19 jan 2016 12:00

19 jan 2016 12:11

"Fler transporter asylboendets ansvar"

HALNA

Om busstiderna inte räcker till får asylboendet ordna fler transporter. Det är Migrationsverkets besked angående en utebliven transport till Halna.

I måndagens MT väcktes frågor om hur Törebodaborna bäst kan hjälpa de asylsökande med kläder. Samtidigt framgick att flyktingar har fått gå från Töreboda till Halna.

Nu svarar Migrationsverkets enhetschef, Anders Ekström:

– Klädutdelning är en sak som entreprenören brukar lösa i samarbete med frivilligorganisationer. Vi vet av tidigare erfarenhet att det kan bli problem om det inte organiseras när man delar ut kläder, men det är entreprenören medveten om.

– När det gäller transport så är det en förutsättning för att kunna skriva avtal med en entreprenör att det går att ta sig till närmaste Migrationsverkskontor. För Halnas del finns möjlighet att ta sig från boendet till vårt kontor med buss fyra till fem gånger per dag och tillbaka två till tre gånger per dag, säger Anders Ekström som tillägger att entreprenören får ansvara för att ordna fler transporter om de nuvarande inte skulle räcka.

Förra måndagen ryckte en privatperson in och skjutsade de asylsökande som hade börjat gå till Halna. Busstiden hade missats på grund av ett sent möte med Migrationsverket. Mötet uppgavs dock felaktigt ha ägt rum i Skövde.

– Jag vill förtydliga att det är till Mariestad de ska åka, vi har inget kontor i Skövde.

I måndagens MT väcktes frågor om hur Törebodaborna bäst kan hjälpa de asylsökande med kläder. Samtidigt framgick att flyktingar har fått gå från Töreboda till Halna.

Nu svarar Migrationsverkets enhetschef, Anders Ekström:

– Klädutdelning är en sak som entreprenören brukar lösa i samarbete med frivilligorganisationer. Vi vet av tidigare erfarenhet att det kan bli problem om det inte organiseras när man delar ut kläder, men det är entreprenören medveten om.

– När det gäller transport så är det en förutsättning för att kunna skriva avtal med en entreprenör att det går att ta sig till närmaste Migrationsverkskontor. För Halnas del finns möjlighet att ta sig från boendet till vårt kontor med buss fyra till fem gånger per dag och tillbaka två till tre gånger per dag, säger Anders Ekström som tillägger att entreprenören får ansvara för att ordna fler transporter om de nuvarande inte skulle räcka.

Förra måndagen ryckte en privatperson in och skjutsade de asylsökande som hade börjat gå till Halna. Busstiden hade missats på grund av ett sent möte med Migrationsverket. Mötet uppgavs dock felaktigt ha ägt rum i Skövde.

– Jag vill förtydliga att det är till Mariestad de ska åka, vi har inget kontor i Skövde.

  • Jenny Allvin