30 jan 2016 21:00

30 jan 2016 21:00

Festlig avslutning på landsbygdssatsning

SÖTÅSEN: Leader norra Skaraborg satte punkt

Hova fick ett konstgalleri, Myrhultsborna fick fiber och Törebodas barn fick en guldgruva. Leader norra Skaraborg har gjort avtryck i bygden. Det blev tydligt vid helgens projektmässa och final.

Vilken gala! När Leader norra Skaraborg satte punkt gjorde man det storstilat. Mässan och efterföljande middag på Sötåsen blev en festlig tillställning och en fin presentation av landsbygdssatsningarna.

För Erica Andersson har Leaderprojektet inneburit nya vänner och en meningsfull fritid. Hon var med från starten i Töreboda hästklubbs ”Hästen som sysselsättning”.

– Jag hade ridit innan också men inte som nu. Det har betytt mycket för mig både fysiskt och psykiskt, berättade hon.

I Myrhult drog man igång fibersamverkan med hjälp av Leaderstöd. Mats Jangdal i föreningen var en av talarna vid lördagens arrangemang:

– Det började med en inflyttad islänning som behövde bredband, avslöjade han och gav rådet till andra som är i startgroparna att hålla ut för ”det blir bra när det blir färdigt”.

Turistcheferna i Mariestad, Töreboda och Karlsborg drev ”Mat och Möten vid Göta kanal” så framgångsrikt att projektet utsågs till ett av landets bästa 2011. För området innebar det, förutom ett uppsving för besöksnäringen, ett utökat samarbete mellan turistorganisationerna.

De har pratat om att väcka liv i konceptet. Men i dag är det inte längre unikt.

– När vi startade för åtta år sedan var det inte många matprogram i tv. Vi var föregångarna, sa Karlsborgs före detta turistchef Jan Dahlqvist.

Trerätters och priser

Lars-Göran Ytterberg berättade om hur Galleri Hova kom till.

– Vi fick en check på 20 000. Nu är vi inne på fjärde året, sa han och framhöll hantverkarnas insats.

Efter utställningar, tal och mingel vankades trerättersmiddag. Naturbruksskolans kök stod för den och menyn var Nobelfestlig. Bland annat fick gästerna njuta av bruschetta gjord på emmer, varmrökt röding, vintersallad, oxfilé och potatisgratäng samt citron- och marängpaj. Närproducerat, ekologiskt och säsongsanpassat var den röda tråden. Underhållningen svarade Björn Larsson från Gullspång för.

Under middagen uppmärksammades fem projekt med pris. Det var: Fiber till byn i Färed Bengt Jonsson, Mat och möten längs Göta kanal Lotta Samuelsson, Anna-Karin Kjellberg och Jan Dahlqvist, Lugnåsberget på kartan Pia Åkesson, Bibrödsframställning och marknadsföring Lars Nolberger samt Guldgruvan Eleonor Andersson och Susanne Edvardsson.

Priserna är värda ett omnämnande. Filmbranschen har Guldbaggen; Leader norra Skaraborg har unika guldfärgade konstverk skapade av barn på Guldgruvan i Töreboda. Detta kreativa återanvändningscentrum är i dag en del av förskoleverksamheten i kommunen.

Vilken gala! När Leader norra Skaraborg satte punkt gjorde man det storstilat. Mässan och efterföljande middag på Sötåsen blev en festlig tillställning och en fin presentation av landsbygdssatsningarna.

För Erica Andersson har Leaderprojektet inneburit nya vänner och en meningsfull fritid. Hon var med från starten i Töreboda hästklubbs ”Hästen som sysselsättning”.

– Jag hade ridit innan också men inte som nu. Det har betytt mycket för mig både fysiskt och psykiskt, berättade hon.

I Myrhult drog man igång fibersamverkan med hjälp av Leaderstöd. Mats Jangdal i föreningen var en av talarna vid lördagens arrangemang:

– Det började med en inflyttad islänning som behövde bredband, avslöjade han och gav rådet till andra som är i startgroparna att hålla ut för ”det blir bra när det blir färdigt”.

Turistcheferna i Mariestad, Töreboda och Karlsborg drev ”Mat och Möten vid Göta kanal” så framgångsrikt att projektet utsågs till ett av landets bästa 2011. För området innebar det, förutom ett uppsving för besöksnäringen, ett utökat samarbete mellan turistorganisationerna.

De har pratat om att väcka liv i konceptet. Men i dag är det inte längre unikt.

– När vi startade för åtta år sedan var det inte många matprogram i tv. Vi var föregångarna, sa Karlsborgs före detta turistchef Jan Dahlqvist.

Trerätters och priser

Lars-Göran Ytterberg berättade om hur Galleri Hova kom till.

– Vi fick en check på 20 000. Nu är vi inne på fjärde året, sa han och framhöll hantverkarnas insats.

Efter utställningar, tal och mingel vankades trerättersmiddag. Naturbruksskolans kök stod för den och menyn var Nobelfestlig. Bland annat fick gästerna njuta av bruschetta gjord på emmer, varmrökt röding, vintersallad, oxfilé och potatisgratäng samt citron- och marängpaj. Närproducerat, ekologiskt och säsongsanpassat var den röda tråden. Underhållningen svarade Björn Larsson från Gullspång för.

Under middagen uppmärksammades fem projekt med pris. Det var: Fiber till byn i Färed Bengt Jonsson, Mat och möten längs Göta kanal Lotta Samuelsson, Anna-Karin Kjellberg och Jan Dahlqvist, Lugnåsberget på kartan Pia Åkesson, Bibrödsframställning och marknadsföring Lars Nolberger samt Guldgruvan Eleonor Andersson och Susanne Edvardsson.

Priserna är värda ett omnämnande. Filmbranschen har Guldbaggen; Leader norra Skaraborg har unika guldfärgade konstverk skapade av barn på Guldgruvan i Töreboda. Detta kreativa återanvändningscentrum är i dag en del av förskoleverksamheten i kommunen.

  • Jenny Allvin