08 feb 2016 09:29

08 feb 2016 09:29

Lindrigare straff för misshandel av dotter

TÖREBODA

Törebodabon dömdes i tingsrätten till 100 timmars samhällstjänst för misshandel av sin dotter. Nu mildrar hovrätten mammans dom.

Åtalet handlade om ett bråk i bostaden där en tonårsflicka blev slagen av sin mor. Allt började med en diskussion om flickans umgänge. Mamman var orolig att det förekom narkotika.

Olika versioner

Det slutade med våldsamheter. Enligt flickan började mamman slå henne med en träpinne på huvud, armar och rygg. När pinnen gick sönder ska misshandeln ha fortsatt med slag. Mammans version är att hon tagit tag i flickan hårt, skakat henne och puttat henne.

Båda har enligt rätten lämnat trovärdiga, nyanserade och logiska uppgifter om händelsen. Samtidigt konstateras att det inte framkommit något i utredningen som ger anledning att anta att flickan skulle ha ljugit om misshandeln.

Sms

Att flickan strax efter bråket skickat ett sms som stöder hennes uppgifter samt att vänner berättat att de fått veta att deras kamrat blivit slagen av mamman styrker berättelsen, anser hovrätten. Flickan har också visat ett blåmärke.

Hovrätten bedömer sammantaget att det är styrkt att hon har blivit misshandlad med ett träföremål. Samtidigt talar skadebilden, enligt rätten, för att det inte varit ”alltför kraftiga slag”. Men man noterar i domen att det är allvarligt med våld i hemmet från en mamma mot ett barn. Därför betraktas brottet inte som ringa.

Oeniga

Mamman överklagade tingsrättens dom och ville bli frikänd. Hovrätten halverar antalet timmar med samhällstjänst från 100 till 50. Det senare motsvarar en månads fängelse, vilket är straffvärdet för den misshandel som hovrätten funnit styrkt. Två nämndemän ville dock fria mamman helt.

Åtalet handlade om ett bråk i bostaden där en tonårsflicka blev slagen av sin mor. Allt började med en diskussion om flickans umgänge. Mamman var orolig att det förekom narkotika.

Olika versioner

Det slutade med våldsamheter. Enligt flickan började mamman slå henne med en träpinne på huvud, armar och rygg. När pinnen gick sönder ska misshandeln ha fortsatt med slag. Mammans version är att hon tagit tag i flickan hårt, skakat henne och puttat henne.

Båda har enligt rätten lämnat trovärdiga, nyanserade och logiska uppgifter om händelsen. Samtidigt konstateras att det inte framkommit något i utredningen som ger anledning att anta att flickan skulle ha ljugit om misshandeln.

Sms

Att flickan strax efter bråket skickat ett sms som stöder hennes uppgifter samt att vänner berättat att de fått veta att deras kamrat blivit slagen av mamman styrker berättelsen, anser hovrätten. Flickan har också visat ett blåmärke.

Hovrätten bedömer sammantaget att det är styrkt att hon har blivit misshandlad med ett träföremål. Samtidigt talar skadebilden, enligt rätten, för att det inte varit ”alltför kraftiga slag”. Men man noterar i domen att det är allvarligt med våld i hemmet från en mamma mot ett barn. Därför betraktas brottet inte som ringa.

Oeniga

Mamman överklagade tingsrättens dom och ville bli frikänd. Hovrätten halverar antalet timmar med samhällstjänst från 100 till 50. Det senare motsvarar en månads fängelse, vilket är straffvärdet för den misshandel som hovrätten funnit styrkt. Två nämndemän ville dock fria mamman helt.

  • Jenny Allvin