18 jan 2016 06:00

18 jan 2016 06:00

Insamlingsvåg i Töreboda

TÖREBODA: Stora behov i vinterkylan

Engagemanget för flyktingarna som har anlänt till kommunen är stort. Louise Borglin drog igång en insamling för de boende i Halna sedan hon sett behoven.
Fler vill hjälpa. Men hur kommer hjälpen fram?

Hos Louise Borglin föddes idén om en insamling efter att hon förra måndagen skjutsat två asylsökande till det nya boendet i Halna. Det var kallt och hon uppmärksammade dem från bilen.

– Något sa mig att de var på väg till Halna. Jag vände bilen och stannade och frågade dem och det visade sig att de hade missat bussen i Töreboda efter ett sent möte med Migrationsverket i Skövde, säger Louise som snart visste mer om den ena familjen.

– Den mannen kunde engelska och han berättade att hans fru är i åttonde månaden. De hade ingenting till det kommande barnet. Han sa också att många bara har sommarkläder. Då beslöt jag mig, efter att ha frågat dem först, att lägga ut ett upprop på Facebook.

Inget svar

Snart strömmade vinterkläder och barngrejer in. Helt och rent och god kvalitet förvissade sig Louise Borglin om. Plötsligt stod hon med ett par billass med kassar. Och blev varse att det inte är helt enkelt att nå fram med hjälpen.

– Jag hade kontakt med asylboendet som helst bara vill gå via Röda Korset. Efter mycket om och men fick vi till slut komma dit med en del grejer. Efteråt kan jag förstå varför man tvekade. Det blev konkurrens om grejerna och var svårt att kommunicera. Vi hade en idé om att alla leksakerna skulle gå till ett gemensamt lekrum men det fungerade inte.

– Samtidigt är jag nöjd med att familjen med den kommande bebisen fick hjälp. Och alla var tacksamma.

Insamlingen gav ringar på vattnet. Nu vill fler Törebodabor hjälpa till. Men hur är bästa vägen? MT har utan framgång sökt Migrationsverkets enhetschef Anders Ekström för att få myndighetens syn på den frågan och även få veta vad som gick snett när asylsökande tvingades gå till boendet.

”Kan bli stökigt”

Paul Chami som driver verksamheten i Halna välkomnar insamlingar.

– Det allra bästa är att vända sig till en organisation som Röda Korset med det man samlat in. Vi hjälper dem som behöver ha något att ta sig till Röda Korsets lokaler. Röda Korset har även varit hos oss och delat ut kläder, leksaker med mera.

– Det blir lätt lite stökigt när vissa av de boende tycker att någon annan fått något bättre. Så på så vis är det bättre att man samordnar utdelning på ett ställe, säger Paul Chami.

Fawwaz Abbas i Arabiska föreningen, Töreboda, skrev till MT i helgen att föreningen också kan hjälpa till att ta hand om insamlade kläder och vinterskor och se till så att grejerna kommer till behövande.

Hos Louise Borglin föddes idén om en insamling efter att hon förra måndagen skjutsat två asylsökande till det nya boendet i Halna. Det var kallt och hon uppmärksammade dem från bilen.

– Något sa mig att de var på väg till Halna. Jag vände bilen och stannade och frågade dem och det visade sig att de hade missat bussen i Töreboda efter ett sent möte med Migrationsverket i Skövde, säger Louise som snart visste mer om den ena familjen.

– Den mannen kunde engelska och han berättade att hans fru är i åttonde månaden. De hade ingenting till det kommande barnet. Han sa också att många bara har sommarkläder. Då beslöt jag mig, efter att ha frågat dem först, att lägga ut ett upprop på Facebook.

Inget svar

Snart strömmade vinterkläder och barngrejer in. Helt och rent och god kvalitet förvissade sig Louise Borglin om. Plötsligt stod hon med ett par billass med kassar. Och blev varse att det inte är helt enkelt att nå fram med hjälpen.

– Jag hade kontakt med asylboendet som helst bara vill gå via Röda Korset. Efter mycket om och men fick vi till slut komma dit med en del grejer. Efteråt kan jag förstå varför man tvekade. Det blev konkurrens om grejerna och var svårt att kommunicera. Vi hade en idé om att alla leksakerna skulle gå till ett gemensamt lekrum men det fungerade inte.

– Samtidigt är jag nöjd med att familjen med den kommande bebisen fick hjälp. Och alla var tacksamma.

Insamlingen gav ringar på vattnet. Nu vill fler Törebodabor hjälpa till. Men hur är bästa vägen? MT har utan framgång sökt Migrationsverkets enhetschef Anders Ekström för att få myndighetens syn på den frågan och även få veta vad som gick snett när asylsökande tvingades gå till boendet.

”Kan bli stökigt”

Paul Chami som driver verksamheten i Halna välkomnar insamlingar.

– Det allra bästa är att vända sig till en organisation som Röda Korset med det man samlat in. Vi hjälper dem som behöver ha något att ta sig till Röda Korsets lokaler. Röda Korset har även varit hos oss och delat ut kläder, leksaker med mera.

– Det blir lätt lite stökigt när vissa av de boende tycker att någon annan fått något bättre. Så på så vis är det bättre att man samordnar utdelning på ett ställe, säger Paul Chami.

Fawwaz Abbas i Arabiska föreningen, Töreboda, skrev till MT i helgen att föreningen också kan hjälpa till att ta hand om insamlade kläder och vinterskor och se till så att grejerna kommer till behövande.

  • Jenny Allvin