03 feb 2016 06:00

04 feb 2016 10:56

Underbacken nu känt i hela Sverige

BÄLLEFORS: Betongföretaget blev en succé

Allt började med en grävmaskin på 1970-talet. Underbacken utanför Moholm hyser i dag 30 fordon och har ett tiotal fast anställda. Och grundaren Ronny Jonssons son är drivande i utvecklingen.
– Mitt motto är att ingenting är omöjligt, säger Henrik Jönsson.

Snart tvååriga Tora rör sig hemtamt i kontorslokalerna. Det är hon och hunden Ticko som möter MT:s utsända i dörren.

Underbackens olika verksamheter drivs inom familjen Jönsson. Till en början var det enbart jordbruk, men på 1970-talet investerade Ronny Jönsson i en grävmaskin för att kunna köra på entreprenad under jordbrukets lågsäsong.

Husbehov blev mer

Företaget, de fem företagen närmare bestämt, har flera ben att stå på i dag. En nisch är att anpassa amerikanska stordriftsmaskiner till svenska förhållanden. Man säljer även slitdelar från USA och jordbruksmaskiner från USA och Kanada.

Och så är det detta med betongen.

– Vi halkade in i den branschen på ett bananskal, vi skulle egentligen bara göra betong för husbehov. Men nu har det spårat ur totalt – det är vår största verksamhet, säger Henrik Jönsson som har konstruerat de mobila betongstationerna som håller dem sysselsatta.

Får han säga det själv är det världens tuffaste flyttbara betongblandare.

– Vår konkurrenskraft är att vi kan flytta stationerna snabbt och att vi har certifierad betong.

Henrik och hans medarbetare åker landet runt och blandar betong på plats; från skånska Malmö till Norrbottens Korpilombolo. Mellan augusti och lucia i fjol fixade Moholmsföretaget betongen till 59 vindkraftsfundament.

– Det var lite körigt då, vi var ju till en början mitt i jordbruket, säger Henrik och berättar att de bland annat arrenderar Stora Ek utanför Mariestad ihop med Slättebonden Emil Olsson.

På hela året gick det åt 500 lastbilslass med cement och i snitt ett lass sten och grus var 40:e minut varje arbetsdag. Hela tiden jagar de sekunder i betongföretaget. Att fortsätta nästa dag om något krånglar finns inte på kartan. Själv försöker Henrik att vara med på fältet jämt, kontorsjobb är inte hans grej. 40-timmarsveckor kan han inte stava till.

– De som tänker sig ett sju till fyra-jobb platsar inte här.

Men en som hamnade rätt är belgaren Wim Vrindts. Han hade länge haft en dröm om att flytta till Sverige. Och nu är drömmen förverkligad, med hus utanför Beateberg och jobb som lastbilschaufför vid Underbacken.

– Det är inte helt lätt att få tag i arbetskraft. För att det ska fungera här krävs också att man har rätt anda. Det ska vara ”jajamen det fixar vi”. Inte ”när slutar vi för dagen?” Och vi har haft tur, rätt folk har kommit i rätt stund och frågat om jobb.

Bygger hus

Högsäsong räknar de med att 20 personer jobbar åt dem. På gården finns 30 fordon som mellan turerna ska underhållas och renoveras. Läget mitt ute på vischan menar Henrik Jönsson är perfekt:

– Behöver vi bygga gör vi det, här finns utrymme. Vi har också nära till E20.

De utför de flesta typer av betongjobb men får de välja mellan inne i centrum och mitt ute i skogen är valet lätt.

– En vindkraftpark ute i skogen passar oss perfekt eftersom vi kan blanda på plats. Mitt i stan kan det bli trångt, men vi har lösningar på det också.

Ibland är jobbet riktigt nära. Det senaste byggprojektet finns bara ett stenkast från verkstad och kontor. Bostadshuset till unga familjen Jönsson – Henrik, Erika Hernefur Persson och lilla Tora – börjar så sakteliga närma sig inflyttningsklart.

Men företagen går först. Och det finns inga planer på att slå sig till ro.

– Det finns inget ”stå still”. Bara utveckling. Marknaden styr och vi följer med, säger Henrik.

Snart tvååriga Tora rör sig hemtamt i kontorslokalerna. Det är hon och hunden Ticko som möter MT:s utsända i dörren.

Underbackens olika verksamheter drivs inom familjen Jönsson. Till en början var det enbart jordbruk, men på 1970-talet investerade Ronny Jönsson i en grävmaskin för att kunna köra på entreprenad under jordbrukets lågsäsong.

Husbehov blev mer

Företaget, de fem företagen närmare bestämt, har flera ben att stå på i dag. En nisch är att anpassa amerikanska stordriftsmaskiner till svenska förhållanden. Man säljer även slitdelar från USA och jordbruksmaskiner från USA och Kanada.

Och så är det detta med betongen.

– Vi halkade in i den branschen på ett bananskal, vi skulle egentligen bara göra betong för husbehov. Men nu har det spårat ur totalt – det är vår största verksamhet, säger Henrik Jönsson som har konstruerat de mobila betongstationerna som håller dem sysselsatta.

Får han säga det själv är det världens tuffaste flyttbara betongblandare.

– Vår konkurrenskraft är att vi kan flytta stationerna snabbt och att vi har certifierad betong.

Henrik och hans medarbetare åker landet runt och blandar betong på plats; från skånska Malmö till Norrbottens Korpilombolo. Mellan augusti och lucia i fjol fixade Moholmsföretaget betongen till 59 vindkraftsfundament.

– Det var lite körigt då, vi var ju till en början mitt i jordbruket, säger Henrik och berättar att de bland annat arrenderar Stora Ek utanför Mariestad ihop med Slättebonden Emil Olsson.

På hela året gick det åt 500 lastbilslass med cement och i snitt ett lass sten och grus var 40:e minut varje arbetsdag. Hela tiden jagar de sekunder i betongföretaget. Att fortsätta nästa dag om något krånglar finns inte på kartan. Själv försöker Henrik att vara med på fältet jämt, kontorsjobb är inte hans grej. 40-timmarsveckor kan han inte stava till.

– De som tänker sig ett sju till fyra-jobb platsar inte här.

Men en som hamnade rätt är belgaren Wim Vrindts. Han hade länge haft en dröm om att flytta till Sverige. Och nu är drömmen förverkligad, med hus utanför Beateberg och jobb som lastbilschaufför vid Underbacken.

– Det är inte helt lätt att få tag i arbetskraft. För att det ska fungera här krävs också att man har rätt anda. Det ska vara ”jajamen det fixar vi”. Inte ”när slutar vi för dagen?” Och vi har haft tur, rätt folk har kommit i rätt stund och frågat om jobb.

Bygger hus

Högsäsong räknar de med att 20 personer jobbar åt dem. På gården finns 30 fordon som mellan turerna ska underhållas och renoveras. Läget mitt ute på vischan menar Henrik Jönsson är perfekt:

– Behöver vi bygga gör vi det, här finns utrymme. Vi har också nära till E20.

De utför de flesta typer av betongjobb men får de välja mellan inne i centrum och mitt ute i skogen är valet lätt.

– En vindkraftpark ute i skogen passar oss perfekt eftersom vi kan blanda på plats. Mitt i stan kan det bli trångt, men vi har lösningar på det också.

Ibland är jobbet riktigt nära. Det senaste byggprojektet finns bara ett stenkast från verkstad och kontor. Bostadshuset till unga familjen Jönsson – Henrik, Erika Hernefur Persson och lilla Tora – börjar så sakteliga närma sig inflyttningsklart.

Men företagen går först. Och det finns inga planer på att slå sig till ro.

– Det finns inget ”stå still”. Bara utveckling. Marknaden styr och vi följer med, säger Henrik.

  • Jenny Allvin