25 okt 2015 06:00

27 okt 2015 19:14

Anns smärtsamma möte med demenssjukdomen

Det är svårt att mista en nära. Ann Allan förlorade sin mamma medan hon fortfarande kunde se in i hennes ögon. Om sorgen och smärtan som det innebar berättade Ann Allan i Töreboda kyrka i lördags.

Ann Allan förlorade sin mamma medan hon fortfarande var vid livet. Moderns insjuknande sög med tiden musten ur Ann.

– Jag gick sakta sönder inuti och så småningom tappade jag kontrollen över mitt eget pumpande hjärta.

Det var i samband med Svenska kyrkans afternoon tea som Ann Allan höll sitt föredrag om demens. Anns man, den kände trumpetaren Jan Allan, medverkade liksom pianisten P-O Broberg med stämningsfull musik.

Ann väckte frågor som: ”Hur ska vi ge den sjuka ett värdigt liv?” ”Hur ska man undgå att kränka integriteten”. Hon gjorde själv det hon trodde var bäst för sin mamma, om det var rätt får hon aldrig veta. Men hon tänker ofta på de beslut de fattade tillsammans.

Ann berättade om kvinnan som hela sitt liv varit engagerad i nykterhetsrörelsen men som på äldreboendet njöt av att bli serverad ett glas vin ibland. När Ann tillfrågades av kvinnans anhöriga om ett råd blev svaret:

– Det finns bara nu.

Ann Allan förlorade sin mamma medan hon fortfarande var vid livet. Moderns insjuknande sög med tiden musten ur Ann.

– Jag gick sakta sönder inuti och så småningom tappade jag kontrollen över mitt eget pumpande hjärta.

Det var i samband med Svenska kyrkans afternoon tea som Ann Allan höll sitt föredrag om demens. Anns man, den kände trumpetaren Jan Allan, medverkade liksom pianisten P-O Broberg med stämningsfull musik.

Ann väckte frågor som: ”Hur ska vi ge den sjuka ett värdigt liv?” ”Hur ska man undgå att kränka integriteten”. Hon gjorde själv det hon trodde var bäst för sin mamma, om det var rätt får hon aldrig veta. Men hon tänker ofta på de beslut de fattade tillsammans.

Ann berättade om kvinnan som hela sitt liv varit engagerad i nykterhetsrörelsen men som på äldreboendet njöt av att bli serverad ett glas vin ibland. När Ann tillfrågades av kvinnans anhöriga om ett råd blev svaret:

– Det finns bara nu.

  • Jenny Allvin