22 feb 2016 16:22

22 feb 2016 16:22

Stort intresse för luftgevär

TÖREBODA IDROTTSHALL: Kostnadsfritt skyttegille

Många barn och ungdomar passade på att tillbringa sportlovsveckans sista kväll i skjuthallen i Töreboda idrottshall när Fredsberg-Älgarås skyttegille anordnade kostnadsfritt luftgevärsskytte. – Skyttarna får låna all utrustning och vi lär ut grunderna innan skjutpasset startar, berättar Gunilla Karlsson från skyttegillet.

Fredsberg- Älgars skytteföreningen bedriver ungdomsverksamhet en kväll i veckan i skyttehallen i Töreboda och Älgarås mellan november och mars månad. Under säsongen deltar skyttarna i regionala turneringar men föreningen arrangerar även egna tävlingar.

– I luftgevärsskytte kan skyttarna tävla både individuellt och i lag berättar Gunilla Karlsson som själv är aktiv skytt sedan barnsben.

Först gången

Vid skjutplatserna längs ut sitter nybörjarna Max Sandin, Alwin Nygren och Ali Qurbin lutande över var sitt gevär placerade över kuddstöd.

– Det är jätteroligt att skjuta berättar Max Sandin som besöker gillet för andra gången.

Grabbarna avfyrar totalt 20 skott fördelade över fem serier. Skjutavståndet är tio meter. Måltavlan kan till storleken jämföras med en svensk femkrona där ett skott mitt i prick belönas med tio poäng.

– Det är inte så svårt, säger Alwin Nygren, 10 år som stolt visar upp måltavlorna efter att ha presterat 170 poäng i sin första serie någonsin.

Koncentration

William Weborg är 8 år gammal och har tränat skytte i snart ett år. Han vet vad som krävs för att bli en duktig skytt.

– Man ska hålla andan och krama av skottet.

Luftgevär finns för både vänster- och höger skyttar. Kulorna är tillverkade av bly och skickas av iväg med hjälp av kompressionen från kolsyra eller luft. Skjutträning anses vara ett bra sätt att träna upp sin koncentrationsförmåga.

Fredsberg- Älgars skytteföreningen bedriver ungdomsverksamhet en kväll i veckan i skyttehallen i Töreboda och Älgarås mellan november och mars månad. Under säsongen deltar skyttarna i regionala turneringar men föreningen arrangerar även egna tävlingar.

– I luftgevärsskytte kan skyttarna tävla både individuellt och i lag berättar Gunilla Karlsson som själv är aktiv skytt sedan barnsben.

Först gången

Vid skjutplatserna längs ut sitter nybörjarna Max Sandin, Alwin Nygren och Ali Qurbin lutande över var sitt gevär placerade över kuddstöd.

– Det är jätteroligt att skjuta berättar Max Sandin som besöker gillet för andra gången.

Grabbarna avfyrar totalt 20 skott fördelade över fem serier. Skjutavståndet är tio meter. Måltavlan kan till storleken jämföras med en svensk femkrona där ett skott mitt i prick belönas med tio poäng.

– Det är inte så svårt, säger Alwin Nygren, 10 år som stolt visar upp måltavlorna efter att ha presterat 170 poäng i sin första serie någonsin.

Koncentration

William Weborg är 8 år gammal och har tränat skytte i snart ett år. Han vet vad som krävs för att bli en duktig skytt.

– Man ska hålla andan och krama av skottet.

Luftgevär finns för både vänster- och höger skyttar. Kulorna är tillverkade av bly och skickas av iväg med hjälp av kompressionen från kolsyra eller luft. Skjutträning anses vara ett bra sätt att träna upp sin koncentrationsförmåga.

  • Henrik Beck Friis