12 aug 2015 16:15

12 aug 2015 16:15

Långsam utredning av brandbomber

Elva dagar efter att ett migrantläger i Töreboda bombades med brinnande glasflaskor har polisen fortfarande inte hört de drabbade.
– Vi letar efter dem, säger utredningsbefälet David Herngren.

Natten till förra söndagen utsattes ett migrantläger i utkanten av ett industriområde i Töreboda för två brandbomber som kastades mot två bilar som stod parkerade precis intill ett tält.

Ingen av bomberna tog sig ordentligt, men offren för dådet, minst två, möjligen fyra, EU-migranter som är här för att tigga, blev förstås skakade och två av dem bor nu hos en privatperson.

Polisen i Skövde valde att rubricera händelsen som ”försök till skadegörelse”, en mycket mild brottsform som inte leder till påföljd. Man uppgav också att rubriken kan komma att skärpas så långt som till ”försök till mordbrand”, men att man först vill höra de drabbade om förloppet.

Och det har man ännu inte kunnat göra.

– Våra patruller i området söker efter målsägarna, men har inte kunnat lokalisera dem, säger utredningsbefälet David Herngren.

Sedan förra helgens dåd i Töreboda har ett liknande brandbombsangrepp skett mot ett migrantläger i Göteborg och där betecknade man direkt händelsen som försök till mordbrand. Då hade även en knivskärning skett.

– I nuläget har vi ingen samordning mellan de båda händelserna i Töreboda och Göteborg, uppger David Herngren. Vi har skickat en glasflaska till Nationellt forensiskt center i Linköping för att se om det finns användbara spår på den.

Natten till förra söndagen utsattes ett migrantläger i utkanten av ett industriområde i Töreboda för två brandbomber som kastades mot två bilar som stod parkerade precis intill ett tält.

Ingen av bomberna tog sig ordentligt, men offren för dådet, minst två, möjligen fyra, EU-migranter som är här för att tigga, blev förstås skakade och två av dem bor nu hos en privatperson.

Polisen i Skövde valde att rubricera händelsen som ”försök till skadegörelse”, en mycket mild brottsform som inte leder till påföljd. Man uppgav också att rubriken kan komma att skärpas så långt som till ”försök till mordbrand”, men att man först vill höra de drabbade om förloppet.

Och det har man ännu inte kunnat göra.

– Våra patruller i området söker efter målsägarna, men har inte kunnat lokalisera dem, säger utredningsbefälet David Herngren.

Sedan förra helgens dåd i Töreboda har ett liknande brandbombsangrepp skett mot ett migrantläger i Göteborg och där betecknade man direkt händelsen som försök till mordbrand. Då hade även en knivskärning skett.

– I nuläget har vi ingen samordning mellan de båda händelserna i Töreboda och Göteborg, uppger David Herngren. Vi har skickat en glasflaska till Nationellt forensiskt center i Linköping för att se om det finns användbara spår på den.