20 jan 2016 15:40

20 jan 2016 16:22

"Målar-Per" hindrade rånaren

TÖREBODA: Hjälteinsats av Fredsbergsbo mot knivbeväpnad

”Målar-Per” – som egentligen heter Per Johansson – är dagens hjälte i Töreboda.
Det var han som motade bort den maskerade rånaren på tisdagskvällen och hjälpte kassörskan vid Time.
– Visst var det dramatiskt att stå öga mot öga med en knivbeväpnad person, men annars gjorde jag inget märkvärdigt, säger 57-åringen från Fredsberg.

Blygsam är bara förnamnet på ”Målar-Per”. Han gjorde en storstilad insats vid rånet, men själv vill han inte bli utpekad som en hjälte.

– Jag tror att jag reagerade på instinkt. Det händer så mycket skit och elände nuförtiden och jag har helt enkelt tröttnat och är mätt på sådant här, säger han dagen efter dramat.

Lyckligtvis blev ingen skadad vid rånet. Men naturligtvis var det en skrämmande upplevelse, inte minst för den kvinnliga kassörskan.

Maskerad

Rånaren, som var ungefär 170 centimeter lång och spensligt byggd, bar mörka kläder – en munkjacka och en rånarluva med mönster på. I handen hade han en buck-kniv med ett 10–15 centimeter långt skaft.

Per berättar ”målande” om händelsen som startade 17.50 på tisdagen:

– Jag klev in i butiken och efter mig kom det en kille som jag reagerade lite på. När jag ställde mig vid kassan hotade han oss med kniv och bad kassörskan och mig att ställa oss lite längre bort.

Helt plötsligt var det dödligt allvar.

Lacknafta

– Jag blev lite arg och rånaren var inte speciellt storväxt. Det fick mig att fundera på att få tag i ett tillhygge och det fanns en stol i närheten. Jag tog stolen och gick mot rånaren, samtidigt som jag sa några väl valda ord.

– Rånaren började röra sig inåt i butiken. Sedan började vi cirkulera på var sin sida om en disk. Jag bad tjejen att ringa polisen och under tiden jag höll honom instängd. Han hade kniven i handen hela tiden.

Tuppfäktningen pågick nästan ett par minuter och filmades av övervakningskameror.

– Jag började kasta flaskor mot honom och fick in ett par fina träffar i huvudet. Till slut sprang han med full fart ut mot ytterdörren. Då slängde jag en flaska lacknafta som jag tror träffade honom. Den sprack och gick sönder.

På jakt

Rånaren försvann springande från platsen.

”Målar-Per” bad snabbt en tankande bilist att ta hand om kassörskan som var rejält skärrad – och gav sig sedan ut på jakt efter rånaren.

– Jag såg ingenting förrän jag upptäckte en bil med öppen dörr utanför Systembolaget. Det visade sig att mannen till servicebutikens ägare hade jagat rånaren och nästan fångat in honom, men han kom undan, berättar Fredsbergsbon.

Polisen har berömt 57-åringen för ett rådigt ingripande.

Inte backat

– Händer det igen gör jag förmodligen likadant. Men hade jag daskat till honom med stolen kunde det ha blivit riktiga efterräkningar, säger ”Målar-Per”.

Vad hade du gjort om rånaren gjort utfall med kniven?

– Jag hade inte backat en tum, säger han bestämt.

Blygsam är bara förnamnet på ”Målar-Per”. Han gjorde en storstilad insats vid rånet, men själv vill han inte bli utpekad som en hjälte.

– Jag tror att jag reagerade på instinkt. Det händer så mycket skit och elände nuförtiden och jag har helt enkelt tröttnat och är mätt på sådant här, säger han dagen efter dramat.

Lyckligtvis blev ingen skadad vid rånet. Men naturligtvis var det en skrämmande upplevelse, inte minst för den kvinnliga kassörskan.

Maskerad

Rånaren, som var ungefär 170 centimeter lång och spensligt byggd, bar mörka kläder – en munkjacka och en rånarluva med mönster på. I handen hade han en buck-kniv med ett 10–15 centimeter långt skaft.

Per berättar ”målande” om händelsen som startade 17.50 på tisdagen:

– Jag klev in i butiken och efter mig kom det en kille som jag reagerade lite på. När jag ställde mig vid kassan hotade han oss med kniv och bad kassörskan och mig att ställa oss lite längre bort.

Helt plötsligt var det dödligt allvar.

Lacknafta

– Jag blev lite arg och rånaren var inte speciellt storväxt. Det fick mig att fundera på att få tag i ett tillhygge och det fanns en stol i närheten. Jag tog stolen och gick mot rånaren, samtidigt som jag sa några väl valda ord.

– Rånaren började röra sig inåt i butiken. Sedan började vi cirkulera på var sin sida om en disk. Jag bad tjejen att ringa polisen och under tiden jag höll honom instängd. Han hade kniven i handen hela tiden.

Tuppfäktningen pågick nästan ett par minuter och filmades av övervakningskameror.

– Jag började kasta flaskor mot honom och fick in ett par fina träffar i huvudet. Till slut sprang han med full fart ut mot ytterdörren. Då slängde jag en flaska lacknafta som jag tror träffade honom. Den sprack och gick sönder.

På jakt

Rånaren försvann springande från platsen.

”Målar-Per” bad snabbt en tankande bilist att ta hand om kassörskan som var rejält skärrad – och gav sig sedan ut på jakt efter rånaren.

– Jag såg ingenting förrän jag upptäckte en bil med öppen dörr utanför Systembolaget. Det visade sig att mannen till servicebutikens ägare hade jagat rånaren och nästan fångat in honom, men han kom undan, berättar Fredsbergsbon.

Polisen har berömt 57-åringen för ett rådigt ingripande.

Inte backat

– Händer det igen gör jag förmodligen likadant. Men hade jag daskat till honom med stolen kunde det ha blivit riktiga efterräkningar, säger ”Målar-Per”.

Vad hade du gjort om rånaren gjort utfall med kniven?

– Jag hade inte backat en tum, säger han bestämt.