28 jan 2016 06:00

28 jan 2016 06:00

Olika verksamheter – men samma mål

TÖREBODA: Snart öppet hus i ombyggda lokaler

Törebodahistoria i den nya matsalen. Lektionssalar med namn av kanalbåtar. Det är spännande att gå på rundvandring i det ombyggda, uppfräschade Westerstrandshuset. Här inryms flera verksamheter med ett och samma mål.

I februari blir det öppet hus i kommunens lokaler i fastigheten Nämndemannen, gamla Westerstrandshuset vid Skövdevägen. Då hoppas AMU-chefen Erland Gustafsson kunna locka dit några av dem som haft byggnaden som sin arbetsplats förr. Fotografier från tidigare verksamheter kommer att pryda den nya matsalen.

I huset inryms numera arbetsmarknads- och utbildningscenter (AMU), Kanalskolans SFI-undervisning och kommunens mottagningsenhet.

– Vi har interaktiva tavlor i de fem lektionssalarna på SFI och alla elever har en Ipad, säger Erland Gustafsson och berättar att de för närvarande har 158 studerande.

– Och det fina med att ha SFi i samma hus som AMU är att när de nyanlända är satta i sysselsättning så går de bara en våning ner och jobbar. Dessutom är verksamheten nära knuten till Kanalskolans introduktionsutbildningar. Fordonsmekaniker och rekond är utbildningar vi har på gång.

Arbetsglädje

SFI-läraren Ann-Britt Westerberg får en kram av Laila Fahym som kikar fram bakom en skärm på mottagningsenheten. På skärmen hänger en affisch som välkomnar till det nya landet och ger en inblick i svenska traditioner. Pippi Långstrump, en julgran och en midsommarstång illustrerar texterna.

Erland Gustafsson vill gärna visa upp ”Bellevue”. Det är en särskilt exklusiv lektionssal, anpassad för prov. För tillfället är det tomt i bänkarna. Desto mer liv är det i matsalen; det är fikarast.

Mohamad Hussein från Etiopien och Mohamad Issa från Syrien tar en kopp kaffe ihop. De har olika modersmål, men har båda lärt sig en del svenska och så funkar engelskan. Det är idel glada miner vid borden.

En våning ovanför råder full aktivitet hos AMU. Anni Holder skämtar ideligen under arbetets gång.

– Här har vi fått målat, ventilerat och ny belysning, säger Erland Gustafsson, som dock konstaterar att snickeriet inte är redo att visas upp än.

Alla verktyg

Fortfarande råder visst inflyttningskaos men förväntningarna på framtiden är höga.

– Vi har ett 60-tal inskrivna just nu på AMU. I dialog med arbetsförmedlingen försöker vi hålla deltagarantalet på den nivån, vilken är lägre än förr om åren. Personer kan vara här längre och vi kan höja kvaliteten, säger platschef Heidi Hansen.

Runt 25 personer har sin arbetsplats i de lokaler som kommunen hyr. Projektet Unga Arena 9.0 ska också ha sitt säte där.

– Nu har vi alla instrument på ett ställe för att få ut folk i utbildning och jobb, säger Erland Gustafsson.

I februari blir det öppet hus i kommunens lokaler i fastigheten Nämndemannen, gamla Westerstrandshuset vid Skövdevägen. Då hoppas AMU-chefen Erland Gustafsson kunna locka dit några av dem som haft byggnaden som sin arbetsplats förr. Fotografier från tidigare verksamheter kommer att pryda den nya matsalen.

I huset inryms numera arbetsmarknads- och utbildningscenter (AMU), Kanalskolans SFI-undervisning och kommunens mottagningsenhet.

– Vi har interaktiva tavlor i de fem lektionssalarna på SFI och alla elever har en Ipad, säger Erland Gustafsson och berättar att de för närvarande har 158 studerande.

– Och det fina med att ha SFi i samma hus som AMU är att när de nyanlända är satta i sysselsättning så går de bara en våning ner och jobbar. Dessutom är verksamheten nära knuten till Kanalskolans introduktionsutbildningar. Fordonsmekaniker och rekond är utbildningar vi har på gång.

Arbetsglädje

SFI-läraren Ann-Britt Westerberg får en kram av Laila Fahym som kikar fram bakom en skärm på mottagningsenheten. På skärmen hänger en affisch som välkomnar till det nya landet och ger en inblick i svenska traditioner. Pippi Långstrump, en julgran och en midsommarstång illustrerar texterna.

Erland Gustafsson vill gärna visa upp ”Bellevue”. Det är en särskilt exklusiv lektionssal, anpassad för prov. För tillfället är det tomt i bänkarna. Desto mer liv är det i matsalen; det är fikarast.

Mohamad Hussein från Etiopien och Mohamad Issa från Syrien tar en kopp kaffe ihop. De har olika modersmål, men har båda lärt sig en del svenska och så funkar engelskan. Det är idel glada miner vid borden.

En våning ovanför råder full aktivitet hos AMU. Anni Holder skämtar ideligen under arbetets gång.

– Här har vi fått målat, ventilerat och ny belysning, säger Erland Gustafsson, som dock konstaterar att snickeriet inte är redo att visas upp än.

Alla verktyg

Fortfarande råder visst inflyttningskaos men förväntningarna på framtiden är höga.

– Vi har ett 60-tal inskrivna just nu på AMU. I dialog med arbetsförmedlingen försöker vi hålla deltagarantalet på den nivån, vilken är lägre än förr om åren. Personer kan vara här längre och vi kan höja kvaliteten, säger platschef Heidi Hansen.

Runt 25 personer har sin arbetsplats i de lokaler som kommunen hyr. Projektet Unga Arena 9.0 ska också ha sitt säte där.

– Nu har vi alla instrument på ett ställe för att få ut folk i utbildning och jobb, säger Erland Gustafsson.

  • Jenny Allvin