28 jan 2016 09:30

28 jan 2016 09:30

Ingen barnlek göra naturfilm

TÖREBODA: "Tålamod och tajmning är viktigt"

Tålamodsprövande. Och utmanande rent tekniskt. Det är Törebodaelevernas erfarenhet av att göra naturfilm.

I morgon, fredag, till och med söndag arrangeras Scandinavian Wildlife Film Festival i Hunnebostrand och Nordens Ark. Då finns en grupp elever från Centralskolan i Töreboda med. Detta genom Naturfilmarnas projekt för att bygga ett miljö- och naturintresse hos ungdomar.

– Allmänna arvsfonden sponsrar och totalt satsas tre miljoner kronor från norr till söder. I Skaraborg deltar tre grupper, två från Lidköping och en från Töreboda, berättar naturfilmaren Göran Alm från Hjo.

– Vi hoppas att detta ska rädda Naturfilmarna från att dö ut när vi gamla medlemmar inte finns kvar.

Det är på elevens val som en grupp ungdomar på Centralskolan har gjort filmen om Ymseborg. Resultatet är drygt fem minuters film, med Cornelia Brånfelt som berättarröst. Några fågelljud har lånats in, medan andra ljud är inspelade på området.

– Det är väldigt svårt att filma i naturen. Det gäller att få rätt ljus och få med ljuden, säger Hanna Dashti.

– Tålamod och tajmning är viktigt, inflikar Malin Malmberg.

Utrustningen står Naturfilmarna för. Mikrofonen är bra men har sina begränsningar, förklarar Göran Alm som är väl medveten om det eleverna vittnar om angående ljudinspelningar.

I samband med filmfestivalen i Hunnebostrand lämnar Centralskolans filmare in sitt bidrag för bedömning.

I morgon, fredag, till och med söndag arrangeras Scandinavian Wildlife Film Festival i Hunnebostrand och Nordens Ark. Då finns en grupp elever från Centralskolan i Töreboda med. Detta genom Naturfilmarnas projekt för att bygga ett miljö- och naturintresse hos ungdomar.

– Allmänna arvsfonden sponsrar och totalt satsas tre miljoner kronor från norr till söder. I Skaraborg deltar tre grupper, två från Lidköping och en från Töreboda, berättar naturfilmaren Göran Alm från Hjo.

– Vi hoppas att detta ska rädda Naturfilmarna från att dö ut när vi gamla medlemmar inte finns kvar.

Det är på elevens val som en grupp ungdomar på Centralskolan har gjort filmen om Ymseborg. Resultatet är drygt fem minuters film, med Cornelia Brånfelt som berättarröst. Några fågelljud har lånats in, medan andra ljud är inspelade på området.

– Det är väldigt svårt att filma i naturen. Det gäller att få rätt ljus och få med ljuden, säger Hanna Dashti.

– Tålamod och tajmning är viktigt, inflikar Malin Malmberg.

Utrustningen står Naturfilmarna för. Mikrofonen är bra men har sina begränsningar, förklarar Göran Alm som är väl medveten om det eleverna vittnar om angående ljudinspelningar.

I samband med filmfestivalen i Hunnebostrand lämnar Centralskolans filmare in sitt bidrag för bedömning.

  • Jenny Allvin

Ymseborg

Borgen är starkt förknippad med Folkungaätten och ägdes vid 1200-talets mitt av Filip Folkunge. Ett flertal bittra strider har utkämpas här och år 1278 var borgen centrum för ett allvarligt uppror mot kung Magnus Ladulås.