24 jun 2015 13:22

24 jun 2015 13:26

Stora polisresurser på festivalen

Mikael Faleke har trygga besökare som fokus

Om en vecka drar Törebodafestivalen igång, den sjätte upplagan. Det innebär världsartister på scenen, stora folkmassor inne i centrum och en del öldrickande inne på festivalområdet. Säkerhetsansvarig för tredagarsarrangemanget är Mikael Faleke.

När andra festivalbesökare njuter av musiken har Mikael Faleke ett annat fokus med sin närvaro i centrala Töreboda: Att folk ska kunna känna sig trygga.

– Polisen sa till oss efter förra festivalen att det var mindre stökigt än Skövde en löningshelg. Då känns det bra, säger han.

Hur länge har du varit säkerhetsansvarig?

– Det blir fjärde festivalen nu.

Hur har kraven förändrats med åren?

– Riskerna har inte ökat och inte kraven heller. Förändringen är att vi blir mer medvetna för varje festival. Vi lär oss något för varje gång. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram riktlinjer för säkerhetsarbete vid evenemang och vi jobbar med den senaste versionen.

Har det hänt några olyckor under tidigare Törebodafestivaler?

– Vid den allra första festivalen inträffade en incident när ungdomar blev trängda vid Markoolios konsert. Ett antal fick föras till sjukhus. En sak som har ändrats sedan dess är att scenstaketet är utbytt. Vi har också rutinerade personer som arbetar nedanför scenen.

– Annars inträffar förstås småsaker. Folk skadar sig, det kan handla om att skära sig på en flaska. Enstaka fall av misshandel har också skett. Men överlag är det en lugn festival. Det är vårt mål, att det ska kännas tryggt och säkert utan att publiken för den skull ska känna sig övervakad. Det ska skötas på ett snyggt sätt.

Finns det någon maxgräns vad gäller publik på festivalområdet?

– Det handlar mer om en känsla från oss arrangörer. Det får inte bli så trångt att folk inte kan röra sig mellan platserna. Då får vi sluta sälja endagarsbiljetter.

Har det inträffat, att ni satt stopp i entrén?

– Det var nära förra festivalen på lördagskvällen. Vi hade en diskussion om hur vi skulle hantera det men det ledde inte till försäljningsstopp.

Vilka är de mest kritiska platserna?

– Entréerna – folk kan bli sura om de inte blir insläppta. Och det stora öltältet.

Inte längst fram vid scenen?

– Nej, faktiskt inte. Vi har bra mycket folk på plats där. Men så kan saker hända som man inte kunnat förutse. Som när Hoffmaestro började springa fram och tillbaka förra gången ihop med publiken. Det var vansinne.

Vad innebär det nya tvåvåningstältet för utmaningar?'

– Det är så pass säkert och beprövat att den enda utmaningen är att ha koll på hur många som befinner sig där uppe. Det finns två ganska breda utrymningsvägar.

Hur många är ni som jobbar med säkerheten?

– Det är runt 20 väktare, 15 från Röda Korset, våra egna staketvakter, festivalvärdar, folk i scendiket plus polisen i tillräcklig styrka. Det blir över 100 personer totalt. Polisen klassar detta som en särskild händelse. Det innebär stora resurser. Bland annat kommer fyra ridande poliser att finnas utanför festivalområdet.

Är ni också ansvariga för artisternas säkerhet?

– Artisternas personliga säkerhet vill jag inte gå in på.

Vilka regler har ni i Töreboda för att höja säkerheten?

– Vi tillåter inte paraplyer. De kan skada och skapa konflikter genom att de skymmer sikten. Inte heller selfiepinnar är tillåtna. Och besökarna får inte föra med sig dryck in på området. Vi kollar alla väskor. Berusade ungdomar stoppas också i entrén, ungdomar får blåsa. Alla barn får ett band där föräldrarnas telefonnummer kan skrivas på.

– Sedan är regeln i Töreboda också att skratta och att ha roligt. Det är ju därför vi gör festivalen.

Var kommer du själv befinna dig under festivaldagarna?

– Lite här och var i centrala Töreboda. Vi har ett eget radiokommunikationsnät eftersom vi inte litar på mobiltelefontrafiken de här dagarna.

Är du nervös?

– Jag känner mig trygg i att vi har planerat så långt vi kan. Den nya scenen innebär extra utmaningar dock. Där kommer det att vara många ungdomar. Det kan bli lite problem med gatan vid Törebodabostäders nybygge. Vi har ansökt om att få stänga av en del av Storgatan för den skull. Skulle vi inte få igenom det så kan det bli svårigheter.

Till sist: Hinner du njuta något alls av musiken de här dagarna?

– Jag hör bara ett dunkande i mina lurar. Det är lite synd. Jag får njuta någon annan gång. Men att se att folk har det bra, det sporrar mig.

När andra festivalbesökare njuter av musiken har Mikael Faleke ett annat fokus med sin närvaro i centrala Töreboda: Att folk ska kunna känna sig trygga.

– Polisen sa till oss efter förra festivalen att det var mindre stökigt än Skövde en löningshelg. Då känns det bra, säger han.

Hur länge har du varit säkerhetsansvarig?

– Det blir fjärde festivalen nu.

Hur har kraven förändrats med åren?

– Riskerna har inte ökat och inte kraven heller. Förändringen är att vi blir mer medvetna för varje festival. Vi lär oss något för varje gång. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram riktlinjer för säkerhetsarbete vid evenemang och vi jobbar med den senaste versionen.

Har det hänt några olyckor under tidigare Törebodafestivaler?

– Vid den allra första festivalen inträffade en incident när ungdomar blev trängda vid Markoolios konsert. Ett antal fick föras till sjukhus. En sak som har ändrats sedan dess är att scenstaketet är utbytt. Vi har också rutinerade personer som arbetar nedanför scenen.

– Annars inträffar förstås småsaker. Folk skadar sig, det kan handla om att skära sig på en flaska. Enstaka fall av misshandel har också skett. Men överlag är det en lugn festival. Det är vårt mål, att det ska kännas tryggt och säkert utan att publiken för den skull ska känna sig övervakad. Det ska skötas på ett snyggt sätt.

Finns det någon maxgräns vad gäller publik på festivalområdet?

– Det handlar mer om en känsla från oss arrangörer. Det får inte bli så trångt att folk inte kan röra sig mellan platserna. Då får vi sluta sälja endagarsbiljetter.

Har det inträffat, att ni satt stopp i entrén?

– Det var nära förra festivalen på lördagskvällen. Vi hade en diskussion om hur vi skulle hantera det men det ledde inte till försäljningsstopp.

Vilka är de mest kritiska platserna?

– Entréerna – folk kan bli sura om de inte blir insläppta. Och det stora öltältet.

Inte längst fram vid scenen?

– Nej, faktiskt inte. Vi har bra mycket folk på plats där. Men så kan saker hända som man inte kunnat förutse. Som när Hoffmaestro började springa fram och tillbaka förra gången ihop med publiken. Det var vansinne.

Vad innebär det nya tvåvåningstältet för utmaningar?'

– Det är så pass säkert och beprövat att den enda utmaningen är att ha koll på hur många som befinner sig där uppe. Det finns två ganska breda utrymningsvägar.

Hur många är ni som jobbar med säkerheten?

– Det är runt 20 väktare, 15 från Röda Korset, våra egna staketvakter, festivalvärdar, folk i scendiket plus polisen i tillräcklig styrka. Det blir över 100 personer totalt. Polisen klassar detta som en särskild händelse. Det innebär stora resurser. Bland annat kommer fyra ridande poliser att finnas utanför festivalområdet.

Är ni också ansvariga för artisternas säkerhet?

– Artisternas personliga säkerhet vill jag inte gå in på.

Vilka regler har ni i Töreboda för att höja säkerheten?

– Vi tillåter inte paraplyer. De kan skada och skapa konflikter genom att de skymmer sikten. Inte heller selfiepinnar är tillåtna. Och besökarna får inte föra med sig dryck in på området. Vi kollar alla väskor. Berusade ungdomar stoppas också i entrén, ungdomar får blåsa. Alla barn får ett band där föräldrarnas telefonnummer kan skrivas på.

– Sedan är regeln i Töreboda också att skratta och att ha roligt. Det är ju därför vi gör festivalen.

Var kommer du själv befinna dig under festivaldagarna?

– Lite här och var i centrala Töreboda. Vi har ett eget radiokommunikationsnät eftersom vi inte litar på mobiltelefontrafiken de här dagarna.

Är du nervös?

– Jag känner mig trygg i att vi har planerat så långt vi kan. Den nya scenen innebär extra utmaningar dock. Där kommer det att vara många ungdomar. Det kan bli lite problem med gatan vid Törebodabostäders nybygge. Vi har ansökt om att få stänga av en del av Storgatan för den skull. Skulle vi inte få igenom det så kan det bli svårigheter.

Till sist: Hinner du njuta något alls av musiken de här dagarna?

– Jag hör bara ett dunkande i mina lurar. Det är lite synd. Jag får njuta någon annan gång. Men att se att folk har det bra, det sporrar mig.

  • Jenny Allvin