05 okt 2015 07:07

05 okt 2015 12:52

Oklart vad som orsakade branden

Det brann i Moholms lanthandel natten till måndagen. En lägenhet ovanför affären fick evakueras och det är oklart hur stora skador huset har fått invändigt. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

På måndagsmorgonen är brandplatsen avspärrad. Polisens blåvita band löper runt affären och en del av parkeringen på baksidan. Väggarna i affärens entré är sotsvarta. Lukten av brandrök ligger tung vid dörröppningen.

Utanför finns väktare på plats, polisen har begärt bevakning eftersom butiksföreståndaren inte har haft möjlighet att plocka bort värdesaker. Först sen tisdag eftermiddag eller under onsdagen beräknar man kunna inleda den tekniska undersökningen av fastigheten.

Det var strax efter halv tre på natten som larmet kom om branden. En lägenhet på ovanvåningen fick utrymmas. Räddningstjänst från Skövde, Mariestad, Töreboda och Moholm samarbetade för att släcka, butikslokalen blev svårt skadad och lägenheten rökskadad. Orsaken till branden är än så länge okänd.

Drabbad förut

En förundersökning gällande mordbrand har inletts. Det finns vittnen men polisen i Mariestad är mycket angelägen om att komma i kontakt med fler personer som har gjort iakttagelser som kan vara intressanta för utredningen.

– Det är en stor förlust för oss om vi inte kan hålla öppet. Men jag kan inte göra något åt situationen, bara vänta, säger Amar Alrahmawi som driver butiken tillsammans med sin fru.

– Jag står utanför affären just nu. Det är klart att det känns oroligt, vi vet inget om hur det blir framöver.

Polisens utredningsbefäl Marlene Andersson Wikman i Mariestad förklarar varför man utreder mordbrand:

– Det finns inte någon uppgift om hur branden har startat och så har någonting anträffats som gör att vi inte kan utesluta att branden är anlagd.

Fastighetsägaren, EHCC Fastigheter med säte i Tibro, har nyligen varit målsägande i fler anlagda bränder i Hova.

– Vi måste så klart titta på eventuellt samband. Vi utesluter ingenting, säger Marlene Andersson Wikman.

Bengt-Inge Carlsson på EHCC Fastigheter säger dock att han tror att det rör sig om olyckliga omständigheter.

– Vi har över 100 hus och nu har tre brunnit på kort tid. Vad som har hänt i Moholm vet jag inte, men jag tror på slumpen här mer än något annat. Men så fort det är minsta oklarhet så blir det utredning om mordbrand. Det är rutin, säger han.

På måndagsmorgonen är brandplatsen avspärrad. Polisens blåvita band löper runt affären och en del av parkeringen på baksidan. Väggarna i affärens entré är sotsvarta. Lukten av brandrök ligger tung vid dörröppningen.

Utanför finns väktare på plats, polisen har begärt bevakning eftersom butiksföreståndaren inte har haft möjlighet att plocka bort värdesaker. Först sen tisdag eftermiddag eller under onsdagen beräknar man kunna inleda den tekniska undersökningen av fastigheten.

Det var strax efter halv tre på natten som larmet kom om branden. En lägenhet på ovanvåningen fick utrymmas. Räddningstjänst från Skövde, Mariestad, Töreboda och Moholm samarbetade för att släcka, butikslokalen blev svårt skadad och lägenheten rökskadad. Orsaken till branden är än så länge okänd.

Drabbad förut

En förundersökning gällande mordbrand har inletts. Det finns vittnen men polisen i Mariestad är mycket angelägen om att komma i kontakt med fler personer som har gjort iakttagelser som kan vara intressanta för utredningen.

– Det är en stor förlust för oss om vi inte kan hålla öppet. Men jag kan inte göra något åt situationen, bara vänta, säger Amar Alrahmawi som driver butiken tillsammans med sin fru.

– Jag står utanför affären just nu. Det är klart att det känns oroligt, vi vet inget om hur det blir framöver.

Polisens utredningsbefäl Marlene Andersson Wikman i Mariestad förklarar varför man utreder mordbrand:

– Det finns inte någon uppgift om hur branden har startat och så har någonting anträffats som gör att vi inte kan utesluta att branden är anlagd.

Fastighetsägaren, EHCC Fastigheter med säte i Tibro, har nyligen varit målsägande i fler anlagda bränder i Hova.

– Vi måste så klart titta på eventuellt samband. Vi utesluter ingenting, säger Marlene Andersson Wikman.

Bengt-Inge Carlsson på EHCC Fastigheter säger dock att han tror att det rör sig om olyckliga omständigheter.

– Vi har över 100 hus och nu har tre brunnit på kort tid. Vad som har hänt i Moholm vet jag inte, men jag tror på slumpen här mer än något annat. Men så fort det är minsta oklarhet så blir det utredning om mordbrand. Det är rutin, säger han.

  • Jenny Allvin