10 mar 2016 09:31

10 mar 2016 09:31

Hyreshöjning förhandlad

TÖREBODA: Ligger lågt i en jämförelse

Törebodabostäders utgångsläge var en hyreshöjning med 155 kronor per lägenhet. Förhandlingarna strandade och gick till medling. Nu är hyrorna spikade.

Uppgörelsen, efter medling i Stockholm, är en höjning med 81 kronor per månad och lägenhet oavsett storlek.

– Om man ser till andra bolag så är det en hög höjning. Vi hade svårt att komma överens. Samtidigt är det ett litet bolag som är oerhört känsligt för oförutsedda kostsamma händelser. Det vägdes in, säger förhandlare Håkan Skött vid Hyresgästföreningen region Bohus–Älvsborg–Skaraborg och förtydligar att avtalet gäller från och med april i år till sista mars nästa år.

Förhandlingarna inleddes den 12 november och drog alltså ut på tiden. Skött berättar att Hyresgästföreningen har förhandlat klart nu med alla allmännyttiga bolag i regionen. Dock pågår förhandlingar än med privata värdar.

Vd för Törebodabostäder är Dan Harryzon. Han konstaterar att hyrorna i det kommunala bolaget låg still i ett antal år när många lägenheter stod tomma. I dag är det fullt och 130 i kö. Några av intressenterna har specifika önskemål, som centralt läge. Ett tiotal har anmält sig för det planerade bostadsområdet Kanalparken.

– Vi valde att godta medlingsbudet trots att vi ligger lågt med hyrorna. 2015 var Töreboda på plats 272 av 286 allmännyttiga bolag; vi ligger alltså bland de lägsta i landet, säger Harryzon som vill satsa på underhåll.

– Vi måste kunna erbjuda bostäder som folk vill bo i, underhållet har halkat efter och hyrorna är våra enda intäkter.

Efter höjning kommer en normaltrea på Kårtorpsgatan att kosta cirka 5 600 kronor i månaden.

Uppgörelsen, efter medling i Stockholm, är en höjning med 81 kronor per månad och lägenhet oavsett storlek.

– Om man ser till andra bolag så är det en hög höjning. Vi hade svårt att komma överens. Samtidigt är det ett litet bolag som är oerhört känsligt för oförutsedda kostsamma händelser. Det vägdes in, säger förhandlare Håkan Skött vid Hyresgästföreningen region Bohus–Älvsborg–Skaraborg och förtydligar att avtalet gäller från och med april i år till sista mars nästa år.

Förhandlingarna inleddes den 12 november och drog alltså ut på tiden. Skött berättar att Hyresgästföreningen har förhandlat klart nu med alla allmännyttiga bolag i regionen. Dock pågår förhandlingar än med privata värdar.

Vd för Törebodabostäder är Dan Harryzon. Han konstaterar att hyrorna i det kommunala bolaget låg still i ett antal år när många lägenheter stod tomma. I dag är det fullt och 130 i kö. Några av intressenterna har specifika önskemål, som centralt läge. Ett tiotal har anmält sig för det planerade bostadsområdet Kanalparken.

– Vi valde att godta medlingsbudet trots att vi ligger lågt med hyrorna. 2015 var Töreboda på plats 272 av 286 allmännyttiga bolag; vi ligger alltså bland de lägsta i landet, säger Harryzon som vill satsa på underhåll.

– Vi måste kunna erbjuda bostäder som folk vill bo i, underhållet har halkat efter och hyrorna är våra enda intäkter.

Efter höjning kommer en normaltrea på Kårtorpsgatan att kosta cirka 5 600 kronor i månaden.

  • Jenny Allvin