15 jul 2015 06:00

15 jul 2015 06:00

Wikenros har redan nästa manus färdigt

Ingemar Wikenros, Mariestad, har utkommit med ännu en skrift om Undenäsbygden. ”Gammalt och nytt, glimtar ur Undenäs sockens historia” bygger delvis på material som tidigare hamnat i byrålådan.

Det är många ämnen som avhandlas i skriften. Hur kommer det sig att det blev sådan variation den här gången?

– Jag har forskat och skrivit om bygden i 30 år tillbaka. Då har man hittat en del saker som inte passat in i det jag skrev om just då. Sådant som jag har sparat för framtiden.

– Det har hamnat i byrålådan men blivit så pass mycket att jag ville göra något av de olika textuppslagen. Sedan har jag gjort några nya småforskningar också. Bland annat satt jag i vintras på Karlsborgs kommuns arkiv i Mariestad och gick igenom alla protokoll från den tiden då Undenäs var egen storkommun.

– Det var många igenkänningar från den tid jag växte upp. Dessutom var det en expansiv tid. Man ordnade med vatten- och avloppsfrågorna, det nya ålderdomshemmet byggdes liksom ny skola och industrihus.

Hur många böcker har det blivit hittills?

– Ungefär 20 om Undenästrakten.

Vad driver dig att jobba vidare med den här bygden?

– Det är min hembygd. Det är mitt intresse; vi är några original som brinner för hembygdsforskningen.

Vad blir nästa projekt?

– Jag har ett färdigt manus om Ryholm. Men jag väntar fortfarande på kontakt med ägaren där. Sedan har jag börjat forska lite grann om ett tragiskt familjeöde i slutet av 1600-talet som till stor del utspelade sig på Halnatorp.

Ingemar Wikenros tilldelades 2012 Västergötlands fornminnesförenings förtjänstmedalj för sitt mångåriga lokalhistoriska forskningsarbete. Det noterades då att ”Ingemar Wikenros styrka är den mycket noggranna källforskningen.”

Han har på senare tid även fått motta Götiska förbundets forskningsstipendium.

Tidigare skrifter har handlat om allt från ett ofullbordat Göta kanalprojekt vid sjön Viken till kungadottern Constantia Eriksdotter.

Det är många ämnen som avhandlas i skriften. Hur kommer det sig att det blev sådan variation den här gången?

– Jag har forskat och skrivit om bygden i 30 år tillbaka. Då har man hittat en del saker som inte passat in i det jag skrev om just då. Sådant som jag har sparat för framtiden.

– Det har hamnat i byrålådan men blivit så pass mycket att jag ville göra något av de olika textuppslagen. Sedan har jag gjort några nya småforskningar också. Bland annat satt jag i vintras på Karlsborgs kommuns arkiv i Mariestad och gick igenom alla protokoll från den tiden då Undenäs var egen storkommun.

– Det var många igenkänningar från den tid jag växte upp. Dessutom var det en expansiv tid. Man ordnade med vatten- och avloppsfrågorna, det nya ålderdomshemmet byggdes liksom ny skola och industrihus.

Hur många böcker har det blivit hittills?

– Ungefär 20 om Undenästrakten.

Vad driver dig att jobba vidare med den här bygden?

– Det är min hembygd. Det är mitt intresse; vi är några original som brinner för hembygdsforskningen.

Vad blir nästa projekt?

– Jag har ett färdigt manus om Ryholm. Men jag väntar fortfarande på kontakt med ägaren där. Sedan har jag börjat forska lite grann om ett tragiskt familjeöde i slutet av 1600-talet som till stor del utspelade sig på Halnatorp.

Ingemar Wikenros tilldelades 2012 Västergötlands fornminnesförenings förtjänstmedalj för sitt mångåriga lokalhistoriska forskningsarbete. Det noterades då att ”Ingemar Wikenros styrka är den mycket noggranna källforskningen.”

Han har på senare tid även fått motta Götiska förbundets forskningsstipendium.

Tidigare skrifter har handlat om allt från ett ofullbordat Göta kanalprojekt vid sjön Viken till kungadottern Constantia Eriksdotter.

  • Jenny Allvin