22 dec 2015 06:00

22 dec 2015 06:00

Här är festfixarna i juletid

TÖREBODA: "Flera har aldrig tidigare varit på ett julbord"

Ett drygt hundratal barn och föräldrar kom till julfesten som Röda Korset, Majblomman, Svenska kyrkan och kommunens familjestöd ordnade tillsammans. Barnen visade stolt upp sina kläder, klänningar som glittrade och en del pojkar hade slips och fluga.

Julfesten för barnfamiljer kunde genomföras tack vare samarbetet mellan föreningarna och kommunen. Familjestödsenheten svarade för inbjudningarna och efter att företag och privatpersoner skänkt pengar kunde man också köpa in julklappar till alla barnen. Dessutom räckte det till ett lotteri.

Samhörighet

– Det svåra är att göra avvägningarna – vilka som ska bjudas – när antalet platser är begränsade. Men tanken är att erbjuda dem som kanske annars inte har möjlighet att låta barnen uppleva ett julfirande. Det kan vara av ekonomiska skäl till exempel, säger Monica Lundin, familjestödjare.

– Att se deras glädje är nog den bästa julklappen man kan få. Flera har aldrig tidigare varit på ett julbord. Det blir en fin känsla av samhörighet.

Diakon Marie Cedstrand instämmer:

– Tillsammans kan vi göra så mycket mer.

Maten som hade lagats av Röda Korset fick mycket beröm från gästerna och alla åt med god aptit, både en och två gånger. Till efterrätt serverades det glass och maränger. Monica Lundin hörde en flicka fråga sin pappa: ”Vem ska jag tacka för maten”.

Det fanns också personal som hjälpte barn med julpyssel i källaren. I lekrummet var ljudnivån hög.

Både vuxna och barn undrade när tomten skulle komma och när han slutligen gjorde entré rusade alla fram för att komma så nära som möjligt. En flicka lämnade en teckning till tomten, några var lite rädda och ville vara i mammas famn. Den skäggige besökaren delade ut godis till alla barn.

Därefter var det dragning på ett lotteri, där varje familj hade fått var sin gratislott med fina vinster, bland annat fruktkorgar. Då var det första gången som det blev tyst i lokalen och många var spända för alla ville ju ha en sådan korg.

– En mamma sa efteråt att det första dottern hade pratat om när hon kom till förskolan dagen efter var julfesten och julklappen hon hade fått, säger Monica Lundin.

Snart dags igen

Nästa arrangemang där Röda Korset samverkar med Svenska kyrkan är Jul i gemenskap. På julafton inbjuds till ett alternativt julfirande i församlingshemmet. Man räknar med ett 40-tal gäster då.

Stellan Gustafsson, som hör till de frivilliga, berättar att EU-migranterna som vistas i Töreboda har fått en personlig inbjudan till julbordet.

Av hänsyn till barnfamiljerna valde arrangörerna att inte låta MT fotografera under festen.

Julfesten för barnfamiljer kunde genomföras tack vare samarbetet mellan föreningarna och kommunen. Familjestödsenheten svarade för inbjudningarna och efter att företag och privatpersoner skänkt pengar kunde man också köpa in julklappar till alla barnen. Dessutom räckte det till ett lotteri.

Samhörighet

– Det svåra är att göra avvägningarna – vilka som ska bjudas – när antalet platser är begränsade. Men tanken är att erbjuda dem som kanske annars inte har möjlighet att låta barnen uppleva ett julfirande. Det kan vara av ekonomiska skäl till exempel, säger Monica Lundin, familjestödjare.

– Att se deras glädje är nog den bästa julklappen man kan få. Flera har aldrig tidigare varit på ett julbord. Det blir en fin känsla av samhörighet.

Diakon Marie Cedstrand instämmer:

– Tillsammans kan vi göra så mycket mer.

Maten som hade lagats av Röda Korset fick mycket beröm från gästerna och alla åt med god aptit, både en och två gånger. Till efterrätt serverades det glass och maränger. Monica Lundin hörde en flicka fråga sin pappa: ”Vem ska jag tacka för maten”.

Det fanns också personal som hjälpte barn med julpyssel i källaren. I lekrummet var ljudnivån hög.

Både vuxna och barn undrade när tomten skulle komma och när han slutligen gjorde entré rusade alla fram för att komma så nära som möjligt. En flicka lämnade en teckning till tomten, några var lite rädda och ville vara i mammas famn. Den skäggige besökaren delade ut godis till alla barn.

Därefter var det dragning på ett lotteri, där varje familj hade fått var sin gratislott med fina vinster, bland annat fruktkorgar. Då var det första gången som det blev tyst i lokalen och många var spända för alla ville ju ha en sådan korg.

– En mamma sa efteråt att det första dottern hade pratat om när hon kom till förskolan dagen efter var julfesten och julklappen hon hade fått, säger Monica Lundin.

Snart dags igen

Nästa arrangemang där Röda Korset samverkar med Svenska kyrkan är Jul i gemenskap. På julafton inbjuds till ett alternativt julfirande i församlingshemmet. Man räknar med ett 40-tal gäster då.

Stellan Gustafsson, som hör till de frivilliga, berättar att EU-migranterna som vistas i Töreboda har fått en personlig inbjudan till julbordet.

Av hänsyn till barnfamiljerna valde arrangörerna att inte låta MT fotografera under festen.

  • Jenny Allvin