12 dec 2015 19:11

12 dec 2015 19:29

Modiga barn i luciatåget

HALNA: Stämningsfullt i bygdegården

Barnen på scenen i Halna bygdegård behövde ingen mikrofon för att höras. Luciatåget blev en minnesvärd programpunkt vid fredagskvällens arrangemang.

I fredags kväll strömmade folk till bygdegården i Halna. Långborden var dukade för luciafest med auktion.

Det var levande musik och äkta sångglädje i luciatablån. Lokalen släcktes ned då luciorna med tärnor och sprallig tomte gjorde entré. Samtidigt dök en glad pepparkaksgumma upp på golvet nedanför scenen. Publiken var förtjust, det bjöds på en välregisserad show med många spontana inslag av de yngsta barnen. Tomten tappade sitt elljus några gånger men vad gör det när alla sjunger som om de inte har gjort annat än stått på en scen.

Traditionen med luciafirande är mångårig i Halna. På plats denna kväll fanns faktiskt tre lucior från tidigt 1950-tal. Gun Larsson, Gun Johansson och Erna Olsson bar ljuskronan 1952, -53 respektive -54.

Bengt Skagerstam i bygdegårdsföreningen uppskattade att det var ett 80-tal personer som deltog i årets firande. Auktionsutropare var missionspastor Jerry Gegerfeldt som bland annat sålde många skänkta hantverk. Totalt inbringade försäljningen runt 13 000 kronor. Under kvällen serverades också fika – kaffe eller saft samt lussekatter och pepparkakor. Efteråt summerar Ann-Marie Karlsson tillställningen:

– Det var en av de bättre luciafesterna med ett jättefint luciatåg. Imponerande att barnen hade övat in så många sånger.

I fredags kväll strömmade folk till bygdegården i Halna. Långborden var dukade för luciafest med auktion.

Det var levande musik och äkta sångglädje i luciatablån. Lokalen släcktes ned då luciorna med tärnor och sprallig tomte gjorde entré. Samtidigt dök en glad pepparkaksgumma upp på golvet nedanför scenen. Publiken var förtjust, det bjöds på en välregisserad show med många spontana inslag av de yngsta barnen. Tomten tappade sitt elljus några gånger men vad gör det när alla sjunger som om de inte har gjort annat än stått på en scen.

Traditionen med luciafirande är mångårig i Halna. På plats denna kväll fanns faktiskt tre lucior från tidigt 1950-tal. Gun Larsson, Gun Johansson och Erna Olsson bar ljuskronan 1952, -53 respektive -54.

Bengt Skagerstam i bygdegårdsföreningen uppskattade att det var ett 80-tal personer som deltog i årets firande. Auktionsutropare var missionspastor Jerry Gegerfeldt som bland annat sålde många skänkta hantverk. Totalt inbringade försäljningen runt 13 000 kronor. Under kvällen serverades också fika – kaffe eller saft samt lussekatter och pepparkakor. Efteråt summerar Ann-Marie Karlsson tillställningen:

– Det var en av de bättre luciafesterna med ett jättefint luciatåg. Imponerande att barnen hade övat in så många sånger.

  • Jenny Allvin