17 dec 2015 06:00

17 dec 2015 06:45

Övernattade tjuvarna i stugan?

ÄLGARÅS: Stal nycklarna och kom tillbaka

– Knarkare har flyttat in i mitt hus och polisen lyfter inte ett finger.
Gisela Tollin försökte upprepade gånger väcka ordningsmaktens intresse för sommarstugeinbrotten. Men ärendet lades tidigt ner av Polisens kontaktcenter.

Gisela Tollin bor i Solna och har ett fritidshus i Korsvägen utanför Älgarås. Nu i december har hon drabbats av två inbrott. Vid det första tillfället stals nycklarna, sedan kom tjuvarna tillbaka och verkar ha övernattat.

Hon berättar att hon fått kännedom om inbrotten tack vare en uppmärksam granne som ser till huset.

– Första gången tog de sig in med kofot och rev runt och tog lite med sig. De tappade saker på vägen. Andra gången upptäckte min granne att vindsdörren var öppen. Sängkläderna var nerdragna på golvet och tydligen har de sovit där inne.

Därför ingen utredning

Enligt Gisela hänvisade polisen henne till försäkringsbolaget. Det gjorde henne arg och besviken. Hon anser att vardagsbrotten måste tas på allvar.

– Det är väldigt obehagligt, inte minst för de åretruntboende. Folk upplever att det har blivit ett tillhåll. Okända bilar syns nattetid. Här hade ju polisen goda chanser att säkra spår.

Det senaste inbrottet skedde mellan onsdag och torsdag förra veckan. Polisens kontaktcenter (PKC) lade ner ärendet på torsdagen.

På tisdagsmorgonen sökte Gisela aktuell förundersökningsledare, stationerad i Falkenberg för att få svar på varför händelsen prioriterats ned. Han skriver sedan i ett mejl till målsägande att det saknades uppgifter om spår eller iakttagelse och att han därför valt att inte inleda förundersökning.

Varit ute

MT kontaktade också polisen under tisdagsförmiddagen. Bland annat pratade vi med polisområdeschef Jan Hellnevi i östra Skaraborg som spontant blev förvånad över hur Gisela blivit bemött. Om det finns tecken på att folk har belägrat huset menar han att polisen ska agera.

– Är det så som hon beskriver det är det absolut fel av oss. Det ligger i vårt intresse ur brottsutredarperspektiv också, sånt här ska vi åka ut på. Jag ser gärna att hon kontaktar mig direkt, sa han.

Då hade dock Gisela nåtts av beskedet att en polispatrull, trots att fallet lagts ner, varit ute vid sommarstugan samma dag och tagit med sig visst gods från platsen. Men vad som händer nu är högst oklart.

Tillhåll

Mariestadspolisens utredningsbefäl Marlene Andersson Wikman kunde i går inte ge någon ytterligare information. Hon konstaterar bara att ärendet aldrig nådde dem i det tidiga skedet.

– PKC tog beslutet att lägga ner. När det gäller sommarstugeinbrott skickar vi inte tekniker. Det är enligt direktiv uppifrån, det saknas också resurser för det. I den mån vi har möjlighet skickar vi ut en patrull.

Boende i Lindåsen berättar för MT att området just nu känns otryggt.

– Det har varit stökigt en tid. Många konstiga figurer som åker här. Men poliserna har också patrullerat här, säger en bybo.

Gisela hade tänkt åka till sin stuga i helgen, men nu tvekar hon.

– Det känns inte tryggt. Jag måste få låsen utbytta innan jag sover där igen.

Gisela Tollin bor i Solna och har ett fritidshus i Korsvägen utanför Älgarås. Nu i december har hon drabbats av två inbrott. Vid det första tillfället stals nycklarna, sedan kom tjuvarna tillbaka och verkar ha övernattat.

Hon berättar att hon fått kännedom om inbrotten tack vare en uppmärksam granne som ser till huset.

– Första gången tog de sig in med kofot och rev runt och tog lite med sig. De tappade saker på vägen. Andra gången upptäckte min granne att vindsdörren var öppen. Sängkläderna var nerdragna på golvet och tydligen har de sovit där inne.

Därför ingen utredning

Enligt Gisela hänvisade polisen henne till försäkringsbolaget. Det gjorde henne arg och besviken. Hon anser att vardagsbrotten måste tas på allvar.

– Det är väldigt obehagligt, inte minst för de åretruntboende. Folk upplever att det har blivit ett tillhåll. Okända bilar syns nattetid. Här hade ju polisen goda chanser att säkra spår.

Det senaste inbrottet skedde mellan onsdag och torsdag förra veckan. Polisens kontaktcenter (PKC) lade ner ärendet på torsdagen.

På tisdagsmorgonen sökte Gisela aktuell förundersökningsledare, stationerad i Falkenberg för att få svar på varför händelsen prioriterats ned. Han skriver sedan i ett mejl till målsägande att det saknades uppgifter om spår eller iakttagelse och att han därför valt att inte inleda förundersökning.

Varit ute

MT kontaktade också polisen under tisdagsförmiddagen. Bland annat pratade vi med polisområdeschef Jan Hellnevi i östra Skaraborg som spontant blev förvånad över hur Gisela blivit bemött. Om det finns tecken på att folk har belägrat huset menar han att polisen ska agera.

– Är det så som hon beskriver det är det absolut fel av oss. Det ligger i vårt intresse ur brottsutredarperspektiv också, sånt här ska vi åka ut på. Jag ser gärna att hon kontaktar mig direkt, sa han.

Då hade dock Gisela nåtts av beskedet att en polispatrull, trots att fallet lagts ner, varit ute vid sommarstugan samma dag och tagit med sig visst gods från platsen. Men vad som händer nu är högst oklart.

Tillhåll

Mariestadspolisens utredningsbefäl Marlene Andersson Wikman kunde i går inte ge någon ytterligare information. Hon konstaterar bara att ärendet aldrig nådde dem i det tidiga skedet.

– PKC tog beslutet att lägga ner. När det gäller sommarstugeinbrott skickar vi inte tekniker. Det är enligt direktiv uppifrån, det saknas också resurser för det. I den mån vi har möjlighet skickar vi ut en patrull.

Boende i Lindåsen berättar för MT att området just nu känns otryggt.

– Det har varit stökigt en tid. Många konstiga figurer som åker här. Men poliserna har också patrullerat här, säger en bybo.

Gisela hade tänkt åka till sin stuga i helgen, men nu tvekar hon.

– Det känns inte tryggt. Jag måste få låsen utbytta innan jag sover där igen.

  • Jenny Allvin