21 feb 2016 18:00

21 feb 2016 18:00

"Det här måste få ett stopp"

TÖREBODA: Kommunalrådet om inbrott och oroligheter

Nattåkarnas talesperson Joakim Ebbesson efterlyste reaktioner från politiker i frågan om brottsligheten i Töreboda.

– Vi sitter inte med armarna i kors, jag har en dialog med polisen om att det måste till en insats här, säger kommunalråd Bengt Sjöberg (M).

Vandalisering av skyltfönster, stöld av märkeskläder för betydande värden, inbrott och inbrottsförsök och så ungdomsbråk mitt i allt. Det har varit oroligt i Töreboda en tid. Men vad gör politikerna? Frågan väcktes av Joakim Ebbesson, engagerad Törebodabo och nattåkare.

– I torsdags försökte jag komma i kontakt med vår kommunpolis utan att lyckas. Jag har därefter haft en dialog med polismästare Helena Trolläng, Skaraborg, och ska kontakta fler inom polismyndigheten, berättar Bengt Sjöberg, kommunalråd.

– Det är oerhört frustrerande att de personer som polisen lyckades gripa (klädtjuvarna, MT:s anm) släpptes igen. Jag kan förstå att allmänheten blir irriterad. Nu inväntar jag svar från polisen om vad de gör för att stävja det som pågår.

Bengt Sjöberg säger också att kommunen nu prioriterar sitt trygghetsarbete.

– Trygghetsfrågorna ingår i vår värdegrund och tanken är att ge framtidsberedningen i uppdrag att jobba med de här frågorna. Det gäller att hitta arbetssätt där vi gemensamt kan förbättra situationen.

Vad tänker du om den senaste tidens brottsvåg?

– Bedrövligt att vi inte ska kunna få vara ifred och att våra handlare ska behöva se en sönderslagen ruta när de kommer till jobbet. Jag vill att polisen gör en insats för att punktmarkera de här personerna och störa ut dem. Det måste bli slut på det här.

Bengt Sjöberg ställer sig frågan varför de här personerna, som vandaliserar och begår andra brott, har riktat in sig på Töreboda. Han har diskuterat saken med socialkontorets personal som arbetar med ungdomar.

– Det är väldigt olyckligt – det här händer när vi har fått ökad inflyttning och är på gång med nya bostäder. Vi vill ju att folk ska flytta hit.

Är frivilliga nattåkare en lösning?

– Vi kan inte förlita oss på nattåkarna, men hade vi inte haft dem är risken att det varit ännu sämre. Dock är detta en polisiär fråga.

Vandalisering av skyltfönster, stöld av märkeskläder för betydande värden, inbrott och inbrottsförsök och så ungdomsbråk mitt i allt. Det har varit oroligt i Töreboda en tid. Men vad gör politikerna? Frågan väcktes av Joakim Ebbesson, engagerad Törebodabo och nattåkare.

– I torsdags försökte jag komma i kontakt med vår kommunpolis utan att lyckas. Jag har därefter haft en dialog med polismästare Helena Trolläng, Skaraborg, och ska kontakta fler inom polismyndigheten, berättar Bengt Sjöberg, kommunalråd.

– Det är oerhört frustrerande att de personer som polisen lyckades gripa (klädtjuvarna, MT:s anm) släpptes igen. Jag kan förstå att allmänheten blir irriterad. Nu inväntar jag svar från polisen om vad de gör för att stävja det som pågår.

Bengt Sjöberg säger också att kommunen nu prioriterar sitt trygghetsarbete.

– Trygghetsfrågorna ingår i vår värdegrund och tanken är att ge framtidsberedningen i uppdrag att jobba med de här frågorna. Det gäller att hitta arbetssätt där vi gemensamt kan förbättra situationen.

Vad tänker du om den senaste tidens brottsvåg?

– Bedrövligt att vi inte ska kunna få vara ifred och att våra handlare ska behöva se en sönderslagen ruta när de kommer till jobbet. Jag vill att polisen gör en insats för att punktmarkera de här personerna och störa ut dem. Det måste bli slut på det här.

Bengt Sjöberg ställer sig frågan varför de här personerna, som vandaliserar och begår andra brott, har riktat in sig på Töreboda. Han har diskuterat saken med socialkontorets personal som arbetar med ungdomar.

– Det är väldigt olyckligt – det här händer när vi har fått ökad inflyttning och är på gång med nya bostäder. Vi vill ju att folk ska flytta hit.

Är frivilliga nattåkare en lösning?

– Vi kan inte förlita oss på nattåkarna, men hade vi inte haft dem är risken att det varit ännu sämre. Dock är detta en polisiär fråga.

  • Jenny Allvin