumpet, blev det guidad rundvandring. Kanalskolan skötte serveringen och det var festligt dukat med tilltugg för alla smaker.

Privat ägo

Under rundvandringen bjöds på historik om huset, byggt till urfabrik 1941. Fabriksepoken där tog slut, efter flera turer, 2002. Därefter ägde kommunen huset fram till 2010 då kusinerna Stefan Molander och Roger Blom tog över.

I deras regi har bland annat en takrenovering skett före den stora ombyggnaden av lokalerna som kommunen hyr. Man har också bytt värmesystem från olja till fjärrvärme. På tur står en upprustning av fasaden och parkeringen.

Förutom de kommunala verksamheterna finns en bilhandel, en bilverkstad och ett gym i fastigheten.

Besökarna fick veta att AMU-deltagarna jobbar åt flera lokala industrier, som Cleano Production, Westerstrands Urfabrik och Daloc. Inom arbetsmarknads- och utbildningscenter finns olika inriktningar där deltagarna också har möjlighet att gå vidare till anställning.

– Skönt att ha allting samlat. Vi är jättenöjda, sa produktionsledare Charlie Steijer på AMU när MT fångade honom mitt i ruschen med invigningsförberedelserna.

Strax därefter tittade Sara Holjevac in på sin gamla arbetsplats. Den tidigare AMU-deltagaren har nu gått vidare till studier, hon saknar gemenskapen i Westerstrandshuset och visade detta med en varm kram till handledaren Lena Nordberg.

– Ombyggnaden har ju blivit jättebra. Jag har varit här i flera omgångar sedan jag fyllde 18. Jag har bara goda minnen, det är en sådan positiv inställning, sa Sara.

Guidades

Mirnes Voloder, integrationschef på mottagningsenheten, tycker att flytten till huset har blivit ett lyft.

– Vinsten är att vi jobbar så nära varandra, det blir korta beslutsvägar och det underlättar även praktiskt. Individen får därmed rätt stöd inom rätt tid. Och vi sparar resurser, sa han.

– Jag ser fram emot att hitta nya vägar till samarbete. Bara kreativiteten kan sätta stopp.

Kommunalråd Bengt Sjöberg (M) invigningstalade ute på gården. Han konstaterade att ledordet för verksamheterna i huset är samverkan och kallade det för ett samarbetshus.

Efter bandklippning, som AMU-chef Erland Gustafsson skötte, och fanfar av Joel Fleur på trumpet, blev det guidad rundvandring. Kanalskolan skötte serveringen och det var festligt dukat med tilltugg för alla smaker.

Privat ägo

Under rundvandringen bjöds på historik om huset, byggt till urfabrik 1941. Fabriksepoken där tog slut, efter flera turer, 2002. Därefter ägde kommunen huset fram till 2010 då kusinerna Stefan Molander och Roger Blom tog över.

I deras regi har bland annat en takrenovering skett före den stora ombyggnaden av lokalerna som kommunen hyr. Man har också bytt värmesystem från olja till fjärrvärme. På tur står en upprustning av fasaden och parkeringen.

Förutom de kommunala verksamheterna finns en bilhandel, en bilverkstad och ett gym i fastigheten.

Besökarna fick veta att AMU-deltagarna jobbar åt flera lokala industrier, som Cleano Production, Westerstrands Urfabrik och Daloc. Inom arbetsmarknads- och utbildningscenter finns olika inriktningar där deltagarna också har möjlighet att gå vidare till anställning.

  • Jenny Allvin

I huset

I den gamla urfabriken inryms i dag AMU, SFI-utbildning, arbetsförmedlingen, delar av kommunens socialkontor, studie- och yrkesvägledare, mottagningsenheten för nyanlända samt snart ESF-projektet Arena 9.0.