16 feb 2016 20:00

16 feb 2016 20:00

Branden startade inne

TÖREBODA: Spelmanslag och dansgrupp i huset när någon tände på

Förra måndagskvällen brann det inne på kulturskolan.
– Ren tur att vi kände röklukten och kunde ingripa, säger läraren Lars Broberg som var där med sitt spelmanslag.
Polisen har lagt ner ärendet.

En notis i MT berättade om branden i en papperskorg på Centralskolans område. Det som inte framgick är att papperskorgen fanns uppsatt i kulturskolans foajé.

Att någon varit inne och tänt på i lokaler där barn vistas skapar oro och en fråga som väcks är om de yngsta barnen verkligen kan evakueras tryggt via nödutgången högst upp i huset; den utgörs av en brant trappa.

”Låste om oss”

Lars Broberg, lärare vid kulturskolan och skyddsombud för lokalerna, var den som upptäckte branden:

– Vårt spelmanslag övade på andra våningen. Av någon anledning hade vi dörrarna öppna ut till trapphuset, det brukar vi inte ha.

– Omkring halv åtta på kvällen kände vi brandrök som blev allt kraftigare. Jag gick ner och såg papperskorgen brinna i foajén. Det hann bli rökutveckling men inget brandlarm. Efter att vi hade fått ut papperskorgen och släckt varnade vi dansgruppen, som inte hade märkt något – deras dörrar var stängda.

Lars Broberg berättar att polisen anlände efter lite drygt en timme. Han säger att patrullen på plats var tydlig med att det rörde sig om mordbrand. Att det sedan har ändrats till skadegörelse finner Broberg märkligt.

– Någon har gått in och satt eld med flit. Denna någon kan inte ha undgått att höra att det fanns folk i huset.

– Vi var ganska upprörda över det som hänt. Vi var där i går kväll igen och då låste vi om oss, det kan vi göra nu under sportlovet.

Rensade i korridorer

Broberg har, som skyddsombud, kritiserat nödutgången. Framförallt menar han att den inte är säker för de yngre barnen som vistas på översta våningen.

Fredrik Lindström är rektor på Centralskolan och också ansvarig för verksamheten vid teatern. Som en första åtgärd såg han, efter att ha rådgjort med kommunens säkerhetssamordnare, till att städa bort brännbart material i korridorer och trapphus på skolans område.

– Utrymningstrappan från övre våningen är godkänd men brant och kan upplevas otäck i ett nödläge så den hoppas jag ska kunna bytas mot en spiraltrappa.

”Oerhört farligt”

På kulturskolan finns rökdetektorer. Brandlarmen har testats efter händelsen och de löstes ut som de skulle, enligt Fredrik Lindström.

Ola Sanfredsson, vikarierande utredningsbefäl vid Mariestadspolisen, har själv inte varit involverad i ärendet men han konstaterar att det är nedlagt. Anledningen till att branden rubriceras som skadegörelse är att man inte har bedömt att det var fara för människors liv eller risk att elden skulle sprida sig och orsaka större förödelse.

– Syftet för den som tänder på är svårt för oss att veta. Men gränsen mellan skadegörelse och mordbrand kan vara hårfin. Det är oerhört farligt. Man vet aldrig hur en brand utvecklar sig. Det har vi sett konsekvenserna av inte minst i skolmiljö, säger Sanfredsson.

En notis i MT berättade om branden i en papperskorg på Centralskolans område. Det som inte framgick är att papperskorgen fanns uppsatt i kulturskolans foajé.

Att någon varit inne och tänt på i lokaler där barn vistas skapar oro och en fråga som väcks är om de yngsta barnen verkligen kan evakueras tryggt via nödutgången högst upp i huset; den utgörs av en brant trappa.

”Låste om oss”

Lars Broberg, lärare vid kulturskolan och skyddsombud för lokalerna, var den som upptäckte branden:

– Vårt spelmanslag övade på andra våningen. Av någon anledning hade vi dörrarna öppna ut till trapphuset, det brukar vi inte ha.

– Omkring halv åtta på kvällen kände vi brandrök som blev allt kraftigare. Jag gick ner och såg papperskorgen brinna i foajén. Det hann bli rökutveckling men inget brandlarm. Efter att vi hade fått ut papperskorgen och släckt varnade vi dansgruppen, som inte hade märkt något – deras dörrar var stängda.

Lars Broberg berättar att polisen anlände efter lite drygt en timme. Han säger att patrullen på plats var tydlig med att det rörde sig om mordbrand. Att det sedan har ändrats till skadegörelse finner Broberg märkligt.

– Någon har gått in och satt eld med flit. Denna någon kan inte ha undgått att höra att det fanns folk i huset.

– Vi var ganska upprörda över det som hänt. Vi var där i går kväll igen och då låste vi om oss, det kan vi göra nu under sportlovet.

Rensade i korridorer

Broberg har, som skyddsombud, kritiserat nödutgången. Framförallt menar han att den inte är säker för de yngre barnen som vistas på översta våningen.

Fredrik Lindström är rektor på Centralskolan och också ansvarig för verksamheten vid teatern. Som en första åtgärd såg han, efter att ha rådgjort med kommunens säkerhetssamordnare, till att städa bort brännbart material i korridorer och trapphus på skolans område.

– Utrymningstrappan från övre våningen är godkänd men brant och kan upplevas otäck i ett nödläge så den hoppas jag ska kunna bytas mot en spiraltrappa.

”Oerhört farligt”

På kulturskolan finns rökdetektorer. Brandlarmen har testats efter händelsen och de löstes ut som de skulle, enligt Fredrik Lindström.

Ola Sanfredsson, vikarierande utredningsbefäl vid Mariestadspolisen, har själv inte varit involverad i ärendet men han konstaterar att det är nedlagt. Anledningen till att branden rubriceras som skadegörelse är att man inte har bedömt att det var fara för människors liv eller risk att elden skulle sprida sig och orsaka större förödelse.

– Syftet för den som tänder på är svårt för oss att veta. Men gränsen mellan skadegörelse och mordbrand kan vara hårfin. Det är oerhört farligt. Man vet aldrig hur en brand utvecklar sig. Det har vi sett konsekvenserna av inte minst i skolmiljö, säger Sanfredsson.

  • Jenny Allvin