24 feb 2016 21:00

25 feb 2016 09:43

Största galan i världen

MOHOLM: Tävlar mot 22 000 hundar i London

I början av mars deltar kennelägare Ewa Granath från Moholm med hundarna Aron och Lhuriz, i världens största hundtävling i Birmingham . På läktaren följer 6 000 åskådare tävlingen och TV och radiosändningarna och når tittare över hela världen.
– Det är första gången hundrasen Pumi får vara med i tävlingen. Totalt är vi nio ekipage från Sverige som deltar i klassen, berättar Ewa Granath som tillvardags arbetar som djursjukvårdare vid en klinik i Mariestad.

Crufts som tävlingen i England heter är värdens största och genomförs i år för 125:e gången. Evenemanget lockar utövare från hela världen.

– Vi har kvalat in via tävlingar i Polen och Slovakien för att komma med till slutrundan. Tävlingen är det största man uppleva som hundägare, berättar Ewa Granath som tillägger att det är hennes dotter som kommer representera familjens färger under utställningen.

Bedömningssport

Hundtävlingar är först och främst en bedömningssport där domarens första intryck av ekipaget kan vara avgörande för utgången av tävlingen. Ewa Granath berättar att pälsens lyster och hundens muskulatur tillsammans med förarens rörelsemönster och personliga stil är viktiga för att skapa rätt stämning på catwalken.

– För att passa in i looken har vi bland annat köpt en ny klänning och kavaj. Och vi tävlar regelbundet för att vara både fysiskt och psykiskt förberedda på den enorma anspänning som råder under tävlingsdagen.

Passkontroll

Förutom att vara stylade till det yttre krävs omfattande planering för att kunna genomföra själva resan till England. De reser med bil hela vägen till Birmingham och har stor respekt för tullkontrollen vid Dover-Calais.

– England släpper bara igenom ekipage där passet har stämplar som garanterar att hunden är vaccinerad mot rabies och att avmaskningen inte är äldre än fem dagar.

Nerver

När domarna granskar hennes Pumi hundar i Birmingham tävlar Ewa Granath med några sina andra hundar i Strängnäs.

– Det är det bästa sättet för att hålla nerverna i styr.

Crufts som tävlingen i England heter är värdens största och genomförs i år för 125:e gången. Evenemanget lockar utövare från hela världen.

– Vi har kvalat in via tävlingar i Polen och Slovakien för att komma med till slutrundan. Tävlingen är det största man uppleva som hundägare, berättar Ewa Granath som tillägger att det är hennes dotter som kommer representera familjens färger under utställningen.

Bedömningssport

Hundtävlingar är först och främst en bedömningssport där domarens första intryck av ekipaget kan vara avgörande för utgången av tävlingen. Ewa Granath berättar att pälsens lyster och hundens muskulatur tillsammans med förarens rörelsemönster och personliga stil är viktiga för att skapa rätt stämning på catwalken.

– För att passa in i looken har vi bland annat köpt en ny klänning och kavaj. Och vi tävlar regelbundet för att vara både fysiskt och psykiskt förberedda på den enorma anspänning som råder under tävlingsdagen.

Passkontroll

Förutom att vara stylade till det yttre krävs omfattande planering för att kunna genomföra själva resan till England. De reser med bil hela vägen till Birmingham och har stor respekt för tullkontrollen vid Dover-Calais.

– England släpper bara igenom ekipage där passet har stämplar som garanterar att hunden är vaccinerad mot rabies och att avmaskningen inte är äldre än fem dagar.

Nerver

När domarna granskar hennes Pumi hundar i Birmingham tävlar Ewa Granath med några sina andra hundar i Strängnäs.

– Det är det bästa sättet för att hålla nerverna i styr.

  • Henrik Beck Friis